Liberté, égalité, fraternité!

francie_proti_evrope
Liberté, égalité, fraternité, česky svoboda, rovnost, bratrství – tak znělo jedno z hesel Velké francouzské revoluce. Revoluce, která se zvrhla ve strašné krveprolití, aby se i přesto stala symbolem a inspirací dějů příštích.

Titul Francie proti Evropě, doplněný podtitulem Války revoluční Francie 1792–1802, který vydalo nakladatelství Epocha před Vánoci roku 2016, je dílem Michala Šťovíčka. Michal Šťovíček vystudoval obor zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Již od mládí projevoval zájem o dějiny, především pak o vojenskou historii. Vystudoval v Dijonu lyceum a ve Francii také čtyři roky služebně pobýval. Roku 2013 vydal svou knižní prvotinu Vendéeské války 1793–1832, jež pojednává o krvavé občanské válce v době mladé Francouzské republiky.

Zatímco Velká francouzská revoluce je velmi oblíbeným a v dějepisectví hojně frekventovaným tématem, o revolučních válkách, jež Francie vedla v letech 1792 až 1802, to už neplatí. Ne že by se knihy, věnující se Velké francouzské revoluci, nezmiňovaly i o koaličních válkách (to by bylo s ohledem na zachování komplexnosti textu velmi závažným pochybením autorů), ale tyto části jsou obvykle pojaty velmi stručně. Jedním z důvodů by mohl být fakt, že jde o relativně složité a poměrně nepřehledné téma, se kterým mají problémy nejen „laičtí“ čtenáři, ale i studenti historie. Publikace Michala Šťovíčka je proto cenným pokusem o ucelený rozbor vojenských dějin tohoto období. Jednoduše řečeno – vyplňuje prázdné místo v naší a dalo by se říci i světové historiografii.

Kniha je rozdělena na sedm kapitol, které v chronologickém sledu probírají především vojenské operace a významné střety, dále pak politické pozadí válek a vývoj francouzské armády přednapoleonského období. Text je díky své čtivosti přístupný širokému spektru čtenářů, nejen studentům historie a příbuzných oborů. Publikace se věnuje relativně složitému tématu, bylo tedy nutné zabrousit i do těch zákoutí historie, které historií nepolíbený čtenář těžko plně pochopí. Jde však o prostředek použitý za účelem srozumitelného vysvětlení ne zrovna přehledného tématu.

Autor se velmi dobře popral s tématem, na které by si málokdo, s ohledem na jeho rozsáhlost, troufl. Výsledek je navíc záživný, čtivý a poutavý. Text je průběžně doplňován mapkami, schématy a jinými ilustracemi, které jej činí méně jednolitým a názorně ilustrují to, co by si čtenář jinak musel sám složitě představovat či vyhledávat jinde. Knihu doporučuji nejen historikům nebo zájemcům o vojenskou historii, ale i čtenářům, kteří chtějí vědět více o období, ze kterého vzešel legendární císař Napoleon Bonaparte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrancie proti Evropě

Šťovíček, Michal

Epocha, 2017

Napsat komentář