Laskavá, smutná a nevyzpytatelná

anne-gesthuysenova_georgette-pise-otci
Taková je nevšední rodinná historie propletená s okázalým životem francouzské malířky. Přečtěte si nový román Anne Gesthuysenové, autorky oceňované knihy Jsme přece sestry.

Když se Lilie dozví, že otec její kamarádky Hanny je těžce nemocný, okamžitě se za nimi vydá do Dolního Porýní, protože je považuje za svou druhou rodinu.
Před odjezdem však ve svém pařížském bytě překvapí lupiče, který se jí podle všeho chystal ukrást starý obraz. Vetřelec uprchne a Lilie v rámu obrazu náhodou objeví tajemný dopis. Protože ví, jak moc Hannin otec miluje záhady, rozhodne se vzít poškozený obraz s sebou do Veenu.
Tamní restaurátor učiní další zajímavý objev a Hannin otec naléhá, aby se vydali na poslední společnou cestu za odhalením tajemství starého obrazu. Trojice pátrá po dalších stopách ve Francii i na Antilách a postupně poznává fascinující život malířky Georgette Aguttové, která byla Liliinou vzdálenou příbuznou.

 

Georgette píše otci

Autorka: Anne Gesthuysenová
Přeložila: Petra Kultová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-780-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Georgette píše otci vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Kolem ní ubíhaly pole a louky, občas se objevil mlžný opar a tu a tam osamocená hlavatá vrba s větvemi vztyčenými proti nebi, jako by se bránila. Jinak žádný výrazný bod, nic, o co by se mohla zachytit pohledem. Jen rovná, do široka se táhnoucí krajina. Už dlouhou chvíli, která se jí zdála nekonečná, projížděl rachotící vlak tím fádním zeleným krajem, ale nakonec přece jen se skřípěním zabrzdil. Byla u cíle. Průvodčí zavolal: „Nádraří Xanten.“ Nemají tu ani hlavní nádraží, pomyslela si, tak malé to tu je. To už i Le Marais – výstavní pařížská čtvrť, v níž bydlela – musí být určitě větší než tato nepatrná tečka na mapě. Osud si s ní krutě zažertoval, když musela skončit právě na takové samotě. Rok před maturitou se nechala vyhodit ze školy a do krve se kvůli tomu pohádala s mámou. Sebrala pak všechny svoje úspory a bez většího plánování utekla do Karibiku, kde měl údajně být její otec. A skutečně ho tam i našla. Přivítání bylo všelijaké, jen ne radostné. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Anne Gesthuysenová

gesthuysenova-anne_profimediaAnne Gesthuysenová (* 1969) pochází z malého města Veen v Dolním Porýní. Vystudovala žurnalistiku a románskou filologii. Pracovala jako reportérka a dokumentaristka pro různé televizní stanice a také pro francouzský rozhlas. Posledních patnáct let se objevuje rovněž před kamerou. Se svou rodinou žije v Kolíně nad Rýnem. Její první kniha Jsme přece sestry (2012; česky Host 2014) zaznamenala velký úspěch. V Německu se prodalo přes půl milionu výtisků a v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel se román držel téměř půl roku v první desítce. Chystá se i jeho zfilmování. Georgette píše otci (2015) je autorčinou druhou knihou.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGeorgette píše otci

Gesthuysenová, Anne

Host, 2016

Napsat komentář