Král Slunce a jeho válka o španělské dědictví

soumrakk
Válka o španělské dědictví byla rozsáhlým konfliktem především mezi Francií Ludvíka XIV. a Rakouskou monarchií. Šlo o spor o španělský trůn, který se uvolnil po vymření španělské větve Habsburků.

Autorkou titulu Soumrak krále Slunce s podtitulem Válka o španělské dědictví 1701–1714, kterou vydalo koncem roku 2016 nakladatelství Epocha v edici Polozapomenuté války, je Petra Kodetová. Petra Kodetová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze v oborech historie a maďarština, kde se věnovala obecným dějinám, především Francii v době Ludvíka XIV. V současnosti působí jako doktorandka na Katedře historických věd Západočeské univerzity v Plzni, kde se zabývá dějinami 19. století.

Titul je, jak již bylo řečeno výše, součástí edice Polozapomenuté války, která čtenářům přibližuje méně známé (nebo méně zmiňované) konflikty našich dějin s tím, že se čas od času odchýlí od hlavního zaměření a zprostředkuje i válečný konflikt obecně známý (například Hannibalovu válku proti Římanům nebo raně novověkou třicetiletou válku). Válka o španělské dědictví každopádně spadá do kategorie těch méně „propíraných“ válek, o čemž svědčí i fakt, že toto téma nemá v českém dějepisectví širší oporu.

Válka o španělské dědictví, největší ozbrojený konflikt první poloviny 18. století, byla zapříčiněna vymřením španělské linie Habsburků smrtí krále Karla II. Ve válce nešlo pouze o nadvládu nad Pyrenejským poloostrovem – Španělsko ovládalo i zámořské kolonie a množství území v dnešní Itálii. Po bojích, jež trvaly téměř patnáct let, přišel dosti rozporuplný výsledek. Válka neznamenala žádný převrat v evropském mocenském rozložení.

Autorka pojala téma z pohledu historika zaměřujícího se především na vojenskou stránku konfliktu, což je s ohledem na zaměření edice očekávatelné. Kniha je tedy vhodná především pro fanoušky vojenské historie, kteří budou zaujatí poutavými líčeními bitev a vojenských tažení. Text, organicky rozdělený na kratší kapitoly, je zajímavým příspěvkem k tématu, které není v české historiografii často reflektováno. Autorčin sloh je lehký a čtivý, nezatížený přílišnými odbornými termíny. Nechybí ani poznámkový aparát, jenž může být zdrojem doplňující literatury pro vážné zájemce o téma.

Titul Soumrak krále Slunce je zajímavým čtením především pro ty, kteří hledají srozumitelné a čtivé líčení vojenského konfliktu, který je v učebnicích dějepisu zmíněn pouze stručně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoumrak krále Slunce
Válka o španělské dědictví 1701-1714

Kodetová, Petra

Epocha, 2017

Napsat komentář