Naučte se něco nového

osvojte_si_nove_znalosti
Osvojte si nové znalosti a dovednosti! Můžete proniknout do tajů fyzikálních problémů nebo se stát profesionálním fotografem. Baví vás pečení, vaření a tvoření? Nejen tyto, ale i další inspirativní nápady najdete v dnešních knižních tipech.

Že je fyzika nuda? Carlo Rovelli a jeho sedm krátkých přednášek o moderní fyzice vás okamžitě vyvedou z omylu. Zjistěte více o teorii relativity, kvantové mechanice a mnoha dalších fyzikálních zákonitostech v tomto novém světovém bestselleru.

Sedm krátkých přednášek z fyziky

Fyzika je opravdovým dobrodružstvím poznání. A moderní fyzika, vzešlá z vědeckých revolucí 20. století, posunula hranice našeho chápání světa daleko za hranice běžné představivosti. Rovelliho nejnovější kniha je souborem sedmi esejů, napsaných původně pro kulturní rubriku nedělních novin. Přes svou stručnost poskytují báječný a vyvážený přehled hlavních aspektů současné fyziky a kosmologie. Lekce se postupně věnují Einsteinově obecné teorii relativity, kvantové mechanice, globální architektuře kosmu, elementárním částicím, pokusům o kvantování gravitace, principiální náhodě, povaze času a termodynamice černých děr. Závěrečná sedmá lekce popisuje, jaké je naše vlastní místo ve fyzikální realitě, jak ji dnes známe. Lekce byly napsány především pro ty, kdo vědí jen málo anebo vůbec nic o přírodních vědách, jejich literární styl a obsah však ocení i odborně poučený čtenář. V Itálii se tato elegantně napsaná knížka z roku 2015 stala bestsellerem a bude přeložena do více než 20 jazyků.

Autor: Carlo Rovelli
Přeložili: Jiří Podolský, Tereza Lišková

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-7363-773-6
Doporučená cena: 149 Kč

Knihu Sedm krátkých přednášek z fyziky vydalo nakladatelství Dokořán.

A právě v tomto okamžiku ho napadla neobyčejná myšlenka. V pravém slova smyslu to byl geniální nápad: gravitační pole není rozptýleno v prostoru; gravitační pole je prostor sám. Toto je základní myšlenka obecné teorie relativity. Newtonův prostor, kterým se pohybují věci, a gravitační pole jsou jedno a totéž.
Byl to okamžik opravdového osvícení. Vpravdě historické zjednodušení světa: od této chvíle už prostor nebyl čímsi, co je zcela odlišné od hmoty, ale stal se jednou z „materiálních“ složek světa. Entitou, která se vlní, prohýbá, zakřivuje, kroutí. Nejsme uzavřeni do neviditelné a rigidní infrastruktury: jsme vnořeni do gigantické flexibilní šnečí ulity. Slunce ohýbá prostor kolem sebe a Země okolo něj obíhá nikoli proto, že by na ni působila tajemná síla, ale protože se žene přímo vpřed prostorem, jenž je prohnutý, podobně jako se skleněná kulička valí v trychtýři. Uprostřed trychtýře také nevznikají žádné tajuplné síly, za pád kuličky může zakřivený charakter jeho stěn. Planety obíhají kolem Slunce a věci padají na zem, protože prostor je zdeformovaný. (str. 15, 16)

Celou kapitolu o nejkrásnější z teorií si můžete dočíst na stránkách nakladatele.

————————————————

Zaklínání krásných okamžiků do nádherných fotek nemusí být výsadou profesionálních fotografů. Kniha Fotografujeme digitální zrcadlovkou dává rady všem začínajícím vlastníkům těchto zařízení a navíc obohacuje znalosti těch, kteří se v oblasti fotografování už nějakou dobu pohybují.

Fotografujeme digitální zrcadlovkou

Prvním krokem na cestě za krásnou fotografií je porozumět zdánlivě složitým pojmům, jako je hloubka ostrosti, expoziční trojúhelník, korekce expozice nebo hyperfokální vzdálenost. Právě vysvětlení těchto termínů je věnována první část části knihy. Naučíte se zde ovládat svůj přístroj a pochopíte na jakém principu funguje. Dozvíte se, jak v nejrůznějších prostředích a podmínkách využít výrobcem nastavené fotografické režimy, ale také to, jak se postupně propracovat k plně manuálnímu nastavení. V druhé části se seznámíte se specifiky fotografických žánrů, jako je krajina, portrét, makro, architektura a další. Autoři vám u každého žánru poradí, na co si dát pozor a na co se zaměřit, aby výsledkem byly skvělé snímky.

Autoři: Luděk Bouška, Martin Lukeš

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 230×210 mm
ISBN: 978-80-247-5683-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Fotografujeme digitální zrcadlovkou vydalo nakladatelství Grada.

O autorech

Luděk Bouška

Fotografování se věnuje zhruba od svých 17 let, kdy se začal seznamovat se starou filmovou Praktikou, dvěma objektivy a expozimetrem. Díky otci, nadšenému fotografovi, se dostal k lepší technice a začal fotit i se středoformátovými fotoaparáty, na kterých ho uchvátila bezkonkurenční kvalita obrazu. Vyzkoušel jak černobílou fotografii, tak snímání na barevné diapozitivy náročné na správné nastavení expozice. Jeho zájem o fotografickou techniku ho v roce 2002 přivedl do společnosti Megapixel, kde začal jako prodavač a posléze se věnoval odpovídání na zákaznické dotazy týkající se právě techniky. Dnes působí jako šéfredaktor Magazínu Megapixel a již mnoho let také jako lektor fotografických kurzů, ve kterých předává své znalosti široké fotografické veřejnosti.

Martin Lukeš

K fotografování měl velmi blízko již od útlého dětství a možná právě to ho ovlivnilo při výběru povolání. Vystudoval obor mechanik optických přístrojů a s nástupem digitální techniky se začal fotografování věnovat naplno. To ho přivedlo až do společnosti Megapixel. než začal vést fotografické kurzy a workshopy, doplnil si vzdělání na fotografické konzervatoři Impuls v Hradci Králové. Kromě kurzů má v Megapixelu na starosti veřejnou fotografickou galerii, která čítá přes 10 000 aktivních fotografů a více než 200 000 vystavených fotografií. K jeho nejoblíbenějším žánrům patří především krajinná fotografie, reportáže, portréty, akty, fashion a sport. Komerčně se věnuje fotografování jídla, architektury a interiérů. www.maluk.cz

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Pečete rádi a pečete s chutí? Nebo naopak potřebujete navést k tomu, jak začít? Pro všechny případy tu máme novou výbornou kuchařku s názvem Dnes napeču!. Obsahuje přes dvě stovky receptů včetně inovovaných klasik, které potěší také svojí časovou nenáročností.

Dnes napeču!

Pavlína Berzsiová, cukrářka, kterou možná znáte z knihy Dnes nepeču!, plné nepečených dobrot, tentokrát pro změnu radí zapnout troubu a upéct rodině či přátelům něco skutečně chutného. Třeba skvělé tradiční české buchty nebo bagety s vlašskými ořechy na výlet, vtipné drobnosti či spoustu cookies na domácí karneval, dokonalý melounový dort na mejdan s kamarádkami, slané větrníčky s avokádovou pěnou na nezapomenutelnou oslavu nebo sváteční bábovku na velkolepý slavnostní brunch s přáteli, závin z pivního těsta nebo pepřové rohlíčky se šunkou na pravidelnou pánskou jízdu na chalupě… Příležitostí, kdy si vychutnat vynikající koláče, buchty, koblížky, dorty, rolády, sušenky, tyčinky i brownies, je spousta. Kromě toho pro vás Pavlína vybrala recepty ze sešitu své babičky, prozradí vám, co peče na Velikonoce a Vánoce, co radí kamarádkám, které nemají moc času, nebo co zkouší nového. Kniha je plná lákavých fotogra?í, přehledných receptů, rad, jak co nepokazit nebo napravit, a obměn, které vás jistě povzbudí k experimentům s novými chutěmi i tvary moučníků.

Autorka: Pavlína Berzsiová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 205×265 mm
ISBN: 978-80-7529-271-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dnes napeču! vydalo nakladatelství Slovart.

Dnes_napecu_ukazka

Navnaďte své chuťové pohárky pohledem na další ukázkové recepty na stránce dole.

————————————————

Vlasy upravené rukou zkušeného kadeřníka představují korunu krásy každé ženy. Množství rozmanitých účesů především v podobě zaplétaných copů a copánků se však můžete naučit i sami. Nechte se inspirovat v již druhém pokračování knihy Pleteme copy a copánky, která udělá radost zejména mladším dívkám.

Pleteme copy a copánky 2

LAURA A MARIE jsou zpět s novými, zábavnými, krásnými, vzrušujícími, obtížnými i snadnými, a hlavně nápaditými účesy. Ukáží copy a copánky, které se dají snadno zaplétat „sama na sobě“, vlny bez kulmy, vlnité vlasy s pomocí brček a gumiček, „Masterclass“ – zapletené účesy pro pokročilé, a mnoho dalších. Obě dívky také prozradí něco o sobě i o dobrodružství, které zažily po vydání své první knihy. Naše nejoblíbenější copy obsahují opět spoustu nádherných obrázků a detailní fotodokumentaci postupu krok za krokem u všech účesů.

Naše nejoblíbenější copy krok za krokem
Autorky: Laura Arnesen, Marie Wivel
Přeložila: Lenka Škodová

Počet stran: 111
Vazba: brožovaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0243-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Pleteme copy a copánky 2 vydalo nakladatelství Grada.

Pleteme_copy_a_copanky_2_ukazka

Prolistujte si ukázku celou a zjistěte více i o předchozím dílu této knihy.

————————————————

Pro mnohé z nás jaro představuje to nejkrásnější roční období. Okamžiku, kdy vše začíná růst a kvést, se dá ideálně využít. Můžete si třeba vesele vyzdobit dům a pustit se do přípravy lehkých jarních jídel. Mnoho praktických nápadů ke zpříjemnění tohoto času vám představí kniha Dobrá sezóna na jaře.

Dobrá sezóna na jaře

Tipy na recepty, květinové dekorace a sezónní tvoření. Chcete si užít jaro a vše, co nám nabízí, naplno a s radostí? Pak je pro vás tento titul tím pravým! Kniha začíná kapitolou věnovanou Velikonocům, svátkům jara, ve které najdete nejen výborné recepty na velikonoční dobroty, ale také velikonoční dekorace a květinové výrobky. Druhá kapitola se točí kolem období, kdy všechno kvete a příroda nám začíná nabízet první bylinky a ovoce. Třetí kapitola se soustředí na čas před létem, kdy začíná grilování, zavařování a výroba letních floristických dekorací.

Tipy na recepty, květinové dekorace a sezónní tvoření
Autorky: Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 205×207 mm
ISBN: 978-80-264-1374-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dobrá sezóna na jaře vydalo nakladatelství CPress.

Dobra_sezona_na_jare_ukazka

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedm krátkých přednášek z fyziky

Rovelli, Carlo

Dokořán, 2016

zobrazit info o knizeFotografujeme digitální zrcadlovkou
DSLR

Bouška, Luděk – Lukeš, Martin

Grada, 2016

zobrazit info o knizeDnes napeču!
Nabízím vám přes 200 receptů na moučníky z trouby

Berzsiová, Pavlína

Slovart, 2016

zobrazit info o knizePleteme copy a copánky 2
Naše nejoblíbenější copy krok za krokem

Arnesen, Laura – Wivel, Marie

Grada, 2016

zobrazit info o knizeDobrá sezóna na jaře
Tipy na recepty, květinové dekorace a sezónní tvoření

Kleinová, Denisa – Riedlová, Michaela

CPress, 2017

Napsat komentář