Za zábavou i poučením do Psíkova

875169_street_dogs
Knížka pro radost, jako čtení na dobrou noc, ale i pohádky s poučením. I tak by se dala shrnout kniha, která malé čtenáře zavede do světa snad nejoblíbenějších zvířecích přátel…

Danuše Markovová je známá coby realizátorka interiérové malby v nemocnicích a jiných institucích, na které se podílí se svou kolegyní ze studií. Je členkou ostravské výtvarné skupiny In Signum, se kterou vystavuje u nás i v zahraničí.

Její knížka pro nejmenší, kterou nedávno vydalo nakladatelství Albatros, dostala název Psíkov, a tak je vlastně zcela jasné, kam se děti s autorkou vypraví.

Psíkov je malá vesnička, která se nachází nedaleko Kocourkova a Veverkova. Na mapě se dá poznat snadno, protože vypadá jako dlouhá čára – to proto, že všechny psí boudičky stojí pěkně v řadě za sebou. Ale jinak se jedná o typické místo, které děti znají z pohádek nebo klidně i z prázdnin u babičky na venkově. Nechybí tady rynk se starou lípou, okolo které sedávají za teplých večerů sousedé, či obchůdek s upovídanou, ale chytrou psí majitelkou. Vše vypadá zcela normálně, jako z běžného života, který děti znají. Až na to, že v této pohádce hrají hlavní roli psi.
Pojmout zvířata jako jediné postavy do knihy pro děti je podle mě výborný nápad. Navíc je důležité říci, že se nejedná o pouhé vyprávění ze života pejsků. Danuše Markovová totiž svou knihu zároveň pojala i jako hravou učební pomůcku, která usnadní dětem pochopení určitých skutečností v reálném životě. Ukáže jim na psích přátelích spoustu věcí, které děti sice znají ze svého každodenního života (nebo je teprve čekají), a které se jim třeba také moc nelíbí a ani možná ještě nedokážou pochopit, proč „to tak musí být“… Zářnými příklady je například uklízení hraček, dojídání jídla a poslouchání rodičů. Každá maminka či tatínek znají ty neveselé a unuděné výrazy svých ratolestí, když ze svých úst vypustí slova týkající se třeba právě uklízení. Vysvětlování nepomáhá a co teď? Protože děti milují pohádky a z jednání jejích hrdinů si velmi často berou osobní příklady nejen pro hry, autorka této knihy začlenila do příběhů právě zmiňované činnosti (a nejen ty, ale i mnoho dalších). A protože jsou psi reálnému světu samozřejmě daleko blíže než princezny, je velká šance, že děti s pomocí jejich příhod pochopí dané souvislosti i povinnosti, které mají a měly by je znát. I pejskové přece musí poslouchat a učit se. Stejně jako děti.

Myslím, že kniha se bude výborně hodit i rodičům, kteří mají nějaké to trápení se svým dítětem, které se například nechce odnaučit dudlíku, pořádně jíst nebo chodit na nočník. Nejen tyto, ale i celá řada dalších, pro život nezbytných věcí, poučení i rad s výchovným podtextem čeká na děti v této nádherně ilustrované knížečce, ke které obrázky vytvořila sama autorka.

Pravdou je, že jsem již nesčetněkrát slyšela, že někdo má nadání na psaní a jiný na malování. A oboje dohromady že nedělá dobrotu. V případě Danuše Markovové ale musím nesouhlasit. Jak ilustrace, tak samotné příběhy jsou naprosto výborné! Pohádky jsou psané jednoduše, srozumitelným jazykem pro ty nejmenší i kolem věku tří let. Právě pro ně je celá řada, nebo lépe řečeno většina činností, o kterých autorka píše, v tomto věku důležitá, učí se je a potřebují mnohdy příklady, které je potáhnou. Nebo alespoň vysvětlení. A pokud ne, pak i tak je tato kniha skvěle vyprávěná, že při příbězích budou děti sladce usínat.

Rodiče mohou pohádky, které jsou dlouhé přesně tak, aby děti udržely koncentraci, využít pro přečtení i k následné diskuzi s dítětem o daném tématu. Motivovat je na příkladu z knihy k nějaké činnosti, která je pro ně třeba neoblíbená nebo jim naopak takto vysvětlit určité věci apod.

Kromě toho mě ale zaujaly i další myšlenky, které autorka v příbězích vyjadřuje a rovněž patří do běžného slovníku slušného člověka. Patří sem například typické dětské překřikování, žadonění v obchodě a bohužel někdy i posmívání. Stejně tak ale autorka děti uklidňuje, že jejich rodiče je mají nade vše rádi, i když jsou na ně někdy přísní. Jsou tady ale pro ně v každém okamžiku a při sebemenším trápení od nich mohou očekávat pomoc.

V nakladatelství Albatros je tato kniha prvním počinem Danuše Markovové a já věřím, že nezůstane posledním. Velmi skvěle napsaná knížka, kterou si pro svůj výchovný motiv oblíbí nepochybně všichni rodiče. A děti v ní najdou krásné příběhy zvířecích miláčků, při kterých se budou nejen bavit, ale ještě si o nich dlouze povídat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePsíkov

Markovová, Danuše

Albatros, 2012

Za zábavou i poučením do Psíkova - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Petra Břízová napsal:

    opravdu moc pěkná, poučná a laskavá knížka.

Napsat komentář