Mrtví ve fontáně

fontana-perex
Nathalie nemá zrovna štěstí na muže. Prvního zavraždil neznámý pachatel, z manželství s druhým vyvázla rozvodem. Ve chvíli, kdy si užívá života, je před jejíma očima zavražděn přítel, který si s ní dal schůzku. A jeho mrtvola leží ve fontáně stejně jako před lety její první láska…

Román s jednoznačným názvem Fontána vydalo počátkem tohoto roku nakladatelství XYZ. Autorem románu je švédský lékař Jonas Moström (*1973), který začal psát během rodičovské dovolené, a šlo mu to tak dobře, že Fontána je jeho již devátým titulem. Současně však jde o první část jeho zamýšlené série s hlavní hrdinkou Nathalií Svenssonovou. Na podzim tohoto roku se připravuje k vydání překlad pokračování s názvem Domino.

Nathalie je lékařka, psychiatrička žijící a pracující v Uppsale. Právě se snaží nově si uspořádat svůj život po rozvodu se sebestředným Håkanem. Bojí se, jak skončí jednání o výchově dětí, má strach o matku, která čím dál víc pije, a deset let v sobě nese nezodpovězené otázky, kdo zavraždil jejího snoubence, novináře Adama a proč. Právě nedávno se Adamův případ znovu přetřásal v médiích, ale otazníky zůstávají. Aby nemusela myslet na svá trápení, když jsou děti o víkendu u jejich otce, odjíždí z Uppsaly za zábavou do svého nového bytu ve Stockholmu a navazuje známosti na jednu či více nocí.

A právě takový přítel, známý a uznávaný herec Rickard je před jejíma očima zavražděn stejným způsobem, a dokonce stejnou zbraní jako kdysi Adam. Mohli mít oba muži nějaké společné tajemství, nebo je snad jejich prokletím láska k Nathalii? Tomu se lékařka rozhodne přijít na kloub a neodradí ji ani policejní inspektor, přítel Frank, ani tajemný pronásledovatel, který jí posílá varovné vzkazy.

Na přebalu českého vydání můžeme číst „Brilantní švédská detektivka“ – a musím říct, že tentokrát nejde o žádný reklamní slogan, ale o čistou pravdu. Kniha je psána ve svižném tempu, zajímavě působí provázání minulosti se současností, napětí zvyšují záhadné zprávy od neznámého pronásledovatele i odhodlání Nathalie vyhledávat nebezpečné situace. Čtenář navíc od počátku cítí, že i detektiv Frank něco tají. Všichni kolem hlavní hrdinky neustále mluví o tom, že ji chtějí chránit, ale před čím a proč, to jasné není.

Nathalie se postaví na roztřesené nohy a vydá se zpět stejnou cestou, po které přišla. Ze svého těla i myšlenek má divný pocit. Kráčí zde ona, ale přesto někdo jiný. Jako by sama nebyla víc než stínem, co zpoza ní občas vykoukne; kopie stejné velikosti a pohybů, avšak bez obsahu. (str. 260)

Spletitý případ není ve svém vyústění tak nepochopitelný, jak se celou dobu zdá. Přesto je hrůzný. Zneužívání pravomoci lékaři, policisty, tajemné spolky, politika, to vše se mísí ve vražedný komplot, jehož odhalení přináší smrt. Jonas Moström připravil pro své čtenáře kvalitní thriller – četbu, která prologem zaujme, pak čtenáře pohltí a pustí ho naprosto zděšeného až na samém konci. Záhada mrtvých ve fontáně je objasněna, ale před Nathalii se ihned otvírá něco dalšího. Co, to se dozvíme v pokračování.

Pohled psychiatra na zločin, profilování vrahů dle jejich jednání, to jsou dobré atributy slibující neobvyklé zápletky, i proto si myslím, že série s Nathalií Svenssonovou bude mít úspěch nejen ve Švédsku. Fontána je tomu dobrým příslibem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFontána

Moström, Jonas

XYZ, 2017

Napsat komentář