Příběhy psané životem

tipy_zivot2
Příběhy psané životem patří mezi ty, které by žádný autor nezvládl ztvárnit důvěrněji. Někteří lidé přežili válku. Jiní bojovali sami proti sobě nebo proti zákeřné nemoci. Všichni jsou ale svým způsobem hrdinové a právě o nich pojednávají následující tipy.

Pro většinu z nás je pohyb a možnost ovládání svých končetin při každodenních činnostech samozřejmostí. Jak se ale cítí ten, komu osud tuto možnost odepřel? O tom už vám povypráví pan Tony Judt

Penzion vzpomínek

Když Tony Judt v roce 2008 onemocněl amyotrofickou laterální sklerózou, nevyléčitelným neurodegenerativním onemocněním vedoucím k naprosté fyzické nehybnosti, nacházel útočiště v myšlení – svůj „palác paměti“ situoval do malého penzionu ve Švýcarsku, kde jako desetiletý strávil s rodiči šťastné chvíle zimní dovolené. Proudy vědomí ho přenášejí od nostalgických reminiscencí na život uprostřed jeho rozvětvené židovské rodiny, na zážitky spojené s otcovými auty, jídlem či čtvrtí Putney, k vlastním dobrodružným jízdám v londýnských dálkových autobusech a vlacích nebo k rodinným cestám trajektem Lord Warden. Výpověď o osobní zkušenosti, pevně zasazená do doby, v níž Tony Judt žil, byť byl poslední dva roky života odsouzen k nehybné samotě, je nesmírně autentická, navíc jí vědomí autora, že mu zbývá málo času, vtisklo výsostně existenciální rozměr. Nemalou pozornost si také zaslouží jeho jazyk a textem mnohdy překvapivě probleskující vědoucí ironický humor.

Autor: Tony Judt
Přeložil: Ladislav Köppl

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 126×200 mm
ISBN: 978-80-7260-344-2
Doporučená cena: 277 Kč

Knihu Penzion vzpomínek vydalo nakladatelství Prostor.

Jsou muži, kteří v krizi středního věku mění manželky. Jiní mění auta a někteří dokonce i pohlaví. Problém krize středního věku u nich spočívá ve víře, že zůstanou mladí, když se do něčeho pustí úplně jinak. Jistě, „jinak“ je velmi relativní pojem: muž, který se zmítá v krizi, obvykle provádí totéž, co ostatní – tak se ostatně pozná, že jde o krizi středního věku. Já to řešil poněkud odlišně. Měl jsem odpovídající věk, byl v odpovídající situaci (právě jsem se rozváděl s ženou číslo dvě) a prožíval obvyklé pochybnosti středního věku: k čemu to všechno je? Vyřešil jsem to po svém. Začal jsem se učit česky. (str. 157)

Stáhněte si ukázku celou.

————————————————

Také další titul v sobě nese poselství nevyhnutelnosti. Paul Kalanithi se vydání své knihy bohužel nedožil, ale jeho zpověď člověka na pokraji smrti zůstává živá a dává na vědomí, že prožívat život naplno se skutečně vyplatí.

Můj poslední výdech

Neskutečně dojemná, jedinečná osobní zpověď Paula Kalanithiho, jehož život změnila nevyléčitelná choroba, nám pokládá ožehavé otázky: Jakou má život cenu? Proč se vyplatí žít? Co je pro nás opravdu důležité, když se ocitneme tváří v tvář smrti? Jak byste se zachovali, kdyby vás už nečekala žádná budoucnost? Jaké je to vychovávat dítě, budovat nový život, když váš právě končí? Paul Kalanithi zemřel v březnu 2015 během psaní této knížky, ale jeho slova jsou stále živá a slouží nám jako návod na lepší a smysluplnější život.

Autor: Paul Kalanithi
Přeložila: Jana Svašková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-8111-386-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Můj poslední výdech vydalo nakladatelství Noxi.

Nesmírnost morálního poslání medicíny propůjčovala mým prvním dnům na lékařské fakultě pocit zvláštní důstojnosti. Ještě než jsme se dostali na pitevnu, nacvičovali jsme kardiopulmonální resuscitaci, pro mě to bylo podruhé v životě. Poprvé to bylo dříve na koleji, byl to groteskní zážitek, nikdo jsme to nebrali příliš vážně a všichni jsme se smáli: díky příšerně natočenému videu a plastové figuríně bez končetin už celá situace nemohla být strojenější. Jenže teď najednou existovala možnost, že budeme muset své dovednosti jednou použít, a ta z celého tréninku dělala reálnou situaci. Nemohl jsem si pomoct, ale když jsem dlaní stlačoval hrudník malého plastového miminka, měl jsem pocit, že slyším praskat skutečná žebra, stejně jako všichni moji spolužáci. (str. 77)

————————————————

Následující publikace mapuje pole ryze válečné. Druhá světová válka zasáhla celý svět a tehdejší Československo nebylo výjimkou. Jaké události nám přinesla? To se dozvíte v obsáhlejším knižním rozhovoru s Jiřím Padevětem.

Pod tíhou historie

Pro Jiřího Padevěta je historie více, než jen sled dat a událostí. Jeho historické práce, mapující události druhé světové války v Čechách a na Moravě, dokáží z na první pohled banálního průsečíku míst a dat extrahovat konkrétní lidské osudy, často neveselé, někdy hrdinské. Autor knih Průvodce protektorátní Prahou či Krvavé finále z obyčejného a až neemocionálního popisu často hrůzných válečných událostí loví otázky po obecném smyslu lidství a tom, co dělá člověka tím, čím je. V obsáhlém knižním rozhovoru s publicistou Luďkem Staňkem Jiří Padevět vysvětluje, proč jej přitahují právě temné stíny poslední války na českém území a proč má touhu jít a dívat se tam, odkud ostatní často odvracejí zrak. Úspěšný autor, nositel ocenění Magnesia Litera, ale také nakladatel a knihkupec, navíc odhaluje, proč je fascinován dílem Karla Hynka Máchy a jakou roli podle něj hraje historie nedávná, alternativní, paralelní, ale i historie míst v životě člověka.

Autor: Jiří Padevět, Luděk Staněk

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-807429-751-9
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Pod tíhou historie vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Kolik lidí prošlo pochody smrti?
To jsou desetitisíce. A tisíce mrtvých. Největší masový hrob ve střední Evropě je v Tachově, na židovském hřbitově, tam bylo pochováno nebo spáleno asi 500 až 600 obětí z jednoho jediného transportu.

To je strašná představa, hrob a v něm šest set lidí…
Část ostatků spálili. Nevím, zda je to náhoda, nebo záměr, ale pálit oběti na židovských hřbitovech bylo v tomto období oblíbené. Několikrát jsem na to narazil.

Proč se to dělalo?
Nevím. Rozkaz, který by to nařizoval, jsem nikdy neviděl, ale nedá se vyloučit, že existuje. Buďto je to náhoda, což mi nepřipadá, nebo to bylo prostě praktické, protože šlo o místa, kam nikdo nechodil a byla stranou aglomerace, nebo to bylo další ponížení obětí. Nebo kombinace toho všeho. (str. 121)

Celý rozhovor naleznete v delší ukázce, kterou pro vás nakladatelství připravilo.

————————————————

Ve víru válečné vřavy druhé světové války ještě na chvíli zůstaneme. Jedním ze jmen, která bychom měli mít v paměti, je i jméno Matthäuse Hetzenauera – legendy mezi nacistickými odstřelovači…

Nejlepší odstřelovač wehrmachtu

Když Matthäus Hetzenauer (1924–2004), rodák z tyrolského Brixenu im Thale, na podzim 1942 narukoval do německého wehrmachtu, nejprve to vypadalo, že z něj bude střelec z minometu. Na jaře 1944 však tento vášnivý lovec nastoupil do školy odstřelovačů v Seetalských Alpách. V červenci 1944 byl přidělen k 144. pluku horských myslivců, v jehož řadách prodělal těžké ústupové boje na východní frontě – a s 345 oficiálně uznanými zásahy se stal bezkonkurenčně nejúspěšnějším odstřelovačem německé branné moci za druhé světové války. Kniha vojenského historika Rolanda Kalteneggera představuje první pokus o ucelený životopis tohoto fenomenálního střelce a pozoruhodný doplněk bestsellerových vzpomínek Henzenauerova spolubojovníka a přítele Josefa „Seppa“ Allerbergera Na mušce lovce (Mladá fronta 2013).

Matthäus Hetzenauer
Autor: Roland Kaltenegger

Počet stran: 88/72 stran přílohy
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4217-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nejlepší odstřelovač wehrmachtu Matthäus Hetzenauer vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Odstřelovači jsou skuteční mistři trpělivosti a mají dlouhou tradici. Už před vynálezem palných zbraní byli speciálně vycvičení vojáci, třeba lukostřelci, nasazováni jako mimořádně přesní individuální bojovníci. Pro dráhu odstřelovače jsou nezbytnými předpoklady vynikající pozorovací a sledovací schopnosti a ostrý zrak. Aby tito specialisté mohli splnit nároky na ně kladené, museli být navíc v hojné míře obdařeni již zmíněnou trpělivostí, která je nezbytnou ctností každého dobrého odstřelovače. To pro něj platí nejen v průběhu bitev, ale i – možná ještě ve větší míře – v klidnějších mezidobích, když je v jistém smyslu jako lovec na čekané. (str. 36, 37)

————————————————

Cestovatelé neměli nikdy na růžích ustláno a o těch československých to svého času platilo dvojnásob. Začtěte se do příběhů lidí, kteří vyráželi poznávat svět osudu navzdory!

Zapomenuté výpravy

Šedesát příběhů o lidech, kteří v posledních dvou stoletích pomáhali přes veškerou nepřízeň, lhostejnost a nepochopení doby otevírat našemu národu okno do světa. Čtenář může v knize nalézt odpověď na základní otázku, na kterou si museli odpovídat lidé uzavření v zemi bez možnosti svobodně cestovat, popřípadě putovat světem bez potřebných financí. Kde se vzalo jejich odhodlání, čím byli motivováni a proč jejich touha po širém světě dokázala překonat všechny překážky? Kniha Zapomenuté výpravy je o odvaze nevzdat se a prošlapávat cestu, byť je to jakkoliv obtížné. Rozšířené a aktualizované vydání obsahuje jedinečné dobové fotografie, doprovodné materiály a ilustrace. Třicet nových a třicet původních příběhů většinou neznámých lidí, kteří dokázali mimořádné, mnohdy světově ojedinělé kousky, aby pak byli zapomenuti.

zapomenutevypravy60 příběhů o českém cestovatelském srdci
Autoři: Milan Švihálek, Miroslav KačorMarek Hýža

Počet stran: 856
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7462-926-6
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Zapomenuté výpravy vydalo nakladatelství Jota.

Rok 1948 ještě neskončil a Ingrišovi se opravdu podařilo po nesmírně dobrodružném putování zdolat celý jihoamerický kontinent. Na korbě otřískaného kamionu, který po krkolomných horských cestách převážel do Peru stavební dřevo, pak překročil nebetyčné Andy, druhé nejvyšší horstvo na světě. Před zraky vltavského trampa se v té chvíli poprvé objevily nekonečné vody vysněného Tichého oceánu. Byl v Peru, ale vůbec mu nebylo jasné, co tu vlastně bude dělat. Stále totiž ještě nevlastnil platné dokumenty a byl zcela bez peněz. (str. 107)

Pokračování úryvku včetně bohatého fotografického doprovodu najdete pod následujícím odkazem.

————————————————

Také móda má své slavné osobnosti, ale i temná zákoutí. Pokud máte rádi svět luxusního oblečení a módních přehlídek, neváhejte poznat její padlé Bohy a krále!

Bohové a králové

Před více než dvěma desetiletími vtrhli na britskou návrhářskou scénu dva excentričtí muži se smyslem pro krásu a módu. John Galliano a Alexander McQueen si přáli rozpoutat módní revoluci a také se jim to podařilo. Každý z nich začínal úplně jinak. Galliano byl ilustrátorem, zatímco o necelých deset let mladší McQueen pracoval jako krejčí u firmy Savile Row. Když však získali práci a postavení ve slavných nadnárodních firmách – Givenchy a Dior – začal být tlak na ně neúnosný. Navenek silní, ale v soukromí v podstatě plaší umělci čím dál obtížněji snášeli drtivé nároky módního průmyslu. Firma Dior ukončila v roce 2010 spolupráci s Gallianem z důvodu jeho nepřípustných výroků. Ve stejném roce spáchal Alexander McQueen sebevraždu, tři týdny před další plánovanou přehlídkou. Návrháři, kteří nedělali nic napůl, s bezmála divadelní okázalostí šokovali zapšklou britskou „buržoazní“ společnost svými neotřelými nápady a odvážnými modely. Galliano vnesl do světa módy koncept smyslné siluety tvaru přesýpacích hodin a liboval si v předvádění v pohádkově romantických kulisách. McQueen zase oslnil hned svou první převratnou kolekcí, kterou předvedl v pouhých třiadvaceti letech, aby následně uchvátil celý módní svět. V roce 2011 si model módního domu Alexandra McQueena oblékla Kate Middletonová na svatbu s princem Williamem.

Autorka: Dana Thomasová
Přeložil: Dušek Zdík

Počet stran: 429
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7359-509-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Bohové a králové vydalo nakladatelství Metafora.

Konečně nadešla chvíle pro „výstavní kusy“: na mole se objevily tři modelky v lasturových šatech. „Místnost ztichla a my jsme si pomysleli: ‚Panebože, nikomu se to nelíbí,‘“ vzpomíná Crichtonová. Potom se ale diváci roztleskali a rozhlučeli. „Úplně mě to ochromilo,“ říká. „Nás všechny.“ (Dnes jsou jedny z Gallianových lasturových šatů ve stálé kolekci Viktoriina a Albertova muzea.)
Kritici zahrnuli Galliana chválou. Liz Smithová z londýnských The Times ho prohlásila za „nespornou hvězdu“ a dodala, že jeho přehlídka byla „jeden z těch pamětihodných momentů, kdy se snoubí originální návrhy s dokonalou realizací“. Sarah Mowerová, která Galliana přede dvěma lety kritizovala, napsala, že kolekce „dokazuje jeho příslušnost k mezinárodně věhlasným návrhářům a jeho kreativita snese srovnání s Rei Kawakubovou z Comme des Garçons nebo s Jódžim Jamamotem.“ (str. 63)

————————————————

S posledním titulem navštívíme černé srdce Afriky. Osudy Nigerie, a především pak dívek z vesnice Chibok, zaznamenal německý reportér Wolfgang Bauer. Zjistěte více o nich i zdejší teroristické skupině Boko Haram.

Ukradené dívky

V dubnu 2014 zaútočila teroristická skupina Boko Haram na vesnici Chibok v severovýchodní Nigerii a unesla 276 dívek z místní internátní školy. Zpráva o tomto činu se rychle roznesla po celém světě. Pod hastagem „Bring Back Our Girls“ vyjádřili podporu i známé osobnosti jako Michelle Obamová nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Malála Júsufzajová. Dívky z Chiboku však nejsou jediným případem. V současné době jsou tisíce žen v rukou islamistů. Wolfgang Bauer, přední německý reportér píšící pro Die Zeit, se do Nigérie vypravil v červenci 2015. Mluvil s dívkami, kterým se ze zajetí Boko Haram podařilo uniknout. O jejich únosu, o krutých zkušenostech ze zajetí, ale také o lepší budoucnosti.
Kniha přináší příběhy unesených žen a podrobný popis fungování teroristické organizace Boko Haram. Popisuje historické a politické pozadí teroru a poukazuje na to, jak zničil etnickou a kulturní rovnováhu v jedné z nejrozmanitějších oblastí světa. Je to však také zpověď unesených dívek. Srdcervoucí zpověď, která vypráví o utrpení a násilí, ale i o odvaze. A o naději.

Boko Haram a teror v srdci Afriky
Autor: Wolfgang Bauer
Přeložila: Tereza Semotamová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-271-0176-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ukradené dívky vydalo nakladatelství Grada.

Silnice, která se nachází nedaleko lesa, má úřední značení A13. Nad ní ční šedé výběžky skal. Následek chrlení mocných lávových výbuchů před mnoha tisíci lety. Se silnicí A13 na severovýchod Nigérie přišel pokrok. Byla dokončena na počátku 80. let a jakožto první silnice otevřela tuto oblast modernímu obchodu. Je dvouproudová a vede z města Jola 350 kilometrů až do Bamy. Tato vyasfaltovaná cesta lidi téměř neodolatelně přitahuje. Po celé její délce stojí vesnice z cihlových domků a kulaté hliněné chýše. Osady se v posledních letech zvětšují čím dál víc. Nesou názvy Mičika, Duhu, Gulak nebo Gubla. Prostor pro nové nápady a další vývoj. Tato silnice místnímu obyvatelstvu nejdříve přinesla lékaře, léky, učitele. Nyní přináší bídu a utrpení. (str. 15)

Prohlédněte si také mapové podklady a fotografie unesených.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePenzion vzpomínek

Judt, Tony

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeMůj poslední výdech

Kalanithi, Paul

Noxi, 2016

zobrazit info o knizePod tíhou historie

Padevět, Jiří – Staněk, Luděk

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeNejlepší odstřelovač wehrmachtu
Matthäus Hetzenauer

Kaltenegger, Roland

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeZapomenuté výpravy
60 příběhů o českém cestovatelském srdci

Hýža, Marek – Kačor, Miroslav – Švihálek, Milan

Jota, 2016

zobrazit info o knizeBohové a králové

Thomasová, Dana

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeUkradené dívky
Boko Haram a teror v srdci Afriky

Bauer, Wolfgang

Grada, 2016

Napsat komentář