Marie Třešňáková: Sicílie je moje srdeční záležitost

1201656_taormina_on_sicily_1
Na pultech knihkupectví máte nyní možnost najít zbrusu novou knihu vypovídající o lásce této autorky i o životě v „mafiánské“ Sicílii…

Křest knihy Marie Třešňákové Potkala jsem Sicílii se uskutečnil v Paláci knih Luxor. Návštěvníků, kteří toužili nejen po osobním setkání s autorkou, ale dychtili také po vyprávění z tohoto někdy tajemstvím obestřeného ostrova, byla spousta. Kmotrem knihy dostal tu čest být Jaroslav Dušek, který k ní zároveň napsal i předmluvu. Ostatně, Sicílii navštěvuje pravidelně každý rok, takže si autorka nemohla vybrat vhodnějšího kandidáta.

Akcí provázela moderátorka Hanka Koutná. Hudebně zpříjemnil odpoledne Roberto Lombino.

Paní Třešňáková, jaké to bylo poprvé, když jste na Sicílii přijela?

„Bylo to divné. Přijeli jsme tam asi ve tři – čtyři hodiny ráno. Přišlo mi to tam hodně provinční. Měla jsem pocity z krásné Prahy, bohaté historie, a my jsme se ocitli na pustém ostrově. Nakonec tam jezdíme střídavě dvanáct let“.

Je Sicílie o mafii?

„Je. Je to v současné době „normální“ zločinecká organizace, jako každá jiná. Má tam dlouhou tradici. Zřejmě je nevymýtitelná. Je hodně provázaná se státní správou. Obyčejný turista se s mafií ale nepotká“.

V čem Vás Sicílie nejvíce překvapila?

„Je pravda, že jsem tam jela bez očekávání. Byla pro mě moc vzdálená. Nevěděla jsem, co bych od Sicílie měla očekávat. Člověk je trochu překvapený z toho, jak je to tam zanedbané. Má to ale své kouzlo pro ty, co tam zůstanou alespoň deset – čtrnáct dní. Jsou pak vtaženi nějakým zvláštním způsobem do Sicílie. Je to zkrátka moje srdeční záležitost“.

Ke slovu se dostal i herec, Jaroslav Dušek, který vylíčil své pocity z doby, kdy ho Marie Třešňáková lákala k návštěvě tohoto ostrova, a zamyslel se i nad tím, co pro něj Sicílie znamená nyní.

„Měl jsem pocit, že jde o vyprahlou poušť. Lákala mě na to, že je to tam hezké a jen dvacet kilometrů od moře.
Je to tam jak z filmu Federica Felliniho. Vše po staru.

Je zajímavé, že si prodavači nenechají ani cenťáček pro sebe z nákupu, který tam uděláte. Žijí v jiném prostoru než my tady.

Panuje tam otevřená atmosféra. Můžete vstoupit do kavárny a nahlas zakřičet italsky „Buon giorno“ a nikdo se na vás nebude dívat, že tam řvete, že je to neslušné“.

 

————————————————————————————————————————–

 

Potkala jsem Sicílii

Autorka: Marie Třešňáková
Rozměry v mm
: 165×235
Počet stran
: 104
Rok vydání
: 2012
ISBN: 978-80-253-1181-3

 

Knihu Potkala jsem Sicílii vydalo nakladatelství Fragment

 

Kniha Potkala jsem Sicílii udělá nepochybně radost všem, kteří touží poznat tento ostrov nejen z pohledu cestovatelských brožurek, ale mají zájem poznat víc. Třeba charakter lidí, kteří zde žijí, jejich každodenní život, zvyky, tradice i zvláštnosti. Autorka navštěvuje tento italský ostrov opakovaně již od roku 2000 a všechny své vjemy, postřehy a zážitky zpracovala do krátkých, vtipných fejetonů. Svůj pobyt tráví v malém městě na jihu země zcela stranou od běžných turisticky známých míst.

————————————————————————————————————————–

Další momentky ze křtu knihy Potkala jsem Sicílii

Foto: archiv autorky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePotkala jsem Sicílii

Třešňáková, Marie - Dušek, Jaroslav

Fragment, 2012

Marie Třešňáková: Sicílie je moje srdeční záležitost - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Kavalírová napsal:

    Náhodně se mi dostala do ruky kniha „Potkala jsem Sicilii“. Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří se na jejím vzniku podíleli. Je to balzám na duši. Hned po přečtení úvodu i prvních pár řádků jsem věděla, že mi mluví ze srdce.
    Na Sicilii sice jedeme s rodinou poprvé letos, ale když nahradím slovo Sicilie Kalábrií – vychází mi úplně shodný obraz. Milujeme tu úplně jižní Kalábrii – a shoda je snad podmíněna i tou blízkostí. Jen 3km přes moře.
    Partner se naučil říkat, že my nejezdíme do Itálie ale do Kalábrie. A mám pocit, že to vystihuje vše. Po přečtení knížky si myslím, že se na Sicilii letos budeme cítit „jako doma“.
    Ještě jednou dík za velmi pěkný zážitek.
    Kavalírová

Napsat komentář