Pozvánka na křest a autogramiádu knihy Miroslava Kutílka PŮDA PLANETY ZEMĚ

1262982_seedling
Kniha, která  je určená laické veřejnosti bude oficiálně představena v příjemném kavárenském prostředí a chybět nebude ani náš, snad nejznámnější astronom…

Pozvánka

 

Právě vyšla v nakladatelství DOKOŘÁN kniha

Miroslav Kutílek: Půda planety Země

 

KŘEST KNIHY spojený s autogramiádou se koná dne

3. května (čtvrtek) v 17 hodin v Kavárně U Prstenu, Jilská 449/14, Praha 1 – Staré Město.

 Kniha je určena laické veřejnosti, přijďte se podívat! Kmotrem knihy bude Dr. Jiří Grygar.

 

Půda planety Země

Autor: Miroslav Kutílek
Vazba: Brožovaná s klopami
Rozměry: 135 x 205 mm
Počet stran: 200 stran, 8 stran barevná příloha
Cena: 265 Kč
Cena: ISBN 978-80-7363-212-0
Řada Bod
Vydání 1, poprvé vyšlo 20.03.2012

 

Knihu Půda planety Země vydalo nakladatelství Dokořán

 

Půda má rozhodující vliv na veškeré živé dění na Zemi a bez ní by nemohl existovat život na pevnině. Je prostředím, které umožňuje zakořenění rostlin, je tedy jakýmsi kotvištěm pro vegetaci, která udržuje současné složení atmosféry z jednotlivých plynů, a bez této základní stability bychom nemohli existovat. Půda zadržuje vodu z dešťů do období bez srážek, a tím umožňuje rostlinám rovnoměrné zásobování vodou a zároveň je zásobárnou rostlinných živin rozpouštějících se v půdní vodě. Půda je domovem nesčetných mikroorganismů, které zajišťují zachycování dusíku z atmosféry, rozklad a přeměnu odumřelých organických látek, a tím také působí jako silně výkonný biologický filtr na prosakující vodu. Rozmanitost biologických druhů (biodiverzita) je mnohem větší v půdě než u rostlin a živočichů žijících na zemském povrchu a nad ním. Bez tohoto oživení by nejen nemohla existovat vegetace, ale nemohli by ani žít býložravci, a bez nich bychom nemohli existovat ani my lidé, patřící do rodiny predátorů. Hodnotu půdy však nedoceňujeme, a to ani vládní instituce, ani většina organizací hlásících se k ekologii. Platí to také ve srovnání s evropskými zeměmi. Na příklad průměrná cena půdy při prodeji činí v Německu 10 000 eur/ha, ve Francii 5 000 eur, v Nizozemsku dokonce 41 000 eur a v Polsku 3 100 eur. U nás ovšem pouhých 2 250 eur za hektar. Tedy 4,4krát míň než v Německu a 18krát míň než v Holandsku. A to ještě ani Německo není státem optimálně hospodařícím se svou půdou.

Půda vzniká působením klimatu, vegetace a půdních organizmů na mateční substrát, kterým může být hornina nebo její zvětralina přenesená vodou nebo větrem. Prostředí vzniku půdy je modifikované reliéfem terénu a v posledních několika tisíciletích také lidskou činností. Půdotvorné faktory nejsou stejné na celé Zemi a proto mohou být půdy v různých regiónech velmi rozličné, a to už na první pohled třeba podle barvy půdy měnící se ve vykopané sondě do hloubky asi 1,5 metru. Na svislém profilu půdy se mohou objevovat barvy z celého spektra barev, nejen šedá, hnědá a černá. Faktory ovlivńující vznik půd nejsou ani konstantní v čase a proto jejich produkt – půda – podléhá změnám, existují také půdy ze starších geologických období. Abychom chápali vznik a vývoj půd, vznikl vědecký obor pedologie. Jejím cílem je také poznání těch změn faktorů a procesů, které mohou být ovlivněné lidmi a které se pak mohou projevit změnami půd v příznivém smyslu pro lidskou populaci. A naopak se má zabránit zhoršení půdních vlastností až případně úplnému zničení půd v celých velkých oblastech. I to se stává, když lidé přestanou na půdě rozumně hospodařit. O tom všem je knížka Půda planety Země.

Na setkání se těší Mirek Kutílek

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůda planety Země

Kutílek, Miroslav

Dokořán, 2012

Napsat komentář