Románová adaptace filmové adaptace počítačové hry

warcraft
Jak dopadne kniha napsaná podle filmu, který byl natočen podle počítačové hry? Právě takový krkolomný „rodokmen“ má fantasy příběh Warcraft: První střet.

Autorkou knihy Warcraft: První střet, který vydalo roku 2016 nakladatelství Fantom Print, je knižně velmi plodná americká spisovatelka Christie Golden. Christie Golden je autorkou několika desítek novel a povídek z žánru fantasy, sci-fi a horor. Mezi jejími knihami je přes tucet novel ze světa Star Trek, World of Warcraft a StarCraft, píše rovněž knihy z prostředí Star Wars a Assassin’s Creed.

Warcraft: První střet je oficiální knižní adaptací stejnojmenného filmového bestselleru režiséra Duncana Jonese, založeného na sérii počítačových her Warcraft a World of Warcraft. Děj knihy se odehrává ve světě Azerothu, který se ocitá ve válce, když do něj magickým portálem vtrhne krvelačná orkská Horda. Orci utíkají ze svého původního světa – Draenoru, který byl zničen temnou sílou. Dle svých zvyklostí se chystají obsadit nový svět a zotročit jeho obyvatele. Ti nemíní dát svou kůži lacino a tak se čtenář stává svědkem mnoha bitek mezi orky a obyvateli Azerothu.

Temná síla však proniká i do Azerothu a je třeba ji zastavit, než jej úplně zničí. Za tímto účelem se musí spojit obě znepřátelené strany. Orkský náčelník, míšenka, rytíř a mág se chystají postavit vůdci Hordy Gul’danovi, aby zachránili obyvatele Azerothu před velmi nepříjemnou a velmi pomalou smrtí.

Pokud jste ještě neviděli skvělý film Duncana Jonese, syna nedávno zesnulého hudebníka Davida Bowieho, a plánujete číst rovněž románovou adaptaci díla, doporučuji prvně sáhnout po knize. Kniha je (až na drobné odchylky) přesným popisem filmu, byla by tedy škoda ochudit se o napětí z čtivě líčeného příběhu, který kromě toho, co můžeme vidět na promítacím plátně či na televizní obrazovce, nabízí i vysvětlení skutečností, na které se ve filmu pouze matně naráží.

Psané slovo nabízí odlišné možnosti, než jaké nám dává film, čehož autorka bohatě využila. Kromě srozumitelného vysvětlení prvků, které by nemusely být z filmu hned zřejmé (např. magie a podobně) dostaly svůj prostor i jednotlivé hlavní postavy, jejichž motivace, chování, vnitřní pochody, gesta a povahy jsou v knize bravurně vylíčeny. Knihu proto doporučuji nejen skalním fanouškům světa Warcraftu, ale i těm, kteří si chtějí jednoduše přečíst dobře napsanou fantasy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWarcraft – První střet

Golden, Christie

Fantom Print, 2016

Napsat komentář