Naučné nahlédnutí do historie

history
Celý život se učíme a nepřestáváme objevovat nové věci, doplňujeme mezery v našich vědomostech. Dnešní tipy jsou pro ty z vás, které zajímá historie a chtějí se dozvědět něco nového, či se na historické události podívat z jiné perspektivy.

Přečtěte si životní příběhy slavných postav historie a zjistíte, že ne vždy jsou všeobecně přijímaná fakta celou pravdou. Největší dobyvatelé a vojevůdci skrývají mnohá tajemství.

Největší dobyvatelé a vojevůdci

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-247-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Největší dobyvatelé a vojevůdci vydalo nakladatelství Alpress.

V naší i světové historii je mnoho slavných a mocných postav, jejichž životní osud je plný otazníků. Pokusme se například zjistit, proč Hannibal nedobyl Řím, nebo jak chápat terorismus Jana Žižky. Byl Cesare Borgia skutečně zlosyn? Mohl se stát Albrecht z Valdštejna českým králem? Šokující a nečekané odpovědi vás nemálo překvapí.

Války byly odjakživa důležitým civilizačním fenoménem, o němž se dá s jistotou říci, že patřil a stále patří mezi významné hybné síly dějinného vývoje. Sledujeme-li dějiny válečných konfliktů, je zcela zřejmé, že jejich povaha byla vždy dvojí: dobyvačná a obranná. Ale motivace k válkám vycházela z různých příčin – politických, ideologických, ekonomických i sociálních, jež většinou jako jejich spouštěč působily ve vzájemné provázanosti. Čas od času se objevily významné osobnosti, které byly nejen strůjci, ale i jakýmisi manažery válek. Zapsaly se do dějin lidstva svými vizemi, dobyvačnými choutkami, snahami po rozšíření vlastní moci nebo jen tím, že sloužily těm, kdo těmito vlastnostmi disponovali – vládcům, kteří chtěli násilím měnit svět. Někdy se to dokonce podařilo, i když takový úspěch byl většinou jen dočasný, neboť po nich přišli jiní vládcové, válečníci a dobyvatelé, kteří opět měnili běh věcí.

Podívejte se na celou ukázku.

————————————————

Historie vykládaná trochu jinak – to je kniha Gestapo, která vám umožní podívat se na nacistickou policii z trochu jiné perspektivy.

Gestapo

Mýtus a realita hitlerovy tajné policie
Autor: Frank McDonought
Přeložil: Jindřich Manďák

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×211 mm
ISBN: 978-80-7429-742-7
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Gestapo vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Zdařile napsaná a přehledně strukturovaná publikace představuje jednu z řady složek nacistického represivního aparátu, a to tajné státní policie, známé pod zkratkovým slovem gestapo. Autor, aniž by čtenáře ochudil o výklad vzniku a formování nacistické tajné policie a její struktury, se vyhýbá statistickým metodám sociologizujícího dějepisectví a nezapírá své zaujetí „malými dějinami“. Čtenář tak dostává možnost seznámit se s řadou strhujících „mikropříběhů“ mužů i žen, kteří nalezli odvahu k odporu vůči nacistickému režimu a jeho ideologii, anebo jen prostě nezapadali do představ o „novém německém člověku“, ale i jejich přátel, členů rodiny či sousedů. Otevírá se mu tak široké panorama každodenního fungování jednoho z hlavních nástrojů represe a současně je konfrontován s příběhy hrdinství a vzdoru, ale i mnoha lidských tragédií, tak jak je autor získal pečlivým studiem mnoha osobních svazků.
Frank McDonough (1957) je profesorem mezinárodních dějin na univerzitě v Liverpoolu.

V prvních letech Hitlerovy vlády bylo ústředním cílem gestapa zničení politické a náboženské opozice. Počínaje polovinou třicátých let začal nacistický režim k vykreslení svých šíře definovaných „rasových nepřátel“ používat pseudoeugenických termínů. Rasová hierarchie byla nastavena od „nejhodnotnějších“ po „nejméně hodnotné“ členy nacionálního společenství. Z práce gestapa se teď stával spíše jakýsi kooperační podnik, který zahrnoval kriminální policii (kripo) a širokou řadu sociálních a zdravotních pracovníků, kteří byli všichni určení, aby se zabývali široce definovanou skupinou zvanou „společenští outsideři“.

Prolistujte si ukázkovou kapitolu.

————————————————

Vypravte se do dob křižáckých výprav a zjistěte pravdu o tom, jak probíhala Zkáza templářů.

Zkáza templářů

Vzestup a pád křižáckých států
Autor: Michael Haag
Přeložila: Klára Petříková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-7529-175-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zkáza templářů vydalo nakladatelství Slovart.

Nová kniha Michaela Haaga líčí vzestup templářů a jejich zkázu na pozadí ideálu křižáckého života a jejich plánů na osídlení Svaté země. Území, kterému Evropané říkali Outremer („za mořem“), zůstávalo i po čtyřech staletích muslimské nadvlády osídlené převážně křesťany, s nimiž Frankové uzavírali sňatky a vytvářeli svébytnou civilizaci. Je to příběh, v němž je předem jasné, že se všechno pokazí. Hrůza i fascinace spočívá ve způsobu, jak ke konečné zkáze došlo, i v tom, jak obrovská byla následná ztráta.

Cílem islámu bylo zrušení starobylých spojení a svazků mezi jednotlivými kmeny Arabů, ty však přetrvaly, a s nimi také kmenové sváry a řevnivosti. Navíc rivalita mezi kmeny a jejich jednotlivými klany a rody zasahovala do samotného středu chalífátu. Roku 656 povstalecké jednotky arabského vojka zavraždily třetího chalífu Uthmána, který byl členem mocného umajjovského roku z Mekky. Do čela se poté jako právoplatný dědic chalífátu postavil Alí, který  svůj nárok zakládal jednak na sňatku s Muhammadovou dcerou Fátimou, jednak na svých rozsáhlých náboženských znalostech.

————————————————

Nechte si vyprávět historii slavné české Škodovky očima rodiny, jejíž historie jde s historií této automobilky ruku v ruce.

V soukolí okřídleného šípu

Zákulisí automobilky Škoda pohledem tří generací rodiny Hrdličků
Autor: Jan Králík

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-271-0177-1
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu V soukolí okřídleného šípu vydalo nakladatelství Grada.

Kniha V soukolí okřídleného šípu vychází už podruhé, obohacená o rozhovor s nejmladším z rodu Hrdličků. Žádný zájemce o historii i současnost motorismu by si neměl nechat ujít mnohdy až neuvěřitelné příběhy Karla Hrdličky, Petra Hrdličky a Martina Hrdličky, otce, syna a vnuka, kteří svůj život spojili s mladoboleslavskou automobilkou. První se stal na sklonku 20. let jejím ředitelem (v roce 1941 takřka odveden gestapem, na hodinu propuštěn), druhý (jako dítě představitele vysoké buržoazie) začal jako učedník a skončil jako ředitel výzkumně vývojového závodu AZNP Mladá Boleslav, odpovědný za vývoj vozu Škoda Favorit, třetí (syn předlistopadového činovníka) musel svoji pílí dokázat, že jeho nynější post šéfa vývoje motoru a podvozku nedostal zadarmo. Nenechte si ujít strhující příběhy jedné rodiny, která je po dlouhá desetiletí propojena s historií továrny Škoda.
Ing. Karel Hrdlička se stal jedinečným příkladem muže, který se vlastní pílí a houževnatostí vypracoval z nuzných poměrů sirotka na funkci vedoucího ředitele mladoboleslavské ASAP, dnešní Škoda Auto. Pod jeho vedením se automobilka vyrovnala s krizí a přišla s automobily moderní koncepce, která se pak udržela ve výrobě dalších 40 let. Zásluhou Karla Hrdličky se značka Škoda stala před válkou nejúspěšnějším domácím výrobcem automobilů, když předběhla Pragu i Tatru. Za dramatických okolností musel automobilku v roce 1941 opustit a už se do ní nevrátil.
PhDr. Jan Králík se dlouhodobě věnuje historii motorismu, je autorem více než čtyřiceti publikací převážně s touto tématikou. V soukolí okřídleného šípu spolu s knihou memoárů prof. Oldřicha Meduny (Utajené projekty Škoda) tvoří jedinečný obraz automobilky Škoda.

hrdlicka

 

Chcete si přečíst více? Nahlédněte do celé ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Co zajímavého z historie byste se rádi dozvěděli vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek pochází ze sbírky uživatele schrottsammler na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejvětší dobyvatelé a vojevůdci

Liška, Vladimír

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeGestapo
Mýtus a realita Hitlerovy tajné policie

McDonought, Frank

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeZkáza templářů
Vzestup a pád křižáckých států

Haag, Michael

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeV soukolí okřídleného šípu
Zákulisí automobilky Škoda pohledem tří generací rodiny Hrdličků

Králík, Jan

Grada, 2016

Napsat komentář