Jaká je ta nejhloupější smrt?

darwinovyceny
Napadlo by vás namontovat si na automobil startovací raketu? Nebo přeřezat elektrické vedení motorovou pilou připevněnou na dlouhé kovové tyči? Ty nejkurióznější případy smrti či zranění posbírala americká bioložka Wendy Northeuttová.

Autorkou knihy Darwinovy ceny: Nová evoluce, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství XYZ, spadající pod společnost Albatros Media, je Američanka Wendy Northcuttová. Wendy Northcuttová je molekulární bioložka, spisovatelka a zakladatelka internetové stránky Darwinovy dcery. Podílí se na vývoji léčiv proti cukrovce a rakovině. Její internetové stránky shromažďují informace o lidech, kteří se trvale vyřadili z reprodukčního procesu (smrtí či sterilizací) neuvěřitelně hloupým způsobem. Takové příběhy Wendy Northcuttová nejen stylisticky upravuje, ale rovněž se pokouší ověřovat jejich pravdivost.

Kniha Darwinovy ceny sdružuje ty nejkurióznější případy vyřazení se z evolučního výběru. Autorka jednotlivé případy pouze nepřepisuje, ale rovněž je kriticky zkoumá a snaží se dojít k jejich zdroji. U každého příběhu tak najdete poznámku „zaručeně pravdivé a ověřené Darwinem“, „neověřeno“ nebo „status: jedna paní povídala“, která značí pravdivostní hodnotu historky.

Příběhy jsou rozděleny na jednotlivé kategorie. Ty nejkurióznější byly samozřejmě ty nejhůře zařaditelné a jsou sdruženy v kapitole „Nejrůznější nehody“. Dalšími tematickými celky jsou „Úmrtí elektrickým proudem“, „Dopravní neštěstí“, „Doktor Bolíto“, „Kousky kriminálníků“, „Nehody na pracovišti“, „Zážehové šílenství“ a „Hrátky se zvířátky“. Naleznete zde například příběh studenta, který – skákaje na posteli – tak zaníceně poslouchal hudbu, až vypadl z třetího patra vysokoškolské koleje. Nebo kněze, který chtěl dokázat, že s pevnou vírou se dá ve skutečnosti chodit po vodě, a jelikož byl neplavcem, utopil se. Milovníky černého humoru pobaví příběh muže, který si chtěl zjednodušit práci na zahradě a postavil drtič větví přímo pod vzrostlý dub. Nechal jej zapnutý, i když lezl po stromě a řezal větve. Když ztratil rovnováhu, spadl přímo do drtiče a navždy se tak „vyřadil z možnosti reprodukce“.

Kniha Darwinovy ceny neslouží k poučení, ale k pobavení. Doporučuji ji čtenářům, kteří mají velmi flexibilní smysl pro humor a jen tak nad něčím se nepohorší. Některé historky jsou morbidní, jiné kuriózní, ale všechny spojuje lidská hloupost. A nad hloupostí se sice zvítězit nedá, ale je dobré se jí alespoň zasmát.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarwinovy ceny: nová evoluce

Northcuttová, Wendy

XYZ, 2016

Napsat komentář