Nový Salvador Dalí

salvador-dali-obalka
Salvadora Dalího, katalánského umělce, veřejnost zná především jako surrealistického malíře, případně spoluautora surrealistických filmů Andaluský pes a Zlatý věk (režie Luis Buñuel). Již méně je známo, že poté, kdy se přiklonil k mysticismu a posléze ke křesťanství, vytvořil sérii nádherných ilustrací k narativním textům Starého i Nového zákona.

zleva: Hana Koutná, Pavel Štěpánek, Petra Diestlerová

zleva: Hana Koutná, Pavel Štěpánek, Petra Diestlerová

Nakladatelství  Universum v roce 2016 vydalo výpravnou monografii Salvador Dalí: Ilustrace ze 60. let obsahující soubor malířových ilustrací, které umělec vytvořil pro unikátní vydání Biblia Sacra v Miláně. Dobou svého vzniku spadají biblické ilustrace do pozdního období Dalího tvorby a odrážejí nejen autorův příklon k víře, niterný prožitek z četby Bible, ale i osobité výtvarné uchopení biblických témat. Umělec využíval různé techniky, od akvarelu přes kvaš, vosk až po klasickou kresbu tužkou, perem, popřípadě rudkou, a zároveň přistupoval k jejich rozmanitým vzájemným kombinacím a způsobům užití, jako je rozmývání či stříkání skvrn. Více o Dalího ilustracích je možné se dozvědět z doprovodného výkladu historika umění a předního znalce nejen Dalího díla, ale i obecných dějin umění hispánského světa profesora Pavla Štěpánka. On a odpovědná redaktorka publikace dr. Petra Diestlerová byli přítomni na prezentaci díla, která se konala 26. ledna od 18:30 ve španělském kulturním centru Instituto Cervantes v Praze 2.

Petra Diestlerová

Petra Diestlerová

Večerní setkání nad knihou Salvador Dalí: Ilustrace ze 60. let zahájil ředitel Institutu Cervantes pan Ramiro Villapadierna. Po něm se slova chopila moderátorka večera paní Hana Koutná, která představila přítomné hosty,  profesora Štěpánka a šéfredaktorku Petru Diestlerovou. Nejprve se obrátila na redaktorku s dotazem, jak vznikl nápad vydat monografii věnovanou Dalího ilustracím. Paní Diestlerová se vrátila do historie, kdy se zrodila idea vytvořit limitovanou edici, v níž by vycházely knihy velké hodnoty, monografie Salvador Dalí: ilustrace ze 60. let je jednou z nich. Následně hovořila o jednotlivých fázích zrodu knihy, počínajíc obdržením práv od dědiců přes získání materiálů a skenů až po volbu moderních technologií, díky nimž se reprodukce v knize co nejvíce přiblíží originálům.

Na ni navázal profesor Štěpánek, který na moderátorčin dotaz „Jaké to bylo pro vás, když přišla nabídka napsat komentáře k Dalího ilustracím?“ uvedl, že v čase, kdy se na něj nakladatelství obrátilo, delší dobu pobýval v Mexiku. Nabídka byla překvapením, ale i výzvou vrátit se k projektu o deset let staršímu, ke knize „Československý malíř“. Salvador Dalí a jeho vliv na české umění. Práce na monografii „byla výjimečná vzhledem k požadavkům na kvalitu, komentáře jsem měl napsat co nejkratší, a zároveň měly vystihovat ilustrace“.

Poté Hana Koutná na podium pozvala galeristu pana Miro Smoláka, sedícího v auditoriu, který v Galerii Miro, nacházející se v kostele sv. Rocha v areálu Strahovského kláštera, mimo jiné vystavoval také práce Salvadora Dalího. Pan Smolák pohovořil o radostech i strastech práce galeristy (strastech zejména s ohledem na jednání s Magistrátem hl. města Prahy).

Pavel Štěpánek

Pavel Štěpánek

Závěrečné, ale nejpodstatnější slovo pak opět připadlo profesoru Štěpánkovi. Ve své krátké přednášce se nejen vrátil k samotné práci na monografii, ale také nastínil životní osudy Salvadora Daliho. Mimo jiné objasnil, proč v titulu své dřívější publikace použil spojení „československý malíř“; takto na Dalího ve svých pamětech vzpomínal Luis Buñuel a Štěpánek se domnívá, že Dalího exotický styl, jakým se oblékal, dali-ilustracemohl evokovat název nově vzniklého Československa, který jim zněl též exoticky.

Večer moderátorka ukončila pozváním všech přítomných do prvého patra Instituto Cervantes, v jehož prostorách byly instalovány některé z Dalího ilustrací ke Starému a Novému zákonu.

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSalvador Dalí: Ilustrace ze 60. let

Universum, 2016

Napsat komentář