Nenechte si ujít v týdnu od 3. do 9. dubna

nenechte_si_ujit
Ne, nejde o opožděný apríl. I na první dubnový týden jsou připraveny literární akce všeho druhu. Připravili jsme pro vás náš pravidelný výběr z jídelního lístku pro příští týden. Nechte si chutnat!

Příští týden můžete navštívit křty knižních novinek, besedy se spisovateli, ale také zajímavé přednášky či originální výstavu. A ochuzeny nebudou ani vaše ratolesti.

Pavel Kosatík v BoskovicíchDo pražské Galerie Lucerna se můžete až do 18. dubna přijít podívat na výstavu České století v komiksu. Unikátní komiksová série Češi se skládá z devíti knih zaměřených na klíčové události z českých dějin (zahrnuje roky 1918, 193819421948, 1952, 1968, 1977, 1989 a 1992). Autorem je Pavel Kosatík, jeho knihy pak do komiksové podoby zpracovali přední čeští komiksoví tvůrci. Měli poměrně volnou ruku a zajímavě tak ztvárnili ty nejpodstatnější okamžiky našeho národa pokaždé jiným, ovšem originálním způsobem, výstava má proto mnoho co nabídnout.

V úterý 4. dubna se bude v pražském Paláci knih Luxor křtít nová kniha Markéty Harasimové Poháry touhy. Autorka popisuje příběh mladé Violy, jejíž minulost je zastřena mnoha tajemstvími. Jednoho dne ale zjistí, že zdědila po dědečkovi vinohrady a vinný sklep. Přestože o vínu nic neví, rozhodne se navázat na rodinnou tradici a pokusí se vybudovat prosperující vinařství. V této knižní novince zjistíte, jestli se jí to povede. Křest začíná v 17.00. S autorkou jste se mohli blíže seznámit kromě jiného i prostřednictvím našeho rozhovoru.

Ve středu 5. dubna můžete navštívit křest knihy profesora Ericha Václava Projdi se lesem a pookřeješ s podtitulem Dřevo voní. Akce se koná v pražské Literární kavárně Academia od 17.00. a zúčastní se jí významné osobnosti, za všechny můžeme zmínit PhDr. Zdeňka Mahlera, prof. PhDr. Vladimíru Dvořákovou, CSc. či Lenku Procházkovou. Proto neváhejte a přijďte společně s nimi knihu pokřtít.

Ve čtvrtek 6. dubna zavítáme také do Olomouce. V Městské knihovně se od 15.30 můžete zúčastnit zajímavé přednášky o básnířce a překladatelce Jiřině Haukové. Tato členka Skupiny 42 je s olomouckým krajem silně spjatá, začínala tu se svou básnickou tvorbou. Je autorkou několika desítek básnických sbírek a také vzpomínkové knihy Záblesky života. Právě prostřednictvím tohoto titulu můžete nahlédnout do jejího života. Přijďte si poslechnout přednášku a něco zajímavého se dozvědět.

Do své závěrečné fáze vstupuje také turné projektu Listování, které se zaměřilo na slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye a jeho titul Mít a nemít. Ve čtvrtek 6. dubna zavítá Lukáš Hejlík se svými kolegy do Hodonína, kde se představí od 18.00 v Městské knihovně. Ten samý den pak od 20.00 potěší publikum v Moravské Nové Vsi v obřadní síni městyse. Pokud to máte do některého z těchto míst blízko, určitě se přijďte podívat.

Ve čtvrtek 6. dubna se v Krajské knihovně v Pardubicích uskuteční přednáška o norské literatuře 20. století. Nebudete ochuzeni o taková jména, jako jsou Sigrid Undsetová či Knut Hamsun, a získáte plno inspirace pro četbu severské literatury. Na severu se totiž rozhodně nerodí jen napínavé a úspěšné krimi romány. Od 17.00 bude přednášet Karla Jará.

Jako každý čtvrtek, i 6. dubna si v Městské knihovně v Praze na pobočce Korunní připravili příjemnou akci pro děti. Každý čtvrtek tu totiž dětem od 16.00 čtou pohádky. Společně si pak o knížce povypráví a sdělí si dojmy z přečteného příběhu. Součástí odpoledne bude výtvarná dílna – děti si vyrobí něco, co jim knížku připomene. Určitě budete vy i vaše ratolesti z akce nadšení.

V neděli 9. dubna se všechny děti v Třebíči mohou těšit na pohádkové čtení třebíčské rodačky Blanky Fišerové. V Městské knihovně od 17.30 přečte všem dětem i rodičům příběh ze své knížky O Holčičce s kouzelnýma nohama. Autorka se při psaní inspirovala dopisy své maminky, která byla jako malá v léčebně v Košumberku, v níž byla léčena kvůli problémům s nohama. Ilustrace Hany Mičkové jsou v knížce často vytvořeny jako omalovánky, děti si tak dokonce mohou některé obrázky samy dokreslit podle vlastní fantazie.

Pokud jste si z nabídky nevybrali, další inspiraci naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář