Známý lovec Židů ničeho nelitoval

pujdu-do-pekla-spokojen
Pro příznivce historie, kontroverzních námětů a životních osudů nachystalo nakladatelství Epocha knihu, jež sleduje cestu německého důstojníka a jednoho z hlavních Hitlerových „zabijáků“, Adolfa Eichmanna, od vyhlazovacích plánů až po únik do Argentiny.

Monstrum, které přálo deseti milionům Židů jistou smrt. I tak je mezi lidmi známý Adolf Eichmann, který i přes veškerá obvinění vždy tvrdil, že jednal pouze na základě rozkazů a proti Židům nic neměl. Po útěku před spravedlností a několika neúspěšných procesech byl za své činy odsouzen k trestu smrti v roce 1962. Jaký byl Eichmann ve skutečnosti? Dle svědků velice pohledný muž v černé SS uniformě, který se od samého začátku vydával za přítele Židů, pochytával základy hebrejštiny a přesvědčoval své nově nabyté „přátele“, že je svobodomyslný, zatímco po večerech sepisoval antisemitistickou propagandu. Při pohledu na dobové fotografie si však člověk nemůže nepomyslet, zda je tento z davu nevybočující jedinec s řídnoucími vlasy skutečně zodpovědný za smrt šesti milionů Židů. Touto a mnoha dalšími otázkami se rozhodl zabývat Roman Cílek ve své knize Půjdu do pekla spokojen…, jejíž název odkazuje na Eichmannův životní postoj, neboť jak německý důstojník několikrát prohlásil, svých činů ani v nejmenším nelitoval.

Je to fascinující příběh. Vysoký důstojník SS Adolf Eichmann, pověřený uskutečněním obludného plánu vyhlazení židovského obyvatelstva na všech územích ovládaných nacistickým Německem, patří k nejbizarnějším osobnostem 20. století. Pilný úředník smrti, vzorný otec rodiny, poslušný, vlastního myšlení neschopný vykonavatel zrůdných rozkazů, skutečný „génius nicotnosti“. Zorganizoval trýznivou smrt milionů lidí, dospělých i dětí, byl na to patologicky hrdý. Chvástal se, že i do pekla půjde spokojen.
Přestože se mu po válce podařilo uprchnout až do daleké Argentiny, zaslouženému trestu nakonec neunikl. Kráčíme-li krok za krokem stopami dramatického, ale současně i absurditou přeplněného života tohoto muže, užasneme nad tím, jak rozporuplné malosti může být člověk schopen.

 

Půjdu do pekla spokojen…

Adolf Eichmann: životní dráha masového vraha

Autor: Roman Cílek

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 133×206 mm
ISBN: 978-80-7425-268-6
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Půjdu do pekla spokojen… vydalo nakladatelství Epocha.

 

Roman Cílek

patří k nejzkušenějším autorům v žánru objevné literatury faktu. Rodák z Českých Budějovic žije od školních let v Praze. Za svou autorskou kariéru již vydal několik desítek knih nejen literatury faktu, ale i dramaticky laděné beletrie, za které získal autor mnohá ocenění. Za zmínku stojí například Cena Egona Ervína Kische, Cena Miroslava Ivanova a Cena Jiřího Marka. Některá jeho díla vyšla také v zahraničí, nebo posloužila jako předloha k filmovému zpracování. V současné době se podle Cílkovy knihy Zabíjela, protože neuměla žít natáčí film o případu mnohonásobné vražedkyně Olgy Hepnarové. Roman Cílek je mimo jiné spoluzakladatelem a členem vedení dvou spisovatelských organizací: Klubu autorů literatury faktu a České sekce AIEP – mezinárodního sdružení autorů detektivního a dobrodružného žánru.
(Informace o autorovi převzaty ze stránek nakladatelství Epocha.)


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. Paleta témat je však mnohem pestřejší. Mimo literatury faktu jsou neměnnou součástí edičního profilu také témata kulturně historická, memoáry, odborná literatura a příručky. Nakladatelství je také v současnosti jediným nakladatelským domem, který předkládá veřejnosti postupně a systematicky celé dílo Jiřího Wintera – Neprakty

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůjdu do pekla spokojen…
Adolf Eichmann: životní dráha masového vraha

Cílek, Roman

Epocha, 2015

Napsat komentář