Zasoutěžte si o historickou mystifikaci roku 1938

1938-verni-zustaneme-perex
Rok 1938 byl pro mladé Československo zlomový, především pak události jeho podzimu. Napadlo vás někdy, že vše mohlo být jinak, kdyby se vůdci naší země odmítli vzdát Sudet? A právě touto variantou se zabývá ve své knize Jan Drnek.

Rok, který ovlivnil budoucnost Československa

Všechno mohlo být úplně jinak!

Osudový rok 1938, období Mnichovské zrady a největší potupy mladé Československé republiky. Rok, který předznamenal konec naší státnosti o pár měsíců později. Dodnes se mezi vojenskými analytiky, historiky, ale i celou veřejností vedou vášnivé debaty o tom, zda jsme měli odmítnout postoupení Sudet a se zbraní v ruce bránit naši vlast. Stačilo málo, aby…, kdyby… A právě oním „kdyby“ se zaobírá tato jedinečná historická mystifikace, která svým smyslem pro detail i celek, strategii i taktiku, ale i příběh samotný, bravurně vypráví příběh fiktivní obrany naší republiky před hitlerovskými vojsky.

 

1938 Věrni zůstaneme

Autor: Jan Drnek

Vydalo: nakladatelství CPress
Počet stran: 496
Vazba: vázaná s přebalem
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-264-1302-8

Přečtěte si více o knize 1938 Věrni zůstaneme, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství CPress patřící pod společnost Albatros Media. Navíc si můžete stáhnout a přečíst také ukázku, nebo si prohlédnout obsah.

cpress-AM

Nakladatelství CPress systematicky rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda. Novým knižním oborem, který si už pevně vydobyl své místo v našem nakladatelství, jsou kuchařky, jak pro dospělé tak i pro děti.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

Povstání protestantských stavů v letech 1618–1620 bylo vedeno proti katolickým Habsburkům, ale nikoliv ve jménu češství. Vzbouření stavové hovořili převážně německy a opačný výsledek bitvy na Bílé hoře by byl zcela jistě celé Čechy zatáhl do německy hovořící protestantské sféry. Lze říci, že setrvání v rámci habsburského soustátí zachránilo Čechům jazyk i národní podstatu. Obnovené zřízení zemské Ferdinanda II. vysloveně zrovnoprávňovalo češtinu s němčinou.
Po vraždění a umírání třicetileté války zbylo v české kotlině necelých 800 000 obyvatel obojího jazyka, převážně zbídačelých nejnižších vrstev. Obnova české populace zůstala odkázána na tyto žalostné zbytky, zatímco německé etnikum bylo vydatně populačně dotováno z říšského kádru. Česká, ale i německá šlechta z části odešla do exilu, střední, zemanská šlechta, ke které měl nejnižší stav blízko, zmizela úplně. Společenský život se stáhl do vesnické ulity. Poddanský stav v Čechách prodělal šokující rychlé vyvázání se ze staré společenské struktury pán–poddaný, přestal rozumět mocným a v jeho vědomí jen zvolna zaplňoval vzniklé vakuum nový strukturální vztah stát–občan. Světská vrchnost se lidu odcizila, zakořenila hluboká nedůvěra k jakékoliv moci a vládě, počátky a základ českého plebejství, které později rozvinul vzmáhající se měšťanský stav v charakteristickou šedou průměrnost. Tento proces naopak nepostihl Němce, Maďary ani Poláky, dokonce ani Slováky v Uhrách. (str. 103)

 

Vyhrajte knihu 1938 Věrni zůstaneme

Jak v Československu proběhl rok 1938, víme z hodin dějepisu všichni. Mimo jiné byla naše země na základě Mnichovské dohody donucena postoupit pohraniční území zvané Sudety Německu. Možná vás už někdy napadla otázka, jakým směrem by se ubírala budoucnost Československa, kdyby se její zástupci tehdy rozhodnutí Velká Británie, Francie, Německa a Itálie nepodvolili? A právě touto variantou se zabývá historická mystifikace, ve které Jan Drnek bravurně vypráví o boji proti německému vojsku, ke kterému nikdy nedošlo.

Ve spolupráci s nakladatelstvím CPress patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu 1938 Věrni zůstaneme vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu 1938 Věrni zůstaneme
probíhá od 26. prosince 2016 do 8. ledna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy 1938 Věrni zůstaneme

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1938 Věrni zůstaneme
Nové vydání legendární knihy Žáby v mlíku - 1.díl

Drnek, Jan

CPress, 2016

Napsat komentář