Chutné básničky pro děti

bogdan-trojak_nok-a-knedlicek
Poezie Bogdana Trojaka je plná lahodných vůní a chutí, neboť je celá o dobrém jídle. Zakousněte se, pobavte se a potěšte oko veselými ilustracemi Lenky Křikavové! Knížka je určena dětem od pěti let.

Skvělí kuchaři, vinaři nebo sládkové – jsou umělci. Nemalují obrazy, nekomponují hudbu, nehrají divadlo – ale vlastně tak trochu ano. Jejich díla totiž nevznikají jen díky dokonalým technologiím a přesně dodržovaným recepturám. Příroda, půda, klima, plodiny a samozřejmě um těchto kulinárních virtuosů – to vše sehrává v konečném výsledku nesmírně důležitou roli. Jejich produkty jsou často symfoniemi chutí, aromat, jsou to akvarely barev a tónu.
Bogdan Trojak, původně básník a spisovatel, začal skládat i „poezii vinnou“. Stal se prvním nejvíce viditelným propagátorem vín vznikajících autentickým způsobem. Vůbec mne nepřekvapuje, že píše dál své sonety, básně i prózu a současně se věnuje vínu. Poezie, literatura a jedinečnost jazyka – to je něco, co patří ke krásnému vínu i k životu člověka, který tohle všechno miluje a dělí se o plody své práce s okolním světem.

 

Nok a knedlíček

Básně o baštění
Autor: Bogdan Trojak

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 172×221 mm
ISBN: 978-80-7491-159-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nok a knedlíček vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

bogdan-trojak_nok-a-knedlicek_ukazka2

bogdan-trojak_nok-a-knedlicek_ukazka1

Prohlédněte si další ukázky.

 

Řekli o knize

Nová knížka Bogdana Trojaka by měla být sázená volskými oky na plátky listového těsta a vázaná v dozlatova vypečené kachní kůžičce se srnčím hřbetem. Je totiž celá o jídle, a jak známo, jídlo je ta druhá nejpříjemnější věc na světě. Hned po čtení… Ať už si to výživné čtivo budete vychutnávat po kouskách, nebo ho doslova hltat, ručím za to, že vám přijde k chuti, prostě do něj budete úplně zažraní. Trojakova poetika je totiž šťavnatá, libá a opulentní jako ony krmě, jimiž se ládují sedláci na obrazech Pietera Brueghela. A když budete syti básní, můžete si zahrát rakvičkárnu se šlehačkou pro pimprlata. Na závěr ještě jedna dobrá zpráva: ať knihu přelouskáte, kolikrát chcete, větší váhu bude mít jedině vaše slovo.

Petr Stančík, spisovatel

 

Určitě uhodnete, co mají společného jména Roman Paulus, Oldřich Sahajdák, Zdeněk Pohlreich, Jaroslav Sapík, Jan Punčochář, Jiří Štift, Miroslav Kalina, Ondřej Slanina, Filip Sajler, Jiří Babica, Patrik Bečvář, Jiří Král, Radek Kašpárek a Ivan Vodochodský. Co Čech, to šéfkuchař. Malé děcko, které sotva dosáhne na sporák, už dneska dovede kromě krupicové kaše a pudingu uvařit i konfitovaná líčka. Na pískovištích nezuří boj o kbelíky a lopatičky, ale o to, jestli do omáčky Béarnaise patří estragon, nebo tymián. Čtenáři téhle knížky dobře vědí, co přidává do svých pochoutek Bogdan Trojak: hrst legrace, snítku hravosti, na špičku nože nevázaného dryáčnictví a tři kapky fantazie na barvu a aby byla kůrčička křupavá, jak se patří. Šéfkuchaři Trojakovi proto uděluji michelinskou hvězdu za poezii!

Michal Šanda, spisovatel

 

Bogdan Trojak

trojak-bohdan_archiv-autoraBogdan Trojak (* 1975) absolvoval Polské gymnázium v Českém Těšíně, poté studoval a nedokončil Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Později na olomoucké univerzitě vystudoval žurnalistiku. V roce 1995 založil v Brně s Vojtěchem Kučerou skupinu WELES (Wendryňskou Literárně‑Estetickou Společnost), která vydává stejnojmenný poetický magazín. Píše písňové texty (mj. CD Lenky Dusilové) a věnuje se pěstování a výrobě biovína. Žije v Praze a v Bořeticích. Za svou literární tvorbu byl oceněn Cenou Jiřího Ortena (za knihu Pan Twardowski; Host 1998) a Magnesií Literou (za knihu Strýc Kaich se žení; Petrov 2004). Kromě své básnické tvorby vydal také prózu Brněnské metro (Host 2007).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNok a knedlíček
Básně o baštění

Trojak, Bogdan

Host, 2016

Napsat komentář