Zábava pro nejmenší

Schránka 01
Je tu kniha, která zabaví i vaše nejmenší ratolesti v sychravém počasí, na cestách či jen v běžných situacích, kdy budou mít dlouhou chvíli. Kniha, která nabízí víc než jen obyčejné čtení.

Publikace, kterou ilustrovala a z lidové slovesnosti sestavila Ivica Augustínová, je to pravé pro vaše malé neposedy. Dílo se jmenuje Veselá říkadla, hádanky a omalovánky pro nejmenší a bylo vydáno v nakladatelství XYZ na začátku roku 2012.

Mezi další autorčiny počiny patří Mandaly pro děti, kde jsou návody, jak tyto obrazce vytvořit.A za zmínku určitě stojí to, že ilustrovala slavné Broučky Jana Karafiáta – jedná se o leporelo, takže se určitě bude líbit i těm nejmenším.

Ivica Augustínová je velice známou slovenskou ilustrátorkou. V originále se její dílo jmenuje Zlatá kniha riekaniek a do češtiny ho přeložila Jana Semelková.

Jak už napovídá sám název, knížka je plná říkanek, hádanek, ale i omalovánek. Vaše ratolesti s ní zajisté zažijí dlouhé hodiny zábavy a určitě se nebudete nudit ani vy. Až budete svým dětem přednášet básničky či si s nimi odpovídat na hádanky, budete potěšeni veselými říkačkami a milými obrázky, kterými jsou texty doplněny. Aby se dětem dobře hádalo, mají nápovědu právě v těchto ilustracích.

Na díle mimo jiné oceňuji i to, že ilustrace, kterými jsou ve valné většině zvířata a postavy, jsou vykresleny tak, jak opravdu ve skutečnosti vypadají. V poslední době totiž narážím na neidentifikovatelné výtvory v knížkách či moderních večerníčcích, které mi vůbec nesedí. Paskvily, které se tam pokládají za zvířátka, zdaleka nepřipomínají tvora, kterého mají znázorňovat. Dle mého názoru akorát motají dětem hlavu. Proč nemůže kráva vypadat opravdu jako kráva? Je to snad nový moderní trend? Nevím, ale jsem moc ráda, že v této knize jsem na nic takového nenarazila a s klidem jsem mohla publikaci darovat své tříleté sestře.

Neméně nadšená jsem byla z nápadu spojit dvě činnosti – čtení a malování. Děti si tak mohou svou oblíbenou postavu z říkanky vymalovat, jak se jim líbí, a tím i lépe zapamatovat vybranou básničku, aby ji pak mohly přednášet. Jak autorka píše v předmluvě, děti se sice mohou inspirovat její předlohou, ale samozřejmě je to jen a jen na nich a jejich bezbřehé fantazii.

Rodiče nejmladších školáků, kteří už umí číst sami, zajisté ocení velká písmena, která se budou dobře číst, takže se nemusí bát, že se zkazí oči jejich malým čtenářům.

Texty, které jsou v knize obsaženy, jsou opravdu povedené. Nacházejí se zde ty nejznámější říkanky i hádanky, které nám vyprávěli naši prarodiče a oni je zase poslouchali, když byli ještě dětmi. Určitě zde najdete i tu svou oblíbenou a rádi ji naučíte svou ratolest. Ale objevují se zde i neobvyklé, neotřelé a nové, které jsem já osobně ještě neznala. Všechny však pobaví děti i jejich předčítající rodiče.

Alespoň já jsem se bavila a mohu s klidným srdcem říct, že to tak bylo i u mé malé sestry. Doufám, že i vaše dětem se tato publikace také zalíbí a užijete si s ní plno zábavných chvil.

Ukázka z knihy

Kolik stojí pastelka?
To ví naše Alenka.
Za kolik je pohanka?
To zná naše Johanka.
Kolik stojí mrkvička?
To nám poví Anička.
Vyzvídala Lucinka,
které zmokla sukýnka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeselá říkadla, hádanky a omalovánky pro nejmenší

Augustýnová, Ivica

XYZ, 2012

Napsat komentář