Naučné výpravy do minulosti

TIpy_naucne vypravy_freephotosbank
S dnešními knihami zabrousíme do různých zajímavých koutů minulosti. Podíváme se do Austrálie i do Izraele, dozvíme se něco o tajných společnostech a závislosti na drogách ve třetí říši.

Dějiny českého exilu v Austrálii byly až dosud nevyprávěným příběhem mnoha individuálních osudů i moderní kolektivní paměti Čechů. To se nyní změnilo díky nové knize kolektivu autorů Český exil v Austrálii (1948–1989).

Český exil v Austrálii (1948–1989)

Autoři: Jaroslav Miller, Jana Burešová, Miloš Trapl

Počet stran: 277
Vazba: vázaná
Formát: 146×207 mm
ISBN: 978-80-7422-519-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Český exil v Austrálii (1948–1989) vydalo
Nakladatelství Lidové noviny.

Austrálie se po druhé světové válce stala překvapivě zemí, která přijala největší počet exulantů z Evropy postižené komunismem a válečným běsněním. Poúnorový i později posrpnový exil z Československa zde představoval početně silnou a organizovanou komunitu, která se výrazně angažovala v boji proti komunismu. Český (a slovenský) exil vytvořil v Austrálii silnou subkulturu, která dala vzniknout řadě politických i uměleckých počinů a v níž vynikla řada silných osobností.

 

Jaroslav Miller

Jaroslav Miller (* 1971) absolvoval Universitu Palackého v Olomouci, dále studoval Central European University v Budapešti a University of Oxford. Doposud vydal dvě monografie (Falcký mýtus a Odložený zrod Leviathana). Dále publikuje ve sbornících konferencí, tuzemských recenzovaných časopisech, je autorem učebnic, učebních textů a skript. Pedagogicky působí na univerzitě v Olomouci.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Kniha Zapomenuté království význačného telavivského archeologa Israele Finkelsteina (*1949) známého v českém prostředí díky dílům Objevování Bible (2007) a David a Šalomoun (2010) nabízí nový pohled na starověký Izrael, který byl sousedem známějšího Judského království na jihu existujícího až do pádu Jeruzaléma v roce 586 př. Kr.

Zapomenuté království

Archeologie a dějiny severního Izraele
Autor: Israel Finkelstein
Přeložila: Marie Čapková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 155×214 mm
ISBN: 978-80-7429-757-1
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Zapomenuté království vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 Izrael je v biblických textech líčen až jako druhý a méně významný a záměrně i „pozapomenutý“ stát. Autor na základě archeologického výzkumu, analýzy materiální kultury a biblických i dalších starověkých textů rekonstruuje dějiny Izraele podle jednotlivých svébytných údobí od pozdní doby bronzové až po pád hlavního města Samaří (1350–720 př. Kr.). Co se před očima čtenáře postupně objevuje, jsou pozdně kenaánský státní útvar Šekem, první izraelský státní celek Gibeón spojovaný s příběhy krále Saula následovaný královstvími Tirsa, Izraelem za vlivné dynastie Omríovců a dále vladaři, z nichž poslední nedokázal čelit vojenské převaze Novoasyrské říše v roce 720, kdy království padlo. Kniha byla oceněna v roce 2014 prestižní Prix Delalande-Guérineau.

 

Ukázka z knihy

Tato kniha se věnuje příběhu severního království hlavně v jeho formativních fázích. Hlavní slovo zde má archeologie, a to jak výsledky vykopávek, tak geodeticko-topografických průzkumů. Vyprávění archeologie následně propojujeme s tím málem, co známe ze starověkých textů Předního východu, a s těmi biblickými texty, u kterých se lze domnívat, že poskytují pravdivé, tedy nikoli propagandistické, informace o severním království, i kdyby mělo jít jen o matné vzpomínky.
U biblických materiálů, které nepocházejí ze severních kruhů (například informace obsažené v knihách Královských), se samozřejmě nabízí otázka, jak se judští autoři/autor, kteří žili v Jeruzalémě v pozdní době královské, dozvěděli o událostech, které se odehrály staletí před jejich dobou, některé z nich navíc na místech od Jeruzaléma velmi vzdálených. Je zřejmé, že judští autoři/autor měli k dispozici seznam izraelských králů s trváním jejich vlád a dalšími informacemi o jejich původu a úmrtí. Informace z tohoto seznamu jim umožňovaly uvědomit si souvislost mezi izraelskými a judskými králi. Údaje obsažené v krátkých biblických verších jsou poměrně přesné, jak potvrzují mimobiblické asyrské texty. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Israel Finkelstein

Israel Finkelstein (* 1949) je profesorem archeologie na Telavivské univerzitě a předním světovým odborníkem na archeologii Bible. Zúčastnil se celé řady archeologických výzkumů, včetně vykopávek v biblickém Šílu a Megidu. Je autorem mnoha knih, mimo jiné Archeologie osídlení Izraele (The Archaeology of the Israelite Settlement, Jeruzalém 1988) a Život na okraji (Living on the Fringe, Sheffield 2005). V nakladatelství Vyšehrad dosud vyšly v českém překladu jeho knihy Objevování Bible. Svatá Písma Izraele ve světle současné archeologie (2. vydání 2010) a David a Šalomoun. Počátky mesianismu ve světle moderní archeologie (2010), které Israel Finkelstein napsal spolu s Neilem A. Silbermanem.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Nahlédněte do tajných společností, obestřených záhadami a vzrušujícími legendami, spolu s novou knihou Jana A. Nováka Templáři, zednáři a další tajné společnosti v Čechách a ve světě.

Templáři, zednáři a další tajné společnosti v Čechách a ve světě

Autor: Jan A. Novák

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-255-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Templáři, zednáři a další tajné společnosti v Čechách a ve světě vydalo nakladatelství Alpress.

Osud řádu templářů, jehož se báli i panovníci, jitří fantazii dodnes. Proč se nechal zlikvidovat a kam se poděly jeho obrovské majetky? Mnozí věří, že vše se přelilo do organizací ještě mocnějších. Dlouhé prsty zednářů sahají prakticky kamkoli: do vlád, finančnictví i podsvětí. Dějinná úloha je přisuzována i jiným tajným společnostem, třeba iluminátům.

 

Ukázka z knihy

Musíme také vzít v úvahu, že není tajná společnost jako tajná společnost. Možná existují takové, které jsou skutečně po všech stránkách tajné, ale o těch se z logiky věcí opravdu nikdy nedovíme. Alespoň pokud se na jejich straně něco nepokazí. Existenci dalších naznačují legendy, jindy jim mohou být přičítány některé děje, ale jakékoliv důkazy chybí. Což je třeba případ rosenkruciánů (nemyslím tím jejich moderní derivát, který se k tomuto mýtu odkazuje a na němž toho ve skutečnosti moc záhadného není).
Pak jsou společnosti, které zpočátku tajné být neměly, ale okolnosti je donutily zmizet v podzemí. Existují, nebo ne? Ať už je to jakkoliv, jejich stín po nich zůstal. Mnozí z toho podezřívají templáře, jimž věnujeme velkou část této knihy. A další věří, že se přeměnili v zednáře, které tu pochopitelně také nemůžeme vynechat.
Společnosti, které jsou dnes obecně označovány jako tajné, by se správně měly nazývat spíš polotajné – mají jakousi veřejnou, obecně viditelnou, nebo dokonce i přístupnou, „profánní“ složku, za ní se ale schovává složka tajná. Ta je buď dostupná jen vyvoleným, nebo dokonce oficiálně vůbec neexistuje, je naprosto nepřiznaná. (str. 2)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jan A. Novák

Spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů Jan A. Novák se po studiích věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká hlavně záhad, ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi. Je autorem těchto knih: Tajemný hrad Karlštejn, Okno do budoucnosti,
Karel IV. – mystik a čaroděj, Tajemné podzemí na našem území,
Tajemství mořských hlubin aj.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

Totální rauš Normana Ohlera, to je vlastně první komplexní studie drogové problematiky ve třetí říši, která přináší řadu překvapujících odhalení a mění náš pohled na druhou světovou válku.

Totální rauš

Drogy ve třetí říši
Autor: Norman Ohler
Přeložila: Nina Fojtů

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-790-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Totální rauš vydalo nakladatelství Host.

Když Němci v roce 1940 vtrhli do Francie, měli vojáci wehrmachtu k dispozici třicet pět milionů dávek pervitinu, který byl tehdy k dostání v každé lékárně a hojně propagovaný reklamou. Droga měla umožnit takzvanou bleskovou válku a stala se běžnou součástí výbavy vojáků. Dokonce i údajný abstinent Hitler se rád uchyloval k farmaceutickým stimulantům. V době, kdy nařídil poslední ofenzivu v zimě roku 1944, nebyl čistý ani jeden den. Jeho osobní lékař Theodor Morell jej zásoboval mnoha druhy vitaminů, léků, hormonů i tvrdých drog. Pouze v tomto stavu mohl vůdce, který byl již naprosto odtržený od reality, vydržet tak dlouho. Ohler prošel všechny dostupné materiály k tématu, hovořil s pamětníky, vojenskými historiky i lékaři. Rešerším v německých a amerických archivech se věnoval pět let.

 

Ukázka z knihy

Voják, který psal z fronty rodičům domů a později dostal Nobelovu cenu za literaturu, se dokonce ani po válce, když seděl u psacího stolu, nedokázal vzdát „skvělých služeb“, které mu prokazoval metamfetamin. Závislost na něm si vypěstoval jako voják – aby byl schopen fungovat a přestát útrapy války: „Nezapomeňte mi prosím co nejdříve poslat pervitin, pokud možno v obálce. Otec ho může zaplatit ze své prohrané sázky,“ píše v dalším dopise z války.
Heinrich Böll mluví o svém užívání pervitinu s takovou samozřejmostí, která naznačuje, že byl s jeho účinky obeznámen – nikoli však s riziky: „Pokud příští týden uběhne tak jako minulý, budu jen rád. Pošlete mi při nejbližší příležitosti zase pervitin; určitě ho během těch četných hlídek dobře využiju; a kousek špeku, pokud to půjde, abych si měl na čem osmažit brambory.“ (str. 65)

Přečtěte si další ukázku v našem článku.

 

Norman Ohler

Norman Ohler (* 1970) je německý novinář a spisovatel. Navštěvoval Hamburger Journalistenschule a absolvoval kulturální studia a studium filozofie. Napsal řadu oceněných knih i filmových scénářů. KnihaTotální rauš. Drogy ve třetí říši (2015) je jeho první populárně naučnou publikací.
Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho báječných knih za skvělé ceny.

Zajímá vás historie? Máte rádi příběhy o významných postavách a událostech naší minulosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský exil v Austrálii (1948–1989)

Burešová, Jana – Miller, Jaroslav – Trapl, Miloš

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeZapomenuté království
Archeologie a dějiny severního Izraele

Finkelstein, Israel

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeTempláři, zednáři a další tajné společnosti v Čechách a ve světě

Novák, Jan A.

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeTotální rauš
Drogy ve třetí říši

Ohler, Norman

Host, 2016

Napsat komentář