Zahrajte si o knihu plnou úžasných tajemství stromů a lesů

tajny-zivot-stromu-perex
Milujete vůni jehličí a pohled do korun stromů? Rádi odpočíváte v přírodě a nasloucháte zvukům lesa? A věděli jste, že například duby spolu dokonce komunikují? Přečtěte si více o zázracích, které se skrývají v přírodě.

Co jste možná nevěděli o stromech

Les je pro mnohé z nás vytouženým místem odpočinku. Je synonymem ticha a nedotčené přírody.

Renomovaný lesník Peter Wohlleben nám dává nahlédnout do skrytého života stromů a odhaluje nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky. Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí.

Peter Wohlleben čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka a ukazuje nám les ze zcela nové stránky. Jeho zábavná knížka, plná nových informací o stromech a lesích, nás přivádí k úžasu nad zázraky přírody.

 

Tajný život stromů

Autor: Peter Wohlleben

Vydalo: nakladatelství Knihy Kazda
Překlad: Magdalena Havlová
Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-905788-6-9

Přečtěte si více o knize Tajný život stromů, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Avšak proč jsou potom stromy tak sociální bytosti, proč sdílejí svoji potravu se svým příbuzenstvem a ještě přiživují konkurenci? Důvody jsou tytéž jako v lidské společnosti: společné jde všechno líp. Osamělý strom není les, nedokáže vytvořit vyrovnané lokální klima, je vydán na milost a nemilost povětrnostním vlivům. Společně však stromy budují ekosystém, který zmírňuje extrémní vedro i mráz, ukládá spoustu vody a znatelně zvlhčuje vzduch. V takovém prostředí jsou stromy chráněny a mohou žít velmi, velmi dlouho. Ale aby k tomu došlo, je třeba za každou cenu udržet společenství. Pokud by se každý exemplář staral jenom sám o sebe, dosáhlo by jich pokročilého věku jen nemnoho. Neustálá úmrtí by vytvořila velké díry ve střeše tvořené korunami stromů, takže by do porostu snadno pronikaly vichry a vyvracely další kmeny. Letní žár by se dostával až k lesní půdě a vysušoval ji. Pak by trpěli všichni. (str. 11)

 

Vyhrajte knihu Tajný život stromů

Ponořte se do fascinujícího světa přírody a odhalte tajemství lesních velikánů, která se před vám dosud skrývala. Věděli jste například, že stromy mají paměť, dokáží mezi sebou komunikovat a dokonce pociťují bolest? To vše a mnohem více se můžete dočíst v publikaci lesníka a německého autora knih o lese a ochraně přírody Petera Wohllebena, který zde spojil nejnovější vědecké poznatky a své vlastní bohaté zkušenosti.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tajný život stromů vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajný život stromů
probíhá od 29. ledna do 4. února 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 naučné knihy Tajný život stromů

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajný život stromů
Co cítí, jak komunikují – Objevování fascinujícího světa

Wohlleben, Peter

Knihcentrum.cz, 2016

Zahrajte si o knihu plnou úžasných tajemství stromů a lesů - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Shakespeare napsal:

    Zdravím a přeji hezkou neděli. V soutěži o knihu Tajný život stromů je uveden kromě termínu soutěže od 29.1.17 do 11.2.17 také termín od 29.1. – 04.2.17. Který je správný?, kdy
    tedy soutěž končí? Děkuji.

Napsat komentář