Doktořina po Irsku

DoktoreNahled
Seriály z lékařského prostředí patří v televizi k těm nejsledovanějším. Muži a ženy v bílých pláštích zachraňují lidské životy jak na běžícím páse a ve zbylém čase baví diváka příjemným humorem a zaplétáním se do různých milostných propletenců. A jak je tomu v knihách?

 

Ani v knižní podobě není prostředí ordinací různých specialistů ničím výjimečným a romány z lékařského prostředí jsou mezi čtenáři velmi oblíbené. Přiznám se, že kromě thrilleru z pera Robina Cooka, mě knihy s touto tematikou docela úspěšně míjely. Ale setkání s knihou irského autora a lékaře Patricka Taylora, zřejmě i u mě vyprovokuje chuť na přídavek. Protože jde o autora poměrně plodného, je z čeho vybírat.

Jeho u nás zatím poslední vydanou knihou je titul Doktore, tak na zdraví!, v níž se jeho věrní čtenáři setkávají s praktickým  lékařem Fingalem Flahertie O´Reillym. Ovšem oproti všemu očekávání dějištěm knihy není žádná moderní nemocnice, ale venkovská ordinace v polovině šedesátých let. Fingal se právě vrátil ze svatební cesty a opět se po hlavě vrhá do léčení svých pacientů. Protože má za sebou bohatou praxi, jednotlivé případy mu připomínají jeho začátky v Dublinu třicátých let, kde po promoci začínal jako dispenzární lékař, tedy lékař těch nejchudších z chudých.

Tenkrát se připletl k prvním pokusům s léky na zánět, předchůdcům antibiotik, které konečně dávaly lékařům pocit, že nejsou úplně bezmocní a že už nebudou muset jen přihlížet, jak jim pacienti umírají před očima. V šedesátých letech zase O´Reilly na vlastní oči vidí nové vymoženosti – přenosný defibrilátor v sanitce zachraňující pacienty po infarktu, laparoskopické operace a další. Medicína se prostě neustále vyvíjí a tam, kde byli dříve lékaři bezmocní, mohou nyní účinně pomoci.

Na začátku knihy, která má přes 500 stran, jsem měla trošku obavu, zda ji budu vůbec schopná přečíst a zda onen proslulý suchý ostrovní humor nebude suchý až příliš. Ale kdepak! Po prvních dvou kapitolách už jsem se královsky bavila a s nadšením jsem se procházela spolu s hrdiny zapadlými uličkami Dublinu plnými bídy a současně sledovala život na venkově v Ballybucklebo.

Patrick Taylor svoji knihu zaplnil roztodivnými postavičkami, jejichž charakter se má šanci projevit i při pouhých epizodních výstupech. Muži, hrdí, ale zoufalí, protože nemohou v dobách krize najít práci, ženy, které jsou s ohledem na své minimální vzdělání a zákaz antikoncepce odsouzeny rodit děti rok po roce, lidé, kteří plní předsudků odmítají jako lékaře ženu, podfukáře i vykuky, rošťačící kluky, ale i zamilované dvojice. Prostě kniha Doktore, tak na zdraví! je plná postav, které jsou jak vystřižené ze skutečného života.

Ale Taylorovou hlavní motivací není čtenáře jen pobavit. Chce je nenásilnou formou seznámit s historií objevů, které posunuly hranice možného, zbavit je předsudků a příznivě naladit na to, co ještě přijde. Patrick Taylor dobře ví, o čem píše, protože on sám mimo to, že píše knihy, staví modely lodí a rád se plaví na moři, pracuje v lékařském výzkumu. Až se mi nechce věřit, že tohle všechno opravdu zvládá.

Hledáte-li pořádnou porci příjemného čtení, které vás pobaví i poučí a navíc přinese i nějaký nový recept do vaší kuchyně, pak knihy Patricka Taylora vydávané v nakladatelství Leda mohou být tou správnou volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktore, tak na zdraví!

Taylor, Patrick

Leda, 2014

Napsat komentář