Biografické výpovědi

autobiografie
Říká se, že historie velebí zločince a zatracuje hrdiny. My vám však v následujících tipech přinášíme obojí. Příběhy zachycující život Charlese Mansona, Karla Janouška, nebo Jána Vilečka a nejen jich čekají, aby k vám mohly promlouvat z minulosti skrze potištěné stránky.

Hledání nového smyslu života má nejrůznější formy. Mariusz Szczygiel, známý polský reportér, napsal o tom svém hledání knihu.

Projekt: Pravda

Jsou události, které vám převrátí život naruby, a chvíli trvá, než se s nimi vyrovnáte. Těžké období nedávno prožíval i známý polský reportér. Vyrovnával se s ním pomocí slov, a tak vznikla jeho nejnovější kniha působivých příběhů z vlastního i cizího života. V citlivě psaných textech hledá autor nový smysl života, životní filozofii, svou i cizí pravdu. Hledá ji ve Varšavě, v Praze, Londýně, Paříži, New Yorku, Barmě i Laosu. Hledá ji v umění, literatuře, malířství i v hudbě. Ptá se na osobní pravdy slavných osobností, ale i neznámých cestujících z vlaku, taxikářů, prodavaček, hospodských štamgastů či návštěvníků kaváren a knihkupectví. V Česku mu pravdu přinášejí například malíř Filip Černý, spisovatel Jan Herben, fotografka Lenka Faltejsková, v Polsku osobnosti jako Ryszard Kapuściński nebo Hanna Krallová. Tato výjimečná kniha svědčí ve svém jádru nejen o bolesti ze ztráty, ale vyjadřuje především přitakání životu a naději.

Autor: Mariusz Szczygiel
Přeložila: Helena Stachová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7363780-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Projekt: Pravda vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Mou pozornost vzbudil obraz pokoje, na němž byl vidět psací stůl s lampou a dvě okna, ale vše rozmazané, rozfoukané, prchající z paměti. Na trojrozměrné pozadí byly vrženy čáry – působily dojmem asijských znaků –, ale tvořily okenní rámy. Nejúžasnější byla na tom obraze lehkost. Taková lehkost, že jsem zatoužil do toho pokoje vejít. Ihned jsem malíři zavolal (ať žije www!). Asi není vhodné projevovat nadšení nad dílem, které chceme koupit, protože to okamžitě zvedá cenu, ale už se nedalo nic dělat, už jsem byl na tom obraze závislý.
Druhý den jsem jel do malířova ateliéru. (str. 9)

Pročtěte si ukázku celou.

————————————————

Karel Janoušek byl nejvyšší představitel československého letectva ve Velké Británii za druhé světové války. O tom, jakým člověkem byl a co všechno prožil, píše renomovaný historik Jiří Rajlich.

Karel Janoušek. Jediný československý maršál

Bohatě vypravená publikace Karel Janoušek. Jediný československý maršál z pera renomovaného vojenského a leteckého historika Jiřího Rajlicha pojednává o dramatických životních osudech armádního generála in memoriam RNDr. Karla Janouška (1893–1971), jenž byl za 2. světové války nejvyšším představitelem československého letectva ve Velké Británii. Svou oslnivou vojenskou dráhu jediného Čechoslováka, který kdy získal maršálskou hodnost (Air Marshal britského královského letectva), zahájil za 1. světové války jako neznámý pěšák rakousko-uherské armády a skončil ji o třiatřicet let později jako uvězněný a degradovaný divizní generál armády československé. Zákopy italské a ruské fronty, boje legionářů na sibiřské magistrále, budování prvorepublikové československé armády a letectva, hrdinná epopej československých letců ve Francii a Velké Británii, ale i mocenské boje v osvobozené vlasti a nakonec i žaláře poúnorového Československa, to vše a mnoho dalšího tvoří kulisy, v nichž se odehrál nevšední příběh československého generála a britského leteckého maršála

Autor: Jiří Rajlich

Počet stran: 304 + 144
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-086-3
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Karel Janoušek. Jediný československý maršál vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

 „…Ovšemže tam jezdily také automobily, ale nikoli příliš mnoho automobilů! I tady se připravovalo dobývání vzdušného prostoru; ale nikoli příliš intenzivně. Občas se vyslala loď do Jižní Ameriky nebo do Východní Asie; ale nikoli příliš často. (str. 9)

Další část úryvku naleznete pod příslušným odkazem.

————————————————

Ať už holdujete chemii nebo ne, paměti mikrobiologa Jána Vilečka vás rozhodně zaujmou. Vynálezce léku Remicade, který přežil slovenskou zradu, má zajisté co vyprávět.

Láska a věda

Kniha pamětí mikrobiologa Jána Vilčeka určitě zaujme i čtenáře, kteří zrovna nebádají v laboratoři nad nějakým novým lékem. Předkládá životní příběh zajímavý, dobrodružný, plný zvratů. Jako dítě židovských rodičů byl v ohrožení života v době slovenského státu, s pomocí rodičů však přečkal toto těžké období bez úhony. Při studiu na lékařské fakultě bratislavské univerzity se začal zajímat o výzkumné programy a to určilo jeho další cestu. Nejdříve do Virologického ústavu v Bratislavě a odtud dále do světa. Jeho vědecká kariéra se naplno rozvinula ve Spojených státech amerických, když ho jako československého emigranta bez peněz zaměstnala Newyorská univerzita. Tam – ve vlastní laboratoři – se vydal na dobrodružnou cestu objevování, na jejímž konci stál nový lék s názvem Remicade. Číst o procesu objevování léku, o peripetiích, kdy se prochází slepými uličkami a začíná se stále znovu, je jako číst detektivní román. A čtenář začne chápat, proč vědci tráví celé hodiny dlouho do noci ve svých laboratořích, když se zdá, že objev je na dosah. S knihou pamětí Jána Vilčeka se může čtenář na tu zajímavou a tajuplnou cestu vydat.

Autor: Ján Vilček
Přeložila: Kateřina Harrison Lipenská

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 126×200 mm
ISBN: 978-80-7260-339-8
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Láska a věda vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Dnes je mi devatenáct let, ale okolo třinácti mi diagnostikovali Crohnovu nemoc. Od první diagnózy a potom asi tři následující roky se můj život proměňoval v noční můru. Léčba, kterou jsem na začátku podstupovala, jako třeba nasazení steroidů, nikdy nezabrala. Mockrát se stalo, že mi potom bylo ještě hůř než předtím. Pořád jsem měla bolesti a hubla jsem tak rychle, že už mě máma nechtěla poslat zpátky do školy. Když nám můj gastroenterolog řekl o Remicadu, byla to naše poslední naděje, protože jsem byla opravdu hodně nemocná. Za těch prvních čtyřiadvacet hodin, kdy mě připojili na infuzi a dali mi Remicade, se ze mě stal úplně nový člověk. Vůbec nedokážu popsat, jaké to je, když se vám uleví po tak dlouhé nemoci. Dá vám to úplně jiný pohled na svět kolem i na to, proč na světě jste… (str. 57)

Stáhněte si delší ukázku.

————————————————

Mnohým poskytuje církev útěchu. Pro belgickou dívku znamenala bránu do pekel. Přečtěte si otevřenou zpověď o zneužívání knězem a nemožnosti dovolat se kdekoli ochrany.

Nikdo ti neuvěří – Příběh ženy zneužívané knězem

Kniha je důkladnou psychologickou sondou do prožívání jedné belgické dívky (dnes už babičky), která se stala obětí letitého sexuálního zneužívání ze strany místního faráře. Vydat svědectví se rozhodla až po desetiletích skrytého trápení. Nechce skandalizovat církev ani její služebníky, ale poskytnout vhled do bolestného a komplikovaného prožívání podobně trpících lidí, aby se jim dostalo pochopení a adekvátní pomoci. Takové trauma má totiž za následek nejen vážné psychosomatické potíže, ale i ztrátu důvěry v Boha a v lidi církve. Oběť zneužití naráží často po léta na zeď odmítnutí, nedůvěry, pokryteckého mlčení, ale i obviňování a cíleného umlčování. O tom svědčí i závěr knihy – shrnující studie belgického kněze, pověřeného tamní biskupskou konferencí, aby vedl komisi zkoumající případy sexuálního zneužívání.

Autorka: Veronika Matiášková

Počet stran: 185
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-894-9
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Nikdo ti neuvěří vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

„Danielle! Někdo se po tobě dole ptá.“
„Kdo je to?“
„Nevím, nějaký muž.“
Seběhnu ze schodů a přemýšlím, kdo mě to mohl přijet navštívit až sem. Když doběhnu dolů, zastavím se jako přibitá. To nechci… Změknou mi nohy, tělo ztuhne, můj šílený křik není slyšet. Stojím jako zkamenělá. Nemohu se ani hnout. Nemohu couvnout.
„Dobrý den! Vidíš, já nezapomínám, já ne!“ řekne pan farář a podívá se mi zpříma do očí.

————————————————

Po čem ženy touží? Většina mužů si myslí, že to ví. Pan Selfridge, zakladatel moderní reklamy a koncepce obchodního domu, to však věděl určitě!

Pan Selfridge – Skutečný příběh zakladatele obchodního domu

Život zakladatele známého obchodního domu Selfridges, který revolučním způsobem ovlivnil i naše nakupování, byl plný přepychu, krásných žen a hazardu. Harry Gordon Selfridge byl však také vizionář, který se podílel na zrodu moderní reklamy a koncepce dnešních obchodních domů. Především ale dovedl odhadnout, po čem ženy touží, a nabídnout jim to. Nechejte se svést!

Autorka: Linda Woodhead
Přeložila: Eva Hauserová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-267-0744-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pan Selfridge vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Vzestup obchodních domů – nebo toho, čemu se v  Paříži elegantněji říkalo les grands magasins – ve druhé polovině devatenáctého století byl fenoménem, který zahrnoval módu, reklamu, zábavu, nástup nových technologií, architekturu a především zvýšil svůdnost a lákavost nakupování. Všechny tyto faktory postupně splynuly a vytvořily to, co Émile Zola přiléhavě označil jako „katedrály nakupování“, jejichž majitelé vydělávali ohromné sumy, pokud dokázali využít vášeň žen pro nakupování. Právem ale můžeme říci, že žádný z nich neporozuměl celé koncepci konzumu a jeho smyslové přitažlivosti lépe nežli svérázný americký obchodník Harry Gordon Selfridge, který otevřel stejnojmenný obchodní dům na londýnské Oxford Street v roce 1909. (str. 9)

Celou ukázku ve formátu PDF si můžete také stáhnout.

————————————————

Jak může vypadat kniha fanouška, kterému okolnosti umožnily psát o svém idolu? Slunce, Měsíc & Rolling Stones je skvělým příkladem.

Slunce, Měsíc & Rolling Stones

Mladý novinář Rich Cohen dostal v 25 letech zakázku snů. Časopis Rolling Stone ho poslal do Toronta, aby se tam seznámil s kapelou Rolling Stones a napsal o ní reportáž. Tak začalo Cohenovo dobrodružství, během nějž se seznámil a posléze spřátelil se všemi fascinujícími členy kapely: s Mickem Jaggerem, Keithem Richardsem, Ronem Woodem a Charliem Wattsem. Během 15letého přátelství strávil s kapelou spoustu času, napsal o ní řadu reportáží, stal se jakýmsi neofi ciálním členem týmu a měl přístup na místa, která byla lidem zvenku zapovězena. Cohenova kniha zachycuje dění uvnitř Rolling Stones, jejich vývoj a všechny zásadní události… zároveň je to však životní příběh samotného Cohena – příběh o mladém fanouškovi, kterému se shodou životních náhod stalo, že nakonec mezi svými hrdiny žil a pracoval.

Autor: Rich Cohen
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-987-7
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Slunce, Měsíc & Rolling Stones vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Když se to stane, stane se to rychle.
Zrovna jsem seděl na schodech před svým bytem ve West Village a na něco čekal – ani nevím na co. V létě město páchne po odpadcích. Ulice jsou vyschlé a prázdné. Vypadá to, jako by všichni odjeli na hory nebo k moři a nespolehlivé flákače nechali strašit v uličkách z červených cihel. A tak jsem se nechával unášet Rolling Stones. Bylo to podobné, jako když jsem v dětství snil o tom, že uteču s cirkusem. Lunapark. Silák z manéže. Ruské kolo točící se proti placatému kansaskému nebi. V roce 1994 mi bylo šestadvacet a Stones měli právě turné po Americe. Dostal jsem za úkol napsat o jejich turné reportáž do časopisu Rolling Stone. Až doteď jsem se nudil, ale pak už najednou ne.

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Charles Manson je známý vrah, satanista a zakladatel sekty Rodina. Co všechno z něj ale udělalo to, čím se nakonec stal?

Charles Manson – Život a doba

Charles Manson je po více než 40 let synonymem pro psychopata. Jeho jméno ani činy není možné ignorovat nebo zapomenout. Jeff Guinn se noří do hloubky Mansonova příběhu a rekonstruuje kombinaci událostí a okolností, které pomohly stvořit monstrum. Guinn líčí jeho špatné rodinné zázemí, mladistvé „nerozvážnosti“ i založení nechvalně proslulé Mansonovy „rodiny“ a odhaluje tajemství jedné z nejhorších kriminálních epizod v moderní americké historii.

Autor: Jeff Guinn
Přeložil: Jan Feldstein

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-247-5729-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Charles Manson vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Den začínal brzy. Všichni vstávali v sedm ráno, krmili koně a odváděli je na pastvu. Po rychlé snídani – která se většinou skládala se zbytků večeře předchozího dne – se koně přivedli zpátky a osedlali, aby byli připraveni pro případné turisty, kteří by chtěli na vyjížďku. Několik členů Rodiny rovněž plnilo funkci průvodců, zatímco ostatní čistili stáje a nosili čerstvé seno. Pokud nebylo ráno zrovna co dělat, tak jim Charlie zadával jakousi virtuální povinnost v podobě zametání všudypřítomného prachu z dřevěných chodníků filmových kulis, případně museli nějakým způsobem upravovat na pozemku terén, který tu po celá staletí utvářela příroda. Některým členům Rodiny se občas zdálo, že Charlie po nich chce, aby pouze kopali jámy a pak je zase zasypávali. Jeho příkazy však byly nezpochybnitelné. Pokud si někdo stěžoval, tak ho ostatní členové Rodiny v čele s Gypsy nebo Little Paulem hlasitě pokárali – jak si něco takového vůči Charliemu vůbec dovolují?


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProjekt: Pravda

Szczygiel, Mariusz

Dokořán, 2016

zobrazit info o knizeKarel Janoušek. Jediný československý maršál

Rajlich, Jiří

Jota, 2016

zobrazit info o knizeLáska a věda
Paměti

Vilček, Ján

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeNikdo ti neuvěří
Příběh ženy zneužívané knězem

Matiášková, Veronika – Schererová, Danielle

Karmelitánské nakladatelství, 2019

zobrazit info o knizePan Selfridge
Skutečný příběh zakladatele obchodního domu

Woodhead, Linda

Motto, 2016

zobrazit info o knizeSlunce, Měsíc & Rolling Stones

Cohen, Rich

Jota, 2016

zobrazit info o knizeCharles Manson
Život a doba

Guinn, Jeff

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář