Nenechte si ujít v týdnu od 30. dubna do 6. května 2012

Nenechte si ujít
Přelom dubna a května nabízí tolik rozmanitých událostí: křest románu pro ženy, besedu s uznávaným cestovatelem i čtení pro děti. A čtenáři fantasy si konečně mohou nechat podepsat knihy o osudech Dračích jezdců…

Poslední dubnový den proběhne v Praze křest knihy Dva životy autorky Táni Keleové-Vasilikové. Tato slovenská spisovatelka již napsala přes dvacet románů pro ženy. Ve své poslední knize zachycuje životy dobrých kamarádek Anny a Veroniky. Anna je tlumočnice a překladatelka, má manžela, dvě dcery a nic jí neschází. Na první pohled… Veronika pracuje jako učitelka na gymnáziu a je osamělou matkou. K tomu, aby vedla spokojený život, jí stačí drobné radosti a přátelé. To, že se v jejím životě nevyskytuje žádný muž, ji vůbec netrápí. Vše však může být úplně jinak, protože život dokáže být plný překvapení. Křest Dvou životů proběhne v pondělí 30. dubna 2012 od 16 hodin v pražském Paláci knih Luxor. Je spojen také s autogramiádou knihy. Akci pořádá nakladatelství Noxi.

 

Možnost diskutovat o ilustracích dětských knih s odborníky přímo z oboru budou mít všichni ti, kteří navštíví besedu Je to dobré? Co to znamená? III. na téma Ilustrace dětských knih. Beseda proběhne 2. května 2012 od 15 hodin v Památníku Národního Písemnictví na Pélleově 20/70 Praha 6. Zúčastní se jí výtvarníci, autoři, nakladatelé, pedagogové i studenti uměleckých škol. Spolu se zaměří na hlediska a kritéria, podle kterých jsou ilustrace posuzovány. Svou účast přislíbili: Jana Čeňková, Alena Ježková, Iva Pecháčková, Tereza Horvátová, Tereza Říčanová, Lucie Šavlíková, Alžběta Skálová, Jiří Fixl, Tomáš Řízek, Jarmila Marešová, Eva Prchalová, Bára Šalamounová, Lenka Vybíralová, Martin Vopěnka, Zuzana Kovaříková, Ivana Kocmanová, Daniela Krolupperová, Vladimíra Gebhartová a Martin Souček.

 

Hned na to, tentýž den potěší děti autorské čtení Radka Malého a jeho studentů ze semináře tvůrčího psaní. Radek Malý je uznávaný český básník, překladatel a autor knížek pro děti. V současné době působí v Olomouci jako redaktor a odborný asistent na Katedře bohemistiky FF UP. Jeho tvorba pro děti zahrnuje učebnice českého jazyka a literatury, slabikář, básničky, příběhy Františka z kaštanu nebo Anežky ze slunečnic. Za pásmo podzimních veršů Listonoš vítr letos získal cenu Magnesia Litera v kategorii literatura pro děti a mládež. Čtení pro děti Radka Malého se uskuteční 2. května 2012 v Domě čtení v Praze 10. Bude probíhat od 16:30 do 17:30. Je určeno jak malým posluchačům, tak i těm velkým. Vstup je zdarma.

 

Milovníci nejen knih, ale i filmů se mohou ve čtvrtek v Brně zúčastnit  Velké autogramiády Veroniky Žilkové, Jaroslava Plesla, Petry Špalkové a mnohých dalších. Autogramiáda se bude konat při příležitosti premiéry filmu Můj vysvlečenej deník, který zamířil do kin na konci dubna. Jde o stejnojmennou adaptaci bestselleru Johany Rubínové. Vydala jej ve svých sedmnácti letech ještě jako gymnazistka a brzy se stala fenoménem mezi teenagery. Ve své knize drsně, ale s nadhledem přinesla svědectví o sobě, rodině, přátelích i celé své generaci. V nakladatelství Daranus vyšel Deník už ve druhém vydání. Ve filmovém zpracování knihy se v hlavní roli objevila Veronika Kubařová s plejádou českých hereckých hvězd po boku. Velká autogramiáda se uskuteční 3. května 2012 v Brně Joštově od 16 hodin.

 

Ostrava naproti tomu přichází ve stejnou dobu s nabídkou cestování po Pacifiku. Autogramiádu a besedu zde bude mít cestovatel, etnograf a čestný náčelník indiánského kmene Kickapoo Miloslav Stingl. Jeho první kniha o bájných ostrovech Jižního Pacifiku vyšla v roce 1974, kdy byla ihned beznadějně rozebrána. Nakladatelství Jota nedávno přineslo aktualizované vydání pod názvem Ostrovy krásy, lásky a lidojedů. Vyprávění o půvabech Tahiti, Samoy, Nového Zélandu, Markéz či Velikonočního ostrova je doplněno o nové pasáže věnované lidojedství. Kniha se umístila na druhém místě v soutěži o Nejkrásnější knihu na festivalu cestovatelských filmů, fotografií a publikací Go Kamera 2012. Beseda a autogramiáda s Miloslavem Stinglem proběhne 3. května 2012 v 16 hodin v Ostravě. Pořadatelem je Obchodní centrum Forum Nová Karolina.

 

Na závěr patří poslední pozvánka tohoto týdne události, kterou si nesmí nechat ujít všichni fanoušci fantasy série Odkaz Dračích Jezdců. Christopher Paolini, jeden z nejmladších světových bestselleristů, poprvé přijede do Prahy podepisovat se českým čtenářům. Do jeho celosvětově proslulé tetralogie patří knihy Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Christopher Paolini jimi založil nový kult, který trvá od roku 2003, kdy byl poprvé vydán Eragon. Poslední díl Inheritance vyšel v českém překladu teprve před měsícem. Tato populární fantasy sága sleduje osudy chlapce Eragona, který se dokázal stát Dračím jezdcem, a mocné dračice Safiry. Autogramiádu Christophera Paoliniho pořádá nakladatelství Fragment. Koná se v Praze v Paláci knih Luxor v sobotu 5. května od 16 hodin.

 

Pokud se vám v tomto výběru nic nezamlouvá, nebo už dopředu víte, že se nebudete moci na některou akci dostavit, není třeba věšet hlavu. Spoustu dalších zajímavých událostí můžete vyhledat v našem kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Nenechte si ujít v týdnu od 30. dubna do 6. května 2012 - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. Leona Králíková Leona napsal:

    Na autogramiádě Christophera Paoliniho jsem byla, dokonce jsem měla to štěstí, že jsem vyhrála osobní setkání s ním. Je to vážně sympaťák a i když jsem s ním mluvila jen chvilku, vypadá, jako že si na nic nehraje :). Obdivuji, že zvládl podepsat tolik knížek – prý tam bylo až 1500 fanoušků!

Napsat komentář