Láska navzdory osudu

horecka-nad-ranem-perex
Přežil koncentrační tábory a ve chvíli, kdy mu švédský lékař sdělil ortel smrti, se rozhodl najít partnerku pro život. Bylo mu dvacet jedna let…

Příběh osudové lásky svých rodičů maďarský režisér a spisovatel Péter Gárdos poznal až po smrti svého otce. Teprve tehdy mu jeho maminka předala dopisy převázané stužkou a pověděla mu, kdy a za jakých okolností se s otcem seznámili. Silný námět nenechal Pétera Gárdose chladným a rozhodl se o něj podělit se světem. Vždyť jde o jeden malý střípek spjatý s holokaustem. Tak vznikla biografická výpověď s názvem Horečka nad ránem, kterou letos pro české čtenáře připravilo nakladatelství Plus.

Jednadvacetiletý maďarský Žid Miklós Gárdos byl po osvobození koncentračního tábora lodí dopraven na léčení ve Švédsku. Jeho stav byl kritický: tělo kost a kůže, místo zubů ošklivá náhražka z falešné platiny, cloumala jím horečka a plíce pokrýval velký tuberkulózní stín. Ošetřující lékař mu sdělil rozsudek – maximálně půl roku života.V ten okamžik se Miklós rozhodl – bude žít! Sehnal si adresy všech žen a dívek pocházejících z maďarského Debrecína, které se nacházejí ve švédských nemocnicích, a všem sto sedmnácti napsal stejný dopis, v nichž se je snažil vyprovokovat k odpovědi. Odepsalo mu sedmnáct dívek, z nichž ho nejvíce zaujala osmnáctiletá Lili.

Poté půl roku přes velký kus Švédska cestovaly od jednoho k druhému dopisy, a když se jim naskytla příležitost a krátce se osobně setkali, bylo jasné, že je oba zachvátil stejný cit – láska.

Péter Gárdos se pro čtenáře stává vypravěčem tohoto krásného příběhu. Líčí strasti svého otce bojujícího proti okolnostem, byrokracii a nemoci za lásku a novou budoucnost, stejně jako naděje a pády svojí mladičké maminky. I ona musela bojovat nejen s nemocí, ale i závistí a žárlivostí jejích „kamarádek“. Do svého vyprávění autor vkládá autentické úryvky z listů i otcovy verše. Nepopisuje jen dávné události, ale znovu je spolu se svými rodiči prožívá.

„Nemám rád smutný židy. Donesu ti nějakou sladkost. Někoho podplatím nebo ti něco ukradnu. Hlavně se netvař takhle kysele.“

Harry si to namířil skrz smutnou místnost a kyvnými dveřmi vstoupil do kuchyně. Ani tam nikdo nebyl. Pozotvíral všechny skříňky, až na dně jedné našel hrnek medu.

Celý šťastný pospíchal zpět k otci. (str. 46)

Román můžete číst jako smyšlený příběh, i tak obstojí, ale budete-li na něj hledět jako na biografii, jíž ve skutečnosti je, dostane daleko hlubší smysl a zasáhne vás jeho poslání: odhodlání přežít navzdory okolnostem, boj za právo na lásku pro každého, mladistvé nadšení překonávat překážky. Ale také se vás dotkne zklamání těch, jejichž blízcí běsnění války nepřežili. Pocítíte dvojsečnost té doby – radost z osobního přežití se mísila s beznadějí ze ztrát. Mnoho lidí umřelo na následky válečných útrap, mnozí páchali sebevraždy, když se nedokázali vyrovnat s duševním utrpením, které s koncem války v žádném případě neskončilo. Fyzické rány se hojí lépe než ty, které zasáhly duši…

Láskyplný dokument o nových začátcích, to je kniha Pétera Gárdose Horečka nad ránem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHorečka nad ránem

Gardós, Péter

Plus, 2016

Napsat komentář