Inspirace pro švadlenky

Tipy_Encyklopedie vysivani_Strihnete detem na saty
Dnešní kreativní knižní tipy potěší hlavně ženy, které rády šijí a vyšívají, nebo by se to chtěly naučit. S tituly, které jsme pro vás vybrali, se vám jistě podaří vytvořit parádní kousky pro sebe i své potomky.

Vždycky jste si říkaly, milé dámy, jak krásné by bylo umět vyšívat? Nikdy není pozdě začít! Ve světě šití dnes existuje tolik možností. Popusťte uzdu své fantazii a kreativitě s knihou Pauline Brownové!

Vyšívání – encyklopedie

Čarování s jehlou a nití, světové techniky ručního i strojového vyšívání
Autorka: Pauline Brownová
Přeložila: Eva Fuková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 223×223 mm
ISBN: 978-80-7359-524-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vyšívání – encyklopedie vydalo nakladatelství Metafora.

Vyšívání patří snad odjakživa mezi oblíbené techniky ke zkrášlování oděvů i doplňků do domácnosti. V minulosti se jím zabývaly miliony žen, které dokázaly zhotovit překrásná umělecká díla, většinou jen jednou technikou a samozřejmě v ruce. Vyšívání mezitím prošlo vývojem a v současnosti neexistují v této oblasti žádná omezení. U jednoho výtvoru je možné zkombinovat několik technik. Moderní doba s sebou navíc přinesla něco, o čem se předchozím vyšívačkám ani nesnilo – šicí stroj. Kniha vás provede všemi možnými technikami vyšívání jako je asijská výšivka, černá výšivka, or nué, čtvercové bargello, perská aplikace, trapunto prošívání, a to jsou jen některé z nich. Dozvíte se, jak si poradit s hardangerskou, krajkovou, anglickou, italskou výšivkou, s aplikacemi, jak pracovat s tkaninami, které se rozpouštějí ve vodě, s kulatými rámečky a velkými rámy. Ručně i strojově vyšívané ubrusy, ubrousky, závěsy, ale i aplikace na oblečení rozveselí váš domov a potěší i vaše blízké. Nechte se knihou inspirovat k vlastní tvorbě!

 

Ukázka z knihy

Strojová aplikace
K výhodám strojového aplikování patří rychlost a možnost vytvořit dokonalý efekt. Motivy jsou odolné a dobře snášejí časté praní.
Okraje jsou obvykle jasně vyznačeny a často se používá saténový steh, který vytváří výrazné obrazy. Vhodný je šicí stroj s cikcakovým stehem – některé mají speciální průhlednou aplikační patku, u níž přesně vidíte, kde se jehla vpichuje do látky.
U aplikování se založeným okrajem je dobrý přední steh, ale motivy se obvykle aplikují bez založeného okraje. Můžete je slepit nebo přistehovat a potom okraje olemovat cikcakovým nebo saténovým stehem. Metoda přišití a vystřižení je vhodná na malé motivy. Automatické strojové vyšívací stehy dodají ozdobný efekt, který je ideální na jednoduché tvary, zatímco volným stylem strojového vyšívání je možné zjemnit okraje nebo přidat další barvu, texturu nebo vzor kolem motivu. (str. 96)

Pauline Brownova_Vysivani

 

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001. Zaměřuje se zejména na literaturu překladovou a jeho autoři pocházejí ze všech koutů světa, ze Spojených států např. Joseph Finder a Ted Dekker, z Anglie Susan Hillová, z Německa Katarina Michel aj. Tu a tam vydává nakladatelství i díla českých autorů, např. Martiny Wolfové.

————————————————

Po úspěšné knize Střihněte si na šaty přichází nyní Lenka Velebová s něčím, co ocení hlavně vaše děti – tedy až jim to ušijete.

Střihněte dětem na šaty

Konstrukce oděvních střihů
Autorka: Lenka Velebová

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-271-0389-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Střihněte dětem na šaty vydalo nakladatelství Grada
v edici Výtvarný kurz.

Jste maminka s tvořivým srdcem, milujete své děti a chcete jim dopřát originální a stylové oblečení, které jim dokonale padne, a navíc ráda šijete? Pak právě pro Vás je určena tato kniha. Je klíčem ke konstruování vlastních střihů na míru. Najdete v ní nejpoužívanější dětské střihy a ukázky jejich modelace, díky které vytvoříte nespočet originálních modelů. Vše se srozumitelným návodem na jejich sestrojení včetně ukázky švových záložek. První část knihy je věnována střihům pro miminka (0–2 roky). Druhou část knihy tvoří střihy pro děti (2–12 let). Osvojením si jednoduchých principů konstruování střihů se snadno stanete módním návrhářem šatníku svého dítěte.

 

Ukázka z knihy

Střihová modelace – body I. (náramenicové zapínání)
Nejvíce času miminka tráví oblečená v body. Je to jejich základní oděv, proto je nutné, aby bylo ušito z kvalitního úpletu (vyrobeného z přírodního materiálu) podle dobře padnoucího střihu. Jedná se o střih trupový, ke kterému je přinechaná kalhotková část.
Střih na body získáme modelací základního trupového střihu (str. 14), který si nejprve vytvoříme v odpovídající velikosti. Následným prohloubením průkrčníku a vytvarováním kalhotkové části jednoduše vytvoříme vyhovující střih. Pamatujeme na zapínání, díky kterému body miminku snadno oblékneme. Rukáv sestrojíme dle základní konstrukce rukávu (str. 16). (str. 17)

Lenka Velebova_Strihnete detem na saty

 

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.


Zapojte se také do našich aukcí. Najdete v nich mnoho užitečných knih za výhodné ceny.

Baví vás šití a vyšívání? Co všechno už jste ušili? Pochlubte se nám v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEncyklopedie vyšívání
Čarování s jehlou a nití, světové techniky ručního i strojového vyšívání

Brownová, Pauline

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeStřihněte dětem na šaty
Konstrukce oděvních střihů

Velebová, Lenka

Grada, 2017

Inspirace pro švadlenky - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Jitka napsal:

    Zdravím, děkuji za článek. Co se týče šití a vyšívání, koukněte se na stránky eshop.anita.cz. Vypadají dobře. Mají tam dost potřebných věcí. Doufám, že se vám budou hodit.

Napsat komentář