Život mezi mormony

Ruth Wariner_Skripot sterku
Ruth Wariner ve své první knize otevřeně vypráví o svém dětství a vzpomíná na život v polygamní mormonské kolonii, kterou založili její prarodiče a v níž docházelo ke zneužívání dětí. V patnácti letech odtud však se sourozenci uprchla do Ameriky.

Být dívkou a žít v mormonské komunitě spravedlivých není žádný med ani tehdy, jste-li vnučkou jejích zakladatelů a devětatřicátým dítětem jejího vůdce. Autorčin dědeček a babička LeBaronovi založili stejnojmennou kolonii na severomexickém venkově v roce 1944 a záhy se k nim připojily další polygamní rodiny. Když byl v rámci mocenského boje dívčin otec zavražděn, matka (autorka byla jejím čtvrtým dítětem) se provdala za despotu a surovce, který zneužíval dokonce i vlastní děti. Po rodinné tragédii se jeho nevlastní potomci odhodlali k odvážnému útěku do Spojených států amerických, kde se autorka usadila a šťastně provdala. Skřípot štěrku na příjezdové cestě v LeBaron se pro ni stal symbolem strastiplného dětství a života s matkou, na niž dodnes vzpomíná s láskou. Každodenní život v chudé kolonii přibližuje s dětskou prostotou i dovedností vyzrálé spisovatelky.

 

Skřípot štěrku

Vyrůstala jsem mezi mormony
Autorka: Ruth Wariner
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 143×200 mm
ISBN: 978-80-7553-151-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Skřípot štěrku vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Nakonec se náš pojízdný dům stal jakýmsi oddychovým stanovištěm pro řidiče tahačů, sloužícím Laneovi stejným způsobem jako dřívější karavan. Kromě pracovních cest se Lane pravidelně věnoval i svým dalším dvěma rodinám. Máma musela jeho cestovní plán znát, ale neprozrazovala nám ho, takže jsem nikdy dopředu nevěděla, kdy nevlastního otce očekávat. Mohl se náhle objevit v kteroukoli denní hodinu a vyvolat v souvislosti se svými potřebami bouři aktivit: teplé jídlo, čisté oblečení, sprcha, stříhání. Máma mu splnila každé přání, i když shledávala, že Lane již následujícího dne odjíždí.
Jedné nedělní noci dorazil Lane domů pozdě. Celý dům spal přinejmenším do chvíle, kdy mě probudilo skřípění dveřních pantů. Mátožně jsem se převalila na lůžku a koutkem oka zachytila paprsky měsíčního svitu vnikající dovnitř oknem. Pak jsem zaslechla šouravé kroky. Byly stále hlasitější a hlasitější. Trošičku jsem pozvedla hlavu a spatřila jsem jej. Stál na prahu mého pokoje. Slyšela jsem Áronovo pomalé oddychování na spodní palandě, měkké místo na podlaze zavrzalo, jak Lane vstoupil do ložnice. Zvolna jsem zase položila hlavu a pak jsem si opatrně stáhla prošívanou deku přes hlavu. Nos jsem tiskla k přikrývce, oči široce rozevřené, protože jsem se pokoušela dívat skrz stehy, zda se Lane neblíží. (str. 145)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ruth Wariner

Ruth Wariner žije v Portlandu ve státě Oregon. V patnácti letech opustila kolonii LeBaron, polygamní mormonskou kolonii, kde vyrůstala, a přestěhovala se do Kalifornie. Po studiích se stala středoškolskou učitelkou španělštiny. Stále udržuje kontakt se svými třemi mladšími sestrami a je šťastně vdaná. Skřípot štěrku je její první kniha.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkřípot štěrku
Vyrůstala jsem mezi mormony

Wariner, Ruth

Triton, 2017

Napsat komentář