Výjimečný zeměplošský mág oslaví narozeniny

Terry_Pratchett_in_Milan_2007
Geniální britský tvůrce, otec Zeměplochy, čtyř velkých slonů a prastaré želvy A’tuin bude mít 28. dubna šedesát čtyři let.

Terry Pratchett, celým jménem Sir Terence David John Pratchett, se narodil 28. dubna 1948 v Beaconsfieldu v hrabství Buckingham. Je nejen populárním spisovatelem, ale také divadelním dramatikem a filmovým scénáristou. Stal se nositelem Řádu britského impéria za přínos literatuře a získal Carnegieho medaili za dětskou literaturu.

Své literární nadání projevil už ve třinácti letech, kdy ve školním časopise vydal povídku Kšeft v Hádesu.  Po střední škole začal pracovat jako novinář a díky této profesi se nakonec stal spisovatelem. Při rozhovoru s ředitelem nakladatelství Peterem Bander von Durenem se mu zmínil, že napsal knihu Kobercové. Dohodli se spolu na jejím vydání a křest knihy pak proběhl v obchodním domě Heal’s v Londýně. Jak jinak než v oddělení koberců.

Spisovatelem na plný úvazek se Terry Pratchett stal až po dokončení čtvrtého dílu ze série Zeměplocha Mort. Předtím vystřídal několik zaměstnání. Pracoval v Bucks Free Press, ve Western Daily Press i jako tiskový mluvčí Central Elecricity Generating Board, kdy nesl zodpovědnost za tři jaderné elektrárny. V této době mu vyšel první zeměplošský příběh Barva kouzel. BBC jej zařadila do programu jako čtení na pokračování. Později nakladatelství Corgi prosadilo do vysílání i třetí zeměploškou knihu Čaroprávnost.

Jako úsměvné se dnes jeví autorovy obavy, že jen jako spisovatel bude trpět nedostatkem peněz. Ukázaly se totiž jako naprosto zbytečné. Uzavřel kontrakt s nakladatelstvím Gollanz na šest knih a od té doby zisky neustále stoupaly. Knihy Maškaráda a Zajímavé časy patřily před Vánocemi roku 1995 mezi deset nejžádanějších na trhu. Těžké melodično získalo čtyřtýdenní prvenství v prodeji paperbacků. Tentýž úspěch zaznamenal na dva týdny i titul Otec prasátek. Všechny tyto knihy patří do série Úžasná Zeměplocha, v originálu Discworld.

Mimo Zeměplochu napsal tento tvůrce také několik románů, například vyprávění o Nomech, dále sérii příběhů Johnnyho Maxwella, Stratu, Dobrá znamení a další.

Knihy Terryho Pratchetta se vyznačují lehkostí a humorem. Vystupují v nich svérázné postavičky, které si všechny do jedné dokázaly získat srdce fanoušků po celém světě. Jsou to mudrcové, mágové, čarodějky, trpaslíci, obchodníci i sám Smrť. Často parodují jiná díla, nebo se úsměvně naváží do soudobých problémů a nenuceně vybízí nad zamyšlením. Mnohé byly zfilmovány, daly za vznik také divadelním adaptacím i počítačovým hrám.

V roce 2007 spisovatel oznámil, že mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. O rok později věnoval na její výzkum milion dolarů. Jeho fanoušci ho podpořili a uspořádali sbírku na stejný účel.

Činnost Terryho Pratchetta ocenila i královna Alžběta II. V roce 2009 ho pasovala na rytíře a od této doby mu patří titul Sir.

 

Zdroje:

http://www.spisovatele.cz/terry-pratchett

http://www.discworld.cz

http://www.terrypratchett.co.uk/

Foto:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Terry_Pratchett; autor Moroboshi

Doporučení:
Share

Napsat komentář