Veselý závěr roku

color
Závěr roku se nese ve znamení veselí a zábavy, ale na druhé straně také lehké nostalgie z končícího roku. Pokud pro vás příliš radostný nebyl, zkuste se alespoň poslední dny roku rozptýlit s knihami plnými humoru.

Další v pořadí příběhů venkovského doktora vyšla kniha Patricka Taylora s názvem Doktore, to se teda povedlo! Jedná se opět o autentické zážitky lékaře z malé severoirské vesničky, kde poskytuje téměř nepřetržitou péči všem jejím občanům bez ohledu na věk a postavení.

Dlouho předtím, než se doktor Fingal Flahertie O’Reilly představil v úspěšném románu Patricka Taylora Doktore, fofrem, jde o život! (česky nakladatelství Leda, 2009), rozveseloval čtenáře v humoristických sloupcích kanadského časopisu pro lékaře. S těmito prapůvodními příhodami obávaného doktora oplývajícího drsně laskavým humorem uprostřed poněkud výstředních obyvatel severoirské vesničky Ballybucklebo se nyní mohou seznámit i čeští čtenáři.

Poznáme nelehké začátky mladého nezkušeného lékaře na tradičním venkově v době po válce, kdy doktor O’Reilly opouští britské válečné námořnictvo a zakládá vlastní praxi. Tento bývalý přeborník v boxu a klasický vzdělanec, občasný pytlák, prchlivý hromotluk, který si nenechá nic líbit, ale i skrytý lidumil a hrdý milovník všeho irského, hlavně piva a whisky, zápasí na pozadí milé venkovské scenérie s nepřízní osudu a protivenstvím nemocí.

Doktor O’Reilly se však nevzdává. Ať už objevuje nové možnosti medicíny, snaží se přelstít chronické hypochondry a simulanty, bojuje s nabubřenými zbohatlíky nebo láskyplně léčí dětské dušičky, přičemž se hašteří s paličatým kolegou se zkostnatělými názory, dělá vše jen a jen pro dobro svých svěřenců. Občas si zajde na jedno do krčmy U Kačeny, na dostihy chrtů nebo podnikne dobrodružný výlet na moře, přitom ale nezapomíná, že pracovní doba lékaře nikdy nekončí.

Doktore, to se teda povedlo!

Autor: Patrick Taylor
Přeložila: Eva Maršíková

Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-447-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Doktore, to se teda povedlo! vydalo nakladatelství Leda.

Patrick Taylor se narodil a vyrostl v Bangoru v severoirském hrabství Down. Je lékař, věnuje se především výzkumu v tomto oboru. Volný čas rád tráví na moři, věnuje se též stavbě modelů lodí. Je otcem dvou dětí. Žije střídavě v Kanadě a v Irsku.

zdroj: nakladatelství LEDA

Podívejte se, co už bylo o příbězích venkovského doktora napsáno.

Přečtěte si i předchozí díly oblíbené série o venkovském doktorovi:

http://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2016/01/nahled/9788073354084.jpghttp://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2015/01/nahled/9788073353858.jpghttp://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2014/02/nahled/9788073353438.jpghttp://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2014/02/nahled/9788073353049.jpg

————————————————

Kdo se skrývá pod tajemným pseudonymem jaz? Patrně někdo s velkým smyslem pro humor, protože pojmenovat svou knihu Opráski zhistorje svjeta už vyžaduje pořádné recesistické sklony. Oblíbený komiks se po dílech zaměřených na české dějiny vydal do světa.

To tu ještě nebylo. Oblíbený kemix Opráski sčeskí historje expanduje do světa! Badatelé z Histrickýho ústafu pro vás pilnou prací a v potu tváře vybádali nové zajímavé události tentokrát světového významu. Můžete se těšit na filozofy, Ježíže, levoruce nebo Šrödnigerovu kotčku. A hlavně na ŽEVLIČKU! ĎI, ĎI, ĎI, ĎI…

Opráski zhistorje svjeta

Autor: jaz

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 142×170 mm
ISBN: 978-80-271-0245-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Opráski zhistorje svjeta vydalo nakladatelství Grada.

bs93tj_cmae6zir

Informace o předchozím dílu o Zikmundovi a Husovi najdete na našem webu, stejně jako informace o prvním dílu z české historie.

Nahlédněte i do dalších dílů komiksu z české historie:

http://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2015/07/nahled/9788024756592.jpghttp://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2014/06/nahled/9788024752204.jpghttp://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2014/01/nahled/9788024750255.jpg

————————————————

Zmizet po Francouzsku je humoristickou novelou na téma vztahů, zásnub a vdavek. Aby vše nebylo tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá, dojde k záměně dvou amerických sester, které se rozhodnout hledat partnery pro život na evropském kontinentu. Více v knize P. G. Wodehouseho.

Další humorný román oblíbeného P. G. Wodehouse v překladu Ivana Vávry o záměně dvou amerických sester, které se rozhodly hledat štěstí ve společnosti evropských boháčů

V humorném příběhu se setkáme se záměnou dvou amerických sester, které se rozhodly hledat štěstí ve společnosti evropských boháčů, s panovačnou a zákeřnou tetou a s policajtem, který dostal zasloužený výprask, a ovšem i s excentrickým nemajetným starým šlechticem, který ovšem není lord, nýbrž pravý francouzský markýz a kromě toho i bývalý manžel zákeřné tety. Šťastní snoubenci nakonec zmizí po „francouzsku“, čímž vznikne happyend, stejně nevyhnutelný jako ve všech Wodehousových románech.

Zmizet po francouzsku

Autor: P. G.  Wodehouse
Přeložil: Ivan Vávra

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-736-6
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Zmizet po francouzsku vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Prolistujte si část knihy prostřednictvím ukázky.

Vrátil se do své kanceláře a rozloučil se s panem Soupem, jenž na něho hleděl, jak to popsal pan de La Hourmerie, se senilní oddaností, kdežto pan Letondu si ho vůbec nevšiml a mračně myslel na svou sekeru.
Pak si starý Nick švihácky narazil klobouk a s popěvkem na rtech opustil budovu ministerstva. Už nepršelo, slunce opět zalilo ulice svým jasem. Když došel domů, zjistil cosi objemného v kapse svého saka. Byl to spis případu Quibolle.
Vhodil jej do zásuvky, v které měl kapesníky, a opět vyšel z domu, pošvihuje hůlkou, a zamířil do rue Jacob, kde v prosté garsoniéře přebýval jeho syn Jefferson, hrabě z Escrignonu.
Pelham Grenville Wodehouse (1881–1975). Po studiích na londýnské Dulwich College pracoval dva roky v bance. Svým založením a nadáním nebyl ovšem bankovní úředník, a tak si záhy začal vydělávat na živobytí jako novinář, povídkář a v časopisu Globe měl pravidelný sloupek „Na okraj“. Před druhou světovou válkou odešel do Spojených států, kde prodal časopisu Saturday Evening Post román na pokračování. Po dalších pětadvacet let zůstal pak tomuto časopisu věrný a téměř všechny romány se nejdříve objevily právě tam. Byl spoluautorem libret k osmnácti muzikálům; navíc k četným povídkám a románům, kterých napsal přes devadesát. Od roku 1924 žil hlavně ve Francii a ve Spojených státech, jichž občanem se stal v roce 1955. Do šlechtického stavu byl povýšen krátce před svou smrtí ve věku třiadevadesáti let. Ani P. G. Wodehousovi se ovšem rány osudu nevyhnuly, zažil těžké poválečné období, kdy jej obviňovali z kolaborace, dokonce zrady.

zdroj: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Petra Urbana netřeba dlouze představovat hlavně všem příznivcům kresleného humoru. Nyní vychází výběr toho nejlepšího pod názvem Velká kniha vtipu Petra Urbana. Najdete zde dohromady všechny legendární postavy, kterým autor vdechl život.

Velká kniha vtipu přináší průřez tvorbou Petra Urbana, který je známý především jako populární český kreslíř a ilustrátor. Z jeho pera před třiceti lety vzešla postavička Rudy Pivrnce, která zosobňuje s humorem a dostatečnou mírou nadsázky nejrůznější lidské vlastnosti i neřesti a prožívá neskutečné příběhy. Ruda Pivrnec oslovuje všechny sociální vrstvy obyvatel a stává se tak symbolem prototypu české povahy. Je prostě jedním z nás a nebojí se přiznat svoje dobré i ty horší vlastnosti, proto je sympatický a uvěřitelný.
Tato kniha přináší výběr téměř 500 vtipů tak říkajíc od všeho něco a ze všech etap tvůrčího období Petra Urbana.

Snad vám bude ve společnosti Rudy Pivrnce, Květy Pěničkové, profesora Mourka či pana Berky fajn. O to v kresleném humoru jde především.

Velká kniha vtipu Petra Urbana

Autor: Petr Urban

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-271-0345-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Velká kniha vtipu Petra Urbana vydalo nakladatelství Grada.

Petr Urban (* 8. srpna 1960) je český ilustrátor, kreslíř a český reprezentant (sáňkař). Ilustrátor se původně vyučil nástrojařem, ale kreslení vtipů mu bylo mnohem bližší, takže od roku 1991 kreslí profesionálně. První kreslený vtip byl zveřejněn v humoristickém časopise Dikobraz v roce 1985. Autor pravidelně přispívá do českých periodik – Nedělní Blesk, Mladá fronta plus, Stadion, Svět motorů, Český rybář, Pivní kurýr atd. Petr Urban kromě knih a kalendářů se svými kreslenými vtipy maluje obrazy, humor aplikuje do reklam, ilustruje knihy jiných spisovatelů, zveřejňuje rozhovory se sportovci, a přispívá fejetony do časopisů. Několik knih vyšlo také v anglickém, slovenském a německém překladu. Nejznámější kreslená postava Petra Urbana je Pivrnec. Podle postavičky Rudy Pivrnce je pojmenováno pivo, kosmetika, a různé lahůdky (pomazánky, saláty atd.).

zdroj: www.bux.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktore, to se teda povedlo!

Taylor, Patrick

Leda, 2016

zobrazit info o knizeOpráski zhistorje svjeta
ževlička, ježíž apár kikotú

jaz

Grada, 2016

zobrazit info o knizeZmizet po francouzsku

Wodehouse, P. G.

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeVelká kniha vtipu Petra Urbana

Urban, Petr

Grada, 2016

Napsat komentář