Osudy posledních českých dekadentů

Dandy_nezna_lasky_k_zene
Představitelé dekadence většinou neměli příliš jednoduchý život. Stejně tak to platí o dvou mužích, z nichž jeden nejspíše skončil s hlavou rozdrcenou výtahem a druhý se proslavil svými milostnými aférami. Seznamte se s posledními českými dekadenty!

Někdy jsou označováni za poslední české dekadenty, v mládí se toužili stát uznávanými básníky. Na veřejnosti se prezentovali jako aristokrati ducha a nekompromisní kritici měšťácké morálky. S oblibou přemítali o podstatě ženství, aby hned několik žen fatálně zklamali. Řeč je o Jarmilu Krecarovi (1884–1959) a tajemně zmizelém Arthuru Breiském (1885–1910?). Jaký byl jejich životní příběh v kontextu kulturních dějin první poloviny 20. století? Co se skrývalo za nejrůznějšími mystifikacemi a sexuálními skandály, které se kolem nich vynořily? Skutečností zůstává, že i na dekadenty měli oba muži poněkud divoký osud…

Dandy nezná lásky k ženě

Tragické příběhy z české dekadence
Autor: Milan Hes

Počet stran: 136
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 133×207 mm
ISBN: 978-80-7557-038-3
Doporučená cena: 139 Kč

Knihu Dandy nezná lásky k ženě vydalo nakladatelství Epocha v edici Magnetka.

 

Ukázka z knihy

Vydejme se zpět proti proudu času. Zšeřelou ulicí vedoucí od gotického kostela sv. Gotharda vzhůru na slánské náměstí jsou dva mlčenliví chodci. Připomínají šlechtice. Vzezřením, důstojností, vším. Mladí muži nijak neskrývají potěšení, když se doslechnou, že o nich ve městě hovoří jako o bohémech. Mají vlasy delší, než je obvyklé, na sobě perfektně padnoucí oblečení podle nejnovější anglické módy. Život je pro ně literárním příběhem, jenž má vysokou estetickou hodnotu. Literaturu ztotožňují s lidstvím.
Na přelomu devatenáctého a dvacátého století v době fantastických eskamotáží, stoických gest, odmítání průměrnosti, duševních abnormalit, předstíraného i skutečného šílenství, sexuální perverze, narcismu, rafinovanosti, mystifikací, vznešené výřečnosti, melancholie, egoismu, estetických ideálů, umění pro umění, domnělých či skutečných rájů, okultismu, opěvování smrti, prodejné i romantické lásky, náš příběh začíná… (str. 9, 10)

Neváhejte a prolistujte si prvních několik stránek!

 

O autorovi

Mgr. Milan Hes, Ph.D. (*1976) je absolventem oborů dějepis a základy humanitní vzdělanosti na UJEP v Ústí nad Labem. V  roce 2012 na FF UK obhájil disertační práci na téma „Didaktické aspekty historické paměti holocaustu“ a absolvoval tak znovu obnovený obor didaktika dějepisu. Vyučuje na gymnáziu v Praze 4. Badatelsky se zabývá především regionálními dějinami Kladenska a Slánska v 19. a 20. století, problematikou holocaustu, vzájemným vztahem fenoménů dějin a paměti a také didaktikou dějepisu. Je spoluautorem kolektivní monografie Kulturní a sociální skutečnost v dějezpytném myšlení (1999). Od roku 2005 pravidelně publikuje v odborných a populárně naučných časopisech. V roce 2012 vydal v nakladatelství Epocha publikaci Čekání na smrt, pojednávající o rodinném táboře českých Židů v Osvětimi. Pro stejné nakladatelství připravil v roce 2013 k vydání knihu Promluvili o zlu: Holocaust mezi dějinami a pamětí. V jeho poslední kniha A brány se otevřely (2015) popisuje osvobození koncentračních táborů v Dachau, Osvětimi a Terezíně v roce 1945.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Epocha.

 

Edice Magnetka

edice-magnetkaZnovuobnovená edice literatury faktu, která navazuje na tradici kdysi velmi populární sešitové řady, vychází ve spolupráci s Pražskou vydavatelskou společností (www.pvsp.cz). Jednotlivé tituly, představující zajímavé události a postavy našich i světových dějin, vycházejí v pevné vazbě a jsou prodávány v celé síti knihkupeckých prodejen. Pro příklad bychom mohli uvést například knihu Půjdu do pekla spokojen…Vzbouřenci a ztroskotanci a mnoho dalších.


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDandy nezná lásky k ženě
Tragické příběhy českých dekadentů

Hes, Milan

Epocha, 2017

Napsat komentář