Zasoutěžte si o osudy potomků dvou sester

Návrat domů - Ukázka
Podívejte se do Ghany v osmnáctém století, kde žijí dvě sestry Effia a Esi. Mají stejnou matku, různé otce a jedna o druhé nevědí. Každou z nich čeká zcela jiná budoucnost, stejně jako jejich potomky…

Hledání kořenů a vlastní identity

Strhující, kaleidoskopická prvotina představuje pozoruhodný nový hlas anglicky psané literatury: román o rase, dějinách, předcích, lásce a času, který po tři sta let na dvou světadílech sleduje osudy potomků dvou sester, rozdělených v Africe osmnáctého století.

Dvě sestry, dcery různých otců, ale stejné matky, Effia a Esi, se v Ghaně osmnáctého století narodí ve dvou různých vesnicích a jedna o druhé nevědí. Effii provdají za Angličana a ona vede pohodlný život v přepychových komnatách pevnosti Cape Coast. Její potomci budou jezdit za vzděláním do ciziny a po návratu na Zlaté pobřeží získají úřednická místa ve správě kolonií. Esi, uvězněná hluboko pod Effií v ženské kobce pevnosti a pak poslaná na lodi do Ameriky, bude prodána do otroctví.

Román Yai Gyasi se táhne od ghanských válek k otrokářství a občanské válce v Americe, od uhelných dolů na americkém Jihu k Velké migraci do Harlemu dvacátého století, prochází příběhy, osudy a zeměmi a zachycuje – s pozoruhodnou úsporností a silou – obtížné hledání identity národa i jednotlivce. Yaa Gyasi napsala mistrovské dílo moderní prózy.

 

Návrat domů

Autorka: Yaa Gyasi

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Překlad: Petra Diestlerová
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 9/2016
ISBN: 978-80-204-3937-6

Přečtěte si více o knize Návrat domů, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta.

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Otec jí položil ruku na rameno a políbil ji na čelo, těsně pod vlasy, ale když se narovnal, výraz v jeho očích byl ustaraný a odtažitý. „Ano, dostáváme železo a proso, ale musíme jim dát něco na oplátku. Ten muž přišel z Cape Coast, aby se s Adwoou oženil, a přijdou další jako on a odvedou si naše dcery. Ale s tebou, moje milá, mám větší plány než tě nechat, abys žila jako manželka nějakého bělocha. Ty se oženíš s mužem z naší vesnice.“
Právě v tu chvíli se Baaba ohlédla a Effia zachytila její pohled. Baaba se zaškaredila. Effia pohlédla na otce, aby zjistila, jestli si toho všiml, ale Cobbe neřekl nic.
Effia věděla, koho by si ráda vzala za muže, a upřímně doufala, že její rodiče zvolí toho samého. Abeeku Badu byl předpokládaný nástupce náčelníka vesnice. Byl vysoký, kůži měl tmavou jako pecku z avokáda a velké ruce s dlouhými štíhlými prsty, kterými kolem sebe švihal jako blesky pokaždé, když promluvil. Navštívil jejich usedlost za poslední měsíc už čtyřikrát a v tomhle týdnu se měli s Effií podělit o jídlo. (str. 15)

 

Vyhrajte knihu Návrat domů

Přečtěte si o osudech potomků dvou sester, které byly v osmnáctém století rozděleny v Ghaně. Přestože mají stejnou matku, Effia a Esi se navzájem neznají. Zatímco na jednu z nich čeká bohatý manžel a život v luxusu, druhá bude prodána do otroctví. Jak tato skutečnost ovlivnila budoucí životy jejich rodin v průběhu tří set let? To si přečtěte v románu o lásce, pátrání v historii a zvratech osudu, který napsala Yaa Gyasi.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Návrat domů vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Návrat domů
probíhá od 8. do 21. listopadu 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Návrat domů

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat domů

Gyasi, Yaa

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář