Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. listopadu

nenechte_si_ujit
Rádi byste navštívili Afriku zevnitř, potkali Miroslava Žbirku zblízka nebo například zjistili, která dvě slova mohou být klíčem? To vše a mnohem více v najdete v našem pravidelném souhrnu na příští týden chystaných nejzajímavějších literárních akcí. 

Výběr je jako vždy v předvánočním období vskutku pestrý a záleží jen a jen na vás, které z nabízených pozvánek dáte přednost.

Hned v pondělí 21. listopadu se uskuteční první zajímavý křest tohoto týdne. V Literární kavárně Academia v Praze na Václavském náměstí nás seznámí se svojí novinkou Afrika zevnitř Petr Pokorný. Kniha se snaží představit Afriku z pohledu českých biologů, geologů, antropologů a archeologů, kteří v afrických pouštích a savanách bádají. Jejich prostřednictvím se můžete dopátrat odpovědí na otázky týkající se vývoje člověka a lidských společenství. Věděli jste například, že Sahara nebyla ještě před sedmi tisíciletími pouští, ale obydlenou savanou s množstvím jezer? Křest této poučné knihy začíná v 17.00.

Na pondělí 21. listopadu se mohou těšit i všichni fanoušci zpěváka Miroslava ŽbirkyV Paláci knih Luxor v Praze se od 17.00 uskuteční křest knihy Zblízka. Životní příběh populárního slovenského zpěváka s anglickými kořeny žijícího v Praze sepsal podle jeho vyprávění novinář Honza Vedral. Miroslav Žbirka se otevřeně rozpovídal o svém životě již od útlého dětství a neopomenul ani tragickou smrt svého staršího bratra. Výsledkem je pravdivý příběh jednoho nadaného člověka.

V úterý 22. listopadu se od 17:00Paláci knih Luxor v Praze uskuteční prezentace knihy Josefa Formánka Dvě slova jako klíč. Autor, známý například svou knihou Syn větru a prsatý muž, se ve své nejnovější knize věnuje osudům lidí z různých koutů světa. Osudům, pro něž jsou společná témata, jakými jsou láska, vina nebo smíření. Josef Formánek se prostřednictvím těchto životních příběhů pokouší hledat smysl života a dostává se až k tajemné hranici, na níž se realita mění v iluzi. Máte-li zájem autora blíže poznat a na křest knihy se nedostanete, nabízíme vám rozhovor s ním. Na stránkách Klubu knihomolů byl zveřejněn před třemi roky.

V úterý 22. listopadu zavítáme do Domu knihy v Ostravě. Od 16.00 se mohou návštěvníci těšit na autorské čtení, besedu a autogramiádu Miroslava Šilara, kterému nedávno vyšla nová knihy Švihák v porcelánu: Čím jsem byl, tím jsem byl rád. Tato kniha vypráví o usedlém čtyřicátníkovi, ve kterém se ale stále skrývá malý puberťák. Je magnetem na všelijaké trapasy, přesto se stále po hlavě vrhá do nových dobrodružství. Hlavního hrdinu si nejde nezamilovat, jeho historky ze života jsou často velice vtipné. Pokud vás kniha zaujala, neváhejte a navštivte tuto akci.

Na středu 23. listopadu se mohou těšit návštěvníci Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Od 17.00 zde bude konat křest nové básnické sbírky Jana Řeziho Tichý muž. Akce probíhá v rámci Festivalu Den poezie 2016. Titul čtenářům představí Jan Řezníček a Dalimil Ševčík. Koho tato sbírka zaujme, bude mít možnost si ji samozřejmě na místě i zakoupit.

Karel HvížďalaVe čtvrtek 24. listopadu se vrátíme do ostravského Domu knihy. V 16.00 se zde bude konat beseda a autogramiáda novináře a spisovatele Karla Hvížďaly, kterému letos na jaře vyšel titul Evropa, Rusko, teroristé a běženci. O křtu této knihy jsme psali v našem dubnovém článku. Tato publikace obsahuje rozhovory s univerzitními profesory, tématem je krize roku 2015, včetně dvou teroristických útoků v Paříži, hrozícího brexitu a odvráceného finančního kolapsu Řecka. Každý, koho tato stále aktuální témata zajímají, bude na ostravské akci vřele vítán.

Pátek 25. listopadu bude beze sporu velkým dnem pro všechny příznivce horolezectví. V pražském Paláci knih Luxor bude totiž Reinhold Messner křtít svoji knihu Pád nebes. Asi nejslavnější horolezec současnosti ve své knize nevypráví pouze o horolezectví jako takovém, ale dotýká se i témat spojených se samotným lidským bytím. Titul má také výrazný etický přesah, autor uvažuje nad hodnotami, jakými jsou odpovědnost, důvěra a zrada. Křest začíná v 15.30, autor bude zájemcům novinku i podepisovat.

V sobotu 26. listopadu se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově uskuteční Den pro dětskou knihu. Na této již tradiční akci se můžete zúčastnit oslavy stých narozenin Roalda Dahla, autora knih jako Karlík a továrna na čokoládu, Čarodějnice, Obr Dobr či Fantastický pan Lišák. Nejen děti mohou nahlédnout do těchto knih a také filmů, které na jejich základě vznikly. Program začíná v 9.00 a bude trvat až do 14.00, v knihovně tedy můžete s dětmi strávit pěkný víkendový den.

Na sobotu 26. listopadu se mohou těšit i děti v Brně. V Knihovně Jiřího Mahena se v rámci Dne pro dětskou knihu koná scénické čtení Listování. Dětem i jejich rodičům budou Jakub Zedníček a Jiří Ressler předčítat z knihy Kluk, co se koupal s piraňami. Laskavý a poutavý příběh poukazuje na to, že někdy je pro nás větším nebezpečím vlastní strach než opravdové masožravé piraně. Událost začíná v 11.00 a všichni jsou srdečně vítáni.

V případě, že jste si z naší nabídky nevybrali, další akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář