Zasoutěžte si o příběh boje proti nepřízni osudu

horecka-nad-ranem-perex
Maďarský básník a novinář Miklós přežil hrůzy koncentračního tábora a zdá se, že rekonvalescence v nemocnici na ostrově Gotland je příslibem šťastných zítřků. Osud má však s Miklósem jiné plány, ale ten se nemíní jen tak lehce vzdát.

Výzva osudu pro umírajícího muže

Jeden umírající muž. Sto sedmnáct dopisů. A velká výzva osudu!

Švédsko, 1945. Miklós – maďarský básník a novinář – přežil hrůzy koncentračního tábora Bergen-Belsen a zvládl i cestu lodí do nemocnice na ostrově Gotland, kde se má zotavit. Místo toho si však vyslechne krutou diagnózu: podlé lékaře mu zbývá nanejvýš půl roku života. Miklós se nehodlá vzdát a pouští se do boje s osudem. Napíše dopis všem sto sedmnácti maďarským dívkám a ženám, které se po celém Švédsku léčí podobně jako on; s jediným cílem: poznat lásku. Najde se některá, která mu odpoví?

 

Horečka nad ránem

Autor: Péter Gardós

Vydalo: nakladatelství Plus
Překlad: Jiří Zeman
Počet stran: 184
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2016
ISBN: 978-80-259-0591-3

Přečtěte si více o knize Horečka nad ránem, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Plus patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si také stáhnout ukázku.

Plus_Albatros-Media

Nakladatelství Plus se zaměřuje na kvalitní literaturu různých žánrů od humoristických románů po krimi. Přináší významná díla světové literatury i českou prózu, klasická díla z žánru strašidelné povídky a také se věnuje objevné literatuře non-fiction a komiksům.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

„Před dvěma týdny jsem se informoval o všech ženách v celém Švédsku, které se narodily v Debrecíně a okolí a teď se tady léčí. Do třiceti let věku.“
„V nemocničních barácích? To se podívejme!“
Oba věděli, že kromě Lärbro funguje v zemi ještě několik desítek dalších rehabilitačních středisek. Otec i vsedě vypjal hruď. Na svůj bojový plán byl upřímně pyšný.
„A v nich je spousta žen. Dívek, paní. Tady je jmenný seznam!“ Vyndal z kapsy kabátku od pyžama soupis. Zapýřil se. Podal Lindholmovi pracně sestavený seznam jmen, vedle kterých si kreslil x, fajfky a trojúhelníčky.
„Aha. Hledáte staré známé! Tomu jsem nakloněn!“
„Kdepak,“ vysvětloval otec s mžikajícíma očima a přitom se pořád usmíval. „Hledám ženu. Chci se oženit.“
Konečně to vyslovil. Opřel se a čekal, jaký to bude mít účinek.
Lindholmovo čelo pokryly vrásky.
„Zdá se, milý Miklósi, že jsem se posledně nevyjádřil dost jasně.“
„Ale ano, pane primáři, vyjádřil.“
„Zdá se, že mě zradil jazyk! Šest měsíců, zhruba. Tolik vám zbývá. Víte, Miklósi, pro lékaře je vždycky nejhorší muset říkat něco takového.“ (str. 17)

 

O autorovi

Péter Gárdos (* 1948) je maďarským režisérem a spisovatelem, který je se svým literárním dílem neoddělitelně spjat. Ptáte se proč? Narodil se novináři Miklósi Gárdosovi a jeho ženě Agnes, přeživším z koncentračních táborů, kteří se poznali kuriózním způsobem po válce ve Švédsku na ozdravném pobytu. Právě to popisuje Gárdosův román Horečka nad ránem. „Otec mě odzbrojil těmi svými dopisy,“ sdělila matka Péterovi Gárdosovi, když mu poprvé o onom seznámení vyprávěla, a jemu se dovedně podařilo skloubit úryvky z dopisů s prostým vyprávěním a odzbrojit čtenáře. Péter Gárdos se kromě literatury věnuje filmové tvorbě, především té dokumentární. Posbíral také řadu cen na festivalech, například cenu poroty v Montrealu či Zlatého Huga na chicagském filmovém festivalu.
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Horečka nad ránem

Úryvky dopisů a vyprávění rodičů posloužilo maďarskému režisérovi a spisovateli Péteru Gárdosovi jako skvělý námět pro napsání románu o zápolení s osudem a velkém odhodlání. Když hlavní hrdina Miklós přežil koncentrační tábor a překonal dlouhou cestu do nemocnice na ostrově Gotland, byl plný naděje a hleděl vstříc budoucnosti. Brzy na to mu však byla sdělena diagnóza, která jej přinutila jeho plány uspíšit a začít hledat svoji životní lásku. A tak začal psát dopisy. Kolik ze sto sedmnácti oslovených žen na jeho psaní zareagovalo? A byla mezi nimi i ta pravá?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Plus patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Horečka nad ránem vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Horečka nad ránem
probíhá od 31. října do 13. listopadu 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Horečka nad ránem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHorečka nad ránem

Gardós, Péter

Plus, 2016

Zasoutěžte si o příběh boje proti nepřízni osudu - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Gargamel napsal:

    Dobrý den, včera v pořádku drazila tato kniha. Velmi Vám děkuji

Napsat komentář