Ukázka z knihy Čarodějka (Martin Čáp)

martin-cap_carodejka
Nakladatelství Cosmopolis přichází s novinkou od autora bestselleru Můj psí život. Tentokrát je hlavní hrdinkou čarodějka Oxana, jež sympatickým způsobem vypráví o svém běžném „čarodějném“ životě.

Přinášíme vám ukázku z knihy Čarodějka,
kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

Čarovné klíče

Mám úžasnou kamarádku Ilonu. Znáte to, je to holka do nepohody. Není příliš hezká, takže když s ní někam jdete, zůstáváte středem pozornosti. Můžete s ní bez obav z indiskrétnosti probrat muže, kteří vám jen tak zkřížili náhodou cestu, a protože v jejich společnosti nikdo dlouho neviděl žádnou ženu, postoupili do kategorie latentního partnera. Stejně tak s ní můžete pohovořit o nepříjemné mykóze.
Ilona je přesně ten typ, který ví, kdy má mlčet, kdy může promluvit a kdy dát dobrou radu.
A nejen to. Když se náhodou dozví, že jste se neřídila jejím doporučením a kvůli tomu se dostala do maléru, nikdy dramaticky nezačne pronášet: „Však já jsem ti to říkala.“
Prostě holka, která má všech pět Pé. Přihlásila jsem se k ní do kurzů komunikace.
Jenže i Ilona má jednu strašnou vlastnost. Není ani trošilinku dochvilná. Půl až tři čtvrtě hodiny zpoždění není pro ni nic neobvyklého. Když jste její kamarádka a jdete s ní na soukromou schůzku, tak s tím podvědomě počítáte. Když jdete na kurz, který si platíte, tak vás to naštve. Poprvé se Ilona zpozdila „jen“ o dvacet minut. Z dvanácti nás počkalo osm.
Na příští hodinu přišla později o třicet minut. Čekalo nás tam na ni šest.
Na další kurz dorazila o půl hodiny později, porouchalo se jí auto. Zbyli jsme čtyři, většinou její známí. Usnesli jsme se, že jeden z nás jí musí promluvit do duše. Tento nepříjemný úkol připadl, jak jste asi správně uhádli, na mě.
„Milá Ilonko, máme tě moc rádi, ale prostě musíš se sebou něco udělat, protože jinak přijdeš o své klienty,“ zkoušela jsem svoji řeč doma před zrcadlem.
Stáňa seděl na gauči jako velký režisér a radil mi, abych buď přidala, nebo ubrala na dramatickém výrazu, a já jako blbka cizelovala svůj projev, až mi konečně Stáňa oznámil: „Pojď ke mně, Oxánko. Dáme si skleničku.“
„To už jsem tak přesvědčivá?“ chtěla jsem vědět. Potěšil mě, že je schopen objektivního ohodnocení.
„Ne, nejsi tak dobrá, miláčku,“ opáčil Stáňa. „Jen jsem přesvědčený, že lepší už nebudeš.“
Měla jsem sto chutí ho v tu chvíli přetrhnout, ale byla jsem tak vyčerpaná, že jsem se opřela o jeho rameno a nabírala síly. V tu chvíli mi zazvonil mobil. Vůbec jsem ho nechtěla brát, ale volající byl neodbytný. Natáhla jsem se pro ten ďáblův aparát a hned mi bylo všechno jasné. Byla to Ilona.
„Šla jsem do sebe, Oxano!“ hlásila mi hrdě.
Když někteří lidé jdou do sebe, napáchají občas víc škody než užitku, a tak jsem se jí zeptala: „A k čemu jsi dospěla, milá Ilonko?“
„Od příště budu chodit včas. Co včas, budu tam o hodinu dříve!“ tvrdila mi odhodlaně.
„To je bohulibé rozhodnutí,“ odpověděla jsem nadšeně. „Takže se těším, že se uvidíme v úterý na kurzu. A včas.“
Nebyla jsem si moc jistá, že Ilona svůj slib dodrží. Přesto jsem obvolala všechny frekventanty a zapřísahala je, aby se dostavili, že lektorka určitě dorazí včas.
„A jak to víte?“ ptali se někteří pochybovači. „Umíte snad věštit?“
„Jistěže umím věštit,“ přitakávala jsem tajemně. „Jsem čarodějnice.“
„Aha, tak já přijdu. Ale jestli kurz nebude, půjdeme do hospody a vy zaplatíte útratu.“
„Beru,“ souhlasila jsem srdnatě, ale byla ve mně malá dušička.
Ilona dorazila opravdu včas. Ne o hodinu, ale o pět minut, což v jejím případě bylo stejné. Když jsme se sešli, Ilona začala hledat ve své kabelce klíče od učebny. V její obří kabelce vládl neskutečný chaos. Po mnoha pokusech se Ilona po nás bezradně podívala. Klíče nebyly.
Tak to ne, řekla jsem si a soustředila se na to, aby se věci v její kabele srovnaly a klíče tam byly.
„Podívej se ještě jednou,“ vyzvala jsem ji. Ilona poslechla. Otevřela ji a vyděšeně vykřikla: „Já mám cizí kabelku!“
„Máš svoji! Jen uklizenou,“ řekla jsem a vytáhla klíče jako důkaz.
Když kouzelník vytáhne z klobouku králíka, je to trik, když žena vytáhne z kabelky to, co potřebuje, jedná se o zázrak.

——————————

Martin Čáp

Martin Čáp je spisovatel, novinář, dramaturg, scenárista. Je autorem několika knih i televizních inscenací. Přečtěte si ukázku z jeho knihy Můj psí život.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


cosmopolis_logoNakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio
o značku Cosmopolis, která přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějka

Čáp, Martin

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář