Jak předat duchovní odkaz dětem?

spiritualni_vychova_v_rodine
Hledání smyslu života nemusí být vždy vyhrazeno jen dospělým. Mnohý rodič zajisté přemýšlí, jak svému dítěti umožnit rozvoj také po duchovní stránce. Ukázat potomkům svět za hranicí konzumního života vám pomůže kniha Spirituální výchova v rodině, sepsaná odborníky na slovo vzatými.

Toto je knížka pro rodiče, kteří chtějí pro své děti něco víc. Víc než aby byly zdravé, úspěšné a šťastně si užívaly všeho, co nabízí naše doba. Pro rodiče, kteří nechtějí, aby děti byly pouhými konzumenty této hojnosti, ale chtějí, aby hledaly smysl svého života v opravdových, upřímných a citově bohatých lidských vztazích, kteří chtějí děti soucitné, připravené pomáhat druhým, hledače pravdy o světě, ve kterém budou žít, i pravdy o sobě, o vlastním nitru, o osobním poslání, které na ně čeká. Děti, které budou mít pro co žít. Toto a ještě o dost víc znamená spiritualita. Spirituální výchova nepředstavuje nějakou zvláštní rodičovskou aktivitu. Jde o celé rodinné soužití, sváteční, i to nejvšednější. Smyslem této knížky není poskytnout kompletní návod, tím méně nějaký „jedině správný a závazný“ návod. Jejím hlavním cílem je pomoct čtenáři vidět spirituální smysl toho, co se v rodině děje, a to v detailech a situacích, které jsou často v rukou vychovávajících.

Spirituální výchova v rodině

Co radí psychologové?
Autoři: Pavel Říčan, Pavlína Janošová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1098-6
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Spirituální výchova v rodině vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Čistota je důležitá spirituální metafora, krásný symbol. Ne nadarmo se říká čisté svědomí a stejně obrazně i „čisté ruce“ nebo „čistý stůl“ (který máme, když jsme splnili své denní povinnosti). To je také nepřímé poselství fyzické čistoty, kterou stále obnovujeme v bytě. Při výchově tedy zdůrazňujeme čistotu včetně čistoty tělesné, ale pohodovou, ne úzkostlivou. Navyknout děti na čisté prostředí a už odmalička i na to, že se na něm musejí aktivně podílet – to má i duchovní význam a smysl.

Něco podobného platí pro pořádek. Je obrazem řádu. Máme-li pořádek rádi, dovedeme-li se podívat se skutečným zalíbením na krásně (byť ne s přehnanou pečlivostí) uklizený pokoj či na „nitro“ prádelníku, souvisí to trochu i s tím, jak to máme srovnané s duší. A věřte, že šíleným chaosem, který dospívající dívenka důsledně udržuje ve svém pokoji, se nám svěřuje s bolestným zmatkem vlastního nitra. (str. 130)

Přečtěte si celou kapitolu na téma Spiritualita domova.

 

O autorech

Prof. Pavel Říčan je známý profesor pedagogické psychologie, odborník v psychologii osobnosti, v klinické psychologii a v psychologii náboženství. Původním vzděláním je teolog. Je mj. autorem knih Cesta životem (Portál 2004) a Psychologie náboženství a spirituality (Portál 2007).

Doc. Pavlína Janošová je pedagogická psycholožka, absolventka Husitské teologické fakulty, kde v současné době také působí. Zároveň se jako badatelka Psychologického ústavu Akademie věd věnuje problematice školní výchovy.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpirituální výchova v rodině
Co radí psychologové?

Janošová, Pavlína – Říčan, Pavel

Portál, 2016

Napsat komentář