Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2017 II.

Velky knizni ctvrtek
Představíme vám další knihy, které na pulty knihkupectví přibyly ve čtvrtek 16. 3. 2017 v rámci Velkého knižního čtvrtku. Tentokrát se jedná o čtyři vybrané tituly jdoucí napříč různými žánry. Nechte se inspirovat…

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Tři ženy, jeden rod a stejný osud. Magdalena, Libuše i Eva nejen že vyrůstají bez otce, ale jejich život je též poznamenán soudobými okolnostmi (nacistická okupace, kolektivizace a normalizace). Přes to přese všechno bojují s osudem a historií a předkládají čtenáři svůj životní příběh, ve kterém nechybí Marie, jejich matka, babička, prababička…

Román české autorky vyznamenaný francouzskými literárními cenami! Nestává se moc často, aby se český literát prosadil v cizině a už vůbec ne, aby se prosadil tvorbou v adoptovaném jazyce. Stalo se tak v případě české malířky a doposud česky píšící autorky Lenky Horňákové-Civade, která po více než dvaceti letech života ve Francii vydala svou francouzskou prvotinu. O tom, že i svým druhým, i když ne mateřským jazykem vládne autorka bravurně, svědčí fakt, že krátce poté, co román ve Francii vyšel, se ocitl na seznamu titulů, z nichž byl na podzim vybírán laureát významné francouzské literární ceny – Prix Renaudot. Oceněn pak byl Prix Renaudot des Lycéens a několika dalšími francouzskými literárními cenami, kladně je přijímán jak kritikou, tak čtenáři. Jakožto francouzsky píšící Češka bude v březnu 2017 hostem Francouzského institutu a v rámci frankofonie představí svou knihu v Praze i dalších městech v Čechách a na Moravě. Magdaléna, Libuše, Eva… jedna rodová linie a stejný osud: všechny vyrůstají bez otce. Magdaléna zažila nacistickou okupaci, Libušino dětství, rámované kolektivizací, končí za okupace vojsky Varšavské smlouvy, Eva je dítětem normalizace. A jedna po druhé svým osobitým způsobem vypráví o lásce, o naději, o světle v temnotách a o vnitřním zdroji síly, která každé z nich umožní nést hlavu vztyčenou navzdory nepřízni osudu i historie. A jedna po druhé vypráví i o Marii, jejich matce, babičce a prababičce, která jako archetypální ženské božstvo onu sílu opatruje a šíří. Lenka Horňáková-Civade pevným, a přitom křehkým, průzračným a zpěvným stylem prostřednictvím svých hrdinek vystavěla rodinnou ságu, příběh jedné rodiny, navzdory tragickým okolnostem velmi prostý, navzdory velké historii velmi všední a navzdory obyčejnosti velmi silný.

Ukázka z knihy

První to věděla matka.
Kdesi uvnitř jsem to myslím tušila, ale nechtěla jsem si to přiznat. Jednu neděli mě pozorovala, když jsem si připravovala tašku. Musela jsem udělat nějaký nový pohyb, jinak jsem se
držela nebo prohnula, těžko říct.
Zděšeně vykřikla. Vytrhla mi tašku z rukou. Postavila se přede mě jako býk, co se chystá zaútočit, a přikázala mi:
„Vysleč se.“
Uposlechla jsem. Podle jejího gusta ne dost rychle.
Chytla mě za sukni a roztrhla ji, stáhla mi punčochy. Kalhotky taky.
Jedna ruka v kříži, dole na mých zádech, druhá položená na břiše. Zatlačila. Ne moc silně. Prohmatávala, posouvala ji pomalu, jako když se valí vlna. Na chvíli zpozorněla.
„Lehni si. Lehni, povídám.“ (str.9)

Ohlasy na knihu

Slova jsou tu nádhernými šperky Marie, Magdalény, Libuše a Evy. Šperky stvořenými z něhy, z bolesti, z radosti, z pohrdání, z násilí, ale také ze života. Krásný román o dědictví, o předávání, o kořenech a o příbuzenství, vyprávěný statečnými a velkorysými ženami.

– Babelio.com

Marie a Magdalény

Autorka: Lenka Horňáková-Civade
Přeložila: Lenka Horňáková-Civade

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2044-8
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Marie a Magdalény vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Lenka Horňáková-Civade vystudovala VŠE a začala se studiem na FFUK. To už bylo po sametové revoluci, kdy se otevíral nový svět a nové obzory – před dokončením studií dala přednost cestování, které se jí stalo osudným: setkala se se svým budoucím manželem a usadila se na jihu Francie. Na pařížské Sorboně vystudovala výtvarné umění, kterému se věnuje aktivně: její kresby, akvarely a olejomalby jsou zastoupeny ve sbírkách v Austrálii, USA i v Evropě, jedna z jejích kreseb je použita i na obálce knihy. S vlastí i rodným jazykem zůstala ve spojení – česky vyšly její knihy Provence jako sen (2010, naše recenze), Lanýže (2011) a Pohlednice z kavárny (2015) – každá z nich jiným literárním jazykem odráží autorčino vnímání (jiho)francouzské reality, titul Prioritaire. Praha – Paříž (2013, spoluautorka Anne Delaflotte Mehdevi) zase pohled dvou žen-cizinek, z nichž každá žije v rodné zemi té druhé.
Marie a Magdalény přinášejí zásadní změnu: Lenka Horňáková-Civade je napsala francouzsky (česky vychází v jejím vlastním překladu), téma je naopak české.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001. Zaměřuje se zejména na literaturu překladovou a jeho autoři pocházejí ze všech koutů světa (ze Spojených států např. Robert Crais se svými detektivkami, z Anglie Susan Hillová se svými mrazivými duchařskými příběhy, ze Švédska autorky podivuhodných příběhů Majgull Axelsson či Marie Hermanson ad.). Tu a tam jsou vydáváni také čeští autoři, např. Eva Brabcová, Martina Wolfová nebo Vladimír Kafka. Nakladatelství vydává beletrii vážnou i veselou, thrillery i detektivky z minulosti, současnosti i budoucnosti, knihy z oblasti esoteriky či východní filozofie.

metafora

Sedmnáct povídek má jedno společné téma, a to osobnost malíře Edwarda Hoppera. Jednotliví autoři svoji inspiraci čerpali z obrazů amerického umělce. Zapojili se mistři svých žánrů jako např. Stephen King, Lee Child, Megan Abbottová či Jeffery Deaver, díky čemuž má čtenář na výběr širokou paletu žánrů.

Povídková antologie, v níž ožívají obrazy amerického malíře Edwarda Hoppera
Patnáct světoznámých prozaiků se nechalo inspirovat obrazy Edwarda Hoppera a na jejich motivy napsali každý svůj originální příběh. Další připojila Gail Levinová, kunsthistorička a známá odbornice na Hopperovo dílo. Poslední přidal Lawrence Block, autor více než padesáti bestsellerů, který rovněž povídky sestavil do této antologie. Každá ze sedmnácti povídek je uvedena barevnou reprodukcí obrazu, z něhož spisovatel čerpal.
Vyprávění se ujali mistři pera a autoři bestsellerů z různých žánrů. Nechybějí ani takoví velikáni, jakými jsou Stephen King, Lee Child či Joyce Carol Oatesová. K nim se přidala i řada dalších, například Michael Connelly, Megan Abbottová, Justin Scott (nazývaný „Dickem Francisem jachtingu“) či mistr detektivního thrilleru Jeffery Deaver.
Můžete se těšit na širokou škálu žánrů, od hororu, přes detektivku až po povídky tajemné, fantastické či romantické. Obrazy amerického realistického malíře Edwarda Hoppera jsou plné osobitého kouzla a nejen milovníky umění vybízejí k objevování příběhů v nich ukrytých. Díváme se na ně a jsme vtahováni do jejich světa.
Co všechno se za nimi skrývá?

Ukázka z knihy

„Pak ukázala kozy.“
„Neměla ani hvězdičky na bradavkách?“
„Měla je jak dva semafory.“
Pauline slyší, jak si povídají na verandě. Bud vypráví jejímu manželovi o výletu do New Yorku před pár lety, kdy zašel do Casina de Parcee. Její manžel neříká skoro nic, zapaluje si jednu od druhé
a dohlíží, aby měl Bud pořád v ruce pivo z kovové chladničky opodál.
„Bradavky jako jahody,“ prohlašuje zrovna Bud. „Ale nesundala si tanga. A ani jednou neroztáhla nohy.“
„Fakt?“
„Možná jsi viděl víc než já.“
„Nemám páru, jak to myslíš,“ bručí její manžel a odhazuje zápalku na trávník.
„M-hm.“
Když přichází dovnitř, tváře má temně rudé. (str. 13)

Ukázka je z povídky Dívčí show.

Ohlasy na knihu

Block pozval své kolegy spisovatele a skvělé autory rozmanitých žánrů, aby si vybrali jeden z Hopperových obrazů a nechali se jím inspirovat k napsání povídky. A výsledkem je 17 jiskřivých a podmanivých, chytrých, erotických a znepokojivých povídek plných zloby, úskoků, zoufalství a pomsty. Se skvělými ilustracemi, vyzařujícími temný půvab, vytvářejí takové spojení výtvarného umění a vypravěčství, které vás nenechá v klidu.

– Booklist

Ve světle nebo ve stínu

Povídky inspirované obrazy Edwarda Hoppera
Autor: Lawrence Block
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-523-4
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Ve světle nebo ve stínu vydalo nakladatelství Metafora.

O autorovi

Lawrence Block se narodil v roce 1938 a je zkušený americký autor detektivních románů a všeobecně uznávaný mistr svého řemesla. Napsal více než padesát knih, z nichž ho proslavily především série o bývalém policistovi a abstinujícím alkoholikovi Mathewovi Scudderovi, gentlemanském zloději Berniem Rhodenbarrovi nebo nájemném vrahovi Kellerovi. Do češtiny byly přeloženy bezmála dvě desítky jeho knih, například Zabiják (1998), Každý musí zemřít (2001), Specialisté (2001) či Nájemný vrah (2007) a mnoho jeho povídek bylo součástí úspěšných souborů. Za své dílo byl jmenován velmistrem Sdružení amerických autorů detektivních románů a získal všechna významná ocenění v tomto žánru, jako například cenu Edgara, Shamuse, Maltézského sokola a Nero Wolfa. Nápad sestavit soubor povídek na téma obrazů realistického malíře a ilustrátora Edwarda Hoppera mu údajně jednoho odpoledne sám od sebe zničehonic vytanul na mysli. A hned poté i hotový název Ve světle nebo ve stínu (In Sunlight or in Shadow).

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

No Limits je umělecká agentura, která se mimo PR, pořádání eventů a zastupování různých umělců zabývá nakladatelskou činností. Vydává původní českou i překladovou literaturu.

logoNoLimits

Co všechno jsme ochotní udělat pro lásku, uznání či úspěch? Přesně tuto otázku si kladou hrdinové napínavého thrilleru. Životní cesty mladé novinářky toužící dostat se zpět na výsluní a muže bojujícího s úbytkem peněz se protnou kvůli vraždě slavné modelky a bloggerky. Podaří se jim úspěšně přežít hru, která nemá žádná pravidla?

Stockholm: Přísně tajné je napínavý příběh o honbě za uznáním a láskou v současném Stockholmu, který se okamžitě po svém vydání stal bestsellerem ve Švédsku, Německu, Itálii a dalších zemích. Odehrává se v prostředí luxusních klubů, v atmosféře upadající slávy prestižních magazínů a klade čtenářům otázku: Komu vlastně můžeme věřit, hrajeme-li hru, ve které neplatí žádná pravidla?
Jeho hlavní hrdinkou je mladá novinářka Solveig Berg. Kvůli osudové chybě přišla o práci a její okolí s ní nechce mít nic společného. Prázdnota a osamělost probudí k životu temné vzpomínky a Solveig je ochotna udělat doslova cokoli, aby se vrátila zpět na výsluní.
Lennie Lee vydává úspěšný pánský časopis, žije v přepychovém bytě na té správné adrese a neustále je obklopen krásnými ženami. Ale najednou se něco stane. Prodeje prudce klesají, přátelé se od něho odvrací. Situace se zdá bezvýchodná, když Lennie dostane nabídku uspořádat pro vlivného podnikatele bombastickou oslavu. Odměna je dostatečná, aby vyřešila všechny jeho problémy – pokud ovšem Lennie přežije.
Když je slavná modelka a bloggerka Jennifer Leone nalezena mrtvá, cesty Solveig a Lennieho se zkříží a kolotoč nebezpečných a bizarních vražd a událostí se začíná roztáčet.

Ukázka z knihy

Od oné nešťastné události uběhlo devadesát dva dní, deset hodin a pět minut. Telefon mlčel. Policejní zdroj, který ji obvykle informoval o drogových úletech celebrit, se neozýval. Restauratér, který věděl, kam se půjdou bavit hvězdy světového formátu během své návštěvy Stockholmu, přestal odpovídat na zprávy. Mlčeli i lidé z PR.
Po tom, co se stalo na jaře, byla odepsaná.
Se Solveig Berg nechtěl nikdo nic mít.
Vzala z nočního stolku počítač, zapnula ho a otevřela Stockholm: Přísně tajné, blog, který založila v ten hnusný den, kdy dostala vyhazov. Měla velké plány, blog se měl zabývat vším od stručných zajímavostí přes zprávy až po odhalování velkých kauz. Mělo to být něco, o čem budou všichni mluvit. Její cesta zpátky. (str. 6)

Stockholm: Přísně tajné

Autorka: Hanna Lindberg
Přeložila: Marie Přibylová

Počet stran: 342
Vazba: vázaná
Formát: 155×205 mm
ISBN: 978-80-87973-27-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Stockholm: Přísně tajné vydalo nakladatelství No Limits.

O autorce

Hanna Lindberg patří mezi nejzářivější mladé talenty na švédské literární scéně. Ve svém debutovém románu Stockholm: Přísně tajné zúročila své zkušenosti ze světa modelingu a ze zákulisí módních časopisů. Pro svou schopnost strhujícího vyprávění, plného napínavých situací, bizarních vražd a černého humoru, si okamžitě získala přízeň čtenářů a její debut se stal nejen ve Švédsku, ale i v Německu a Itálii bestsellerem. V současné době pracuje na druhém díle s názvem The Dark Table.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek 

————————————————

Trutnovsko Organic a Broumovsko Organic jsou sociální, kulturní, zemědělskou a ekologickou platformou pro oblasti Krkonoš, Broumovska a Kladského pomezí na podporu sdílení, síťování a směny. Zaměřujeme se na směnu a distribuci místních produktů organického a bio zemědělství, ochranu přírody, památek a kulturního a historického dědictví, publikační a výstavní činnost, komunitní rozvoj a podporu šetrné turistiky v severovýchodním pohraničí.

Broumovsko Organic 2

V rámci Velkého knižního čtvrtku vyšla i publikace, která se věnuje regionálnímu tématu, a to konkrétně Krkonoším. Pomocí více než 150 unikátních grafik z let 1740–1900 se seznámíte s krkonošskou oblastí tak, jak ji znáte i neznáte. Knihu doplňují i současné fotografie mapující vývoj zobrazovaných míst.

Kniha představuje přes 150 mnohdy unikátních grafik z let 1740–1900, které ve své většině nebyly od doby svého vzniku již nikdy publikovány ani reprodukovány. Rytiny a litografie pochází ze sbírky autora knihy Petra Bergmanna, uměleckého producenta, sběratele map a místopisné grafiky a regionálního písmáka, žijícího od roku 2000 na Broumovsku. Soubor zahrnuje lokality od západního cípu Krkonoš počínaje Harrachovem a Novým Světem, až po Žacléř a Trutnov na východě, českou i slezskou stranu Krkonoš, včetně Broumovského výběžku s Adršpachem a Teplickými skalami až po kladskou Hejšovinu, jak bylo pohoří Krkonoš – Riesengebirge v minulosti vnímáno. Publikace vznikla ve spolupráci s fotografem Janem Hrdým, který doplní historické pohledy na přírodní scenérie, první krkonošské boudy a na města a obce Krakonošova revíru současnými fotografiemi dokumentujícími vývoj zobrazovaných míst. Na vyobrazeních předních vedutistů Krkonoš, tedy Antona Balzera, Johanna P. Veitha, Friedricha B. Wernera, Michaela Rentze, Friedricha A. Tittela, Carla T. Mattise, Theodora Sachse, Georga W. Arldta, Theodora Blatterbauera, Ludwiga A. Richtera, Gustava Täuberta, Julia Mařáka, Karla Liebschera, Karla Kořistky a mnohých dalších jsou zachyceny notoricky známé pohledy, ale i méně známé a nebo dnes již nepřístupné výhledy na jedinečná horská panoramata, případně zaniklé či zcela změněné krkonošské boudy a podobně. Fotografie Jana Hrdého nabídnou citlivou formou zajímavé srovnání a umožní přehlédnout vývoj našeho nejvyššího a nejrozsáhlejšího pohoří a jeho osídlení v průběhu posledních tří století.

Krkonose

Nakladatel na svých stránkách zpřístupnil několik fotografických ukázek z knihy.

Krkonoše. Karkonosze. Riesengebirge.

Na starých rytinách a litografiích. Na dawnych rycinach i litografiach. Alte stiche und lithografien
Autor: Petr Bergmann

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 295×265 mm
ISBN: 978-80-905582-2-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Krkonoše. Karkonosze. Riesengebirge. vydalo
nakladatelství Broumovsko Organic.

O autorovi

Petr Bergmann (Praha, 1967) je dlouholetý manažer a producent v umělecké oblasti. Od roku 2000 žije na Broumovsku, kde se věnuje regionální historii. Sběratelsky se zaměřuje na místopisnou grafiku, staré mapy, pohlednice, regionální literaturu a fotografie Krkonoš a Broumovska, ze svých sbírek sestavuje publikace a tématické výstavy. Soubor nazvaný Krkonoše na starých rytinách a litografiích je jeho čtvrtou místopisnou publikací. V roce 2016 založil zapsaný ústav Institut regionální paměti Broumovska, jehož je ředitelem.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek


Postupně vám přinášíme recenze titulů vydaných v rámci Velkého knižního čtvrtka a soutěže o ně. Nevynechejte recenze knih: Každý má svou lajnu,
Ve světle nebo ve stínu, Můj dědeček by mě popravil
a zasoutěžte si o Knihu zrcadel!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarie a Magdalény

Horňáková-Civade, Lenka

Argo, 2017

zobrazit info o knizeVe světle nebo ve stínu
Povídky inspirované obrazy Edwarda Hoppera

Block, Lawrence

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeStockholm: Přísně tajné

Lindberg, Hanna

No Limits, 2017

zobrazit info o knizeKrkonoše. Karkonosze. Riesengebirge.
Na starých rytinách a litografiích. Na dawnych rycinach i litografiach. Alte stiche und lithografien

Bergmann, Petr

Broumovsko Organic, 2017

Napsat komentář