Napříč světem fantastiky

Young Adult
Toužíte někdy opustit reálný svět a zažít netradiční dobrodružství? Není nic jednoduššího než sáhnout po dnešních knižních tipech. Můžete se stát součástí společnosti, která se nachází pod neustálou kontrolou, nebo se převtělit do učedníka Fletchera a vydat se s ním a jeho kamarády na nebezpečnou výpravu, popřípadě se blíže seznámit s vývojem české fantastiky (science fiction, fantasy).

Jaký je to pocit žít ve společnosti, která je ovládaná náboženským radikalismem a jakýkoliv individualismus je trestaný? Ati ten pocit zažívá každý den, protože v ní žije, a jelikož už má dost předstírání, rozhodne se vydat nalézt kmen odpadlíků, kde se žije svobodně. Dosáhne svého cíle? Kniha se volně inspirovala Orwellovým románem 1984.

Rozlehlá říše Abistán vděčí za své jméno prorokovi jménem Abi, „vyslanci“ samotného Yoláha na Zemi. Říše funguje díky všeobecné amnézii obyvatel a podřízení se „jedinému Bohu“. Jakékoliv individuální myšlení je zapovězeno, všudypřítomný dohled umožňuje kontrolu nad úchylkami v idejích i činech. Oficiálně žije lid svorně a šťastně ve víře bez pochybností. Hlavní hrdina Ati však tyto vnucené jistoty zpochybňuje. Pouští se do pátrání po kmeni odpadlíků, kteří žijí v ghettech bez ochranitelské nadvlády víry…

Ukázka z knihy

Ati přišel o spánek. Stále víc a víc se jej zmocňovala úzkost, když zhasili světla, ba i před tím, když soumrak rozpínal svou mdlou roušku a když se už nemocní, unavení celodenním potulováním z pokojů do chodeb a z chodeb na terasy, začali navracet na lůžka, sotva se vlekli a uboze jedni druhým popřávali hodně štěstí pro cestu nocí. Někteří tady ráno nebudou. Yölah je veliký a spravedlivý, dává a zase bere, jak se mu zlíbí.
Pak přišla noc, v horách nastává tak náhle, až vás to vyvede z míry. A právě tak i chlad nabude na prudkosti tak nečekaně, že je vidět dech. Venku se bez oddechu potuloval vítr, připravený ke všemu.
Dobře známé zvuky sanatoria Atiho poněkud konejšily, i když hovořily o lidském utrpení a o jeho ohlušujících běsech nebo o ostudných projevech tělesné mechaniky, nicméně se jim nedařilo překrýt přízračný hlomoz hor: vzdálený ozvuk, který si Ati víc představoval, než aby jej slyšel, vycházel z útrob země a byl ztěžklý morovými výpary a hrozbami. A pohoří Uâ na okraji říše rozhodně takové bylo, chmurné a ubíjející, jak svou obrovitostí a zmučeným vzhledem, tak i díky povídačkám, jež kolovaly v údolích a dostávaly se i nahoru do sanatoria s davy poutníků, kteří dvakrát ročně. (str. 13)

2084 – Konec světa

Autor: Boualem Sansal
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-1899-5
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu 2084 – Konec světa vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Boualem Sansal (*1949), francouzsky píšící Alžířan, je uznávaným a oceňovaným současným spisovatelem, podstatnými motivy jeho knih jsou svoboda jedince i společnosti, historická vina, která se dědí z generace na generaci, soužití Západu a Východu nebo náboženské otázky. Autor publikuje ve Francii – v rodném Alžírsku knihy vydávat nesmí, některá jeho díla jsou tu dokonce zakázána. Přesto svou zemi doposud neopustil, protože podle jeho názoru potřebuje, aby v ní zaznívaly hlasy svobodně smýšlejících umělců a otevíraly cestu míru a demokracii. Česky prozatím vyšel román Němcova vesnice aneb Deníky bratří Schillerových a 2084 – Konec světa. Za tuto knihu získal Boualem Sansal Velkou cenu Francouzské akademie za román 2015.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Uplynul rok, co došlo k uvěznění učedníka Fletchera a jeho salamandra Ignatia. Během soudního řízení sice obdrží od krále milost, ale následně je uvržen do dalšího dobrodružství. Společně se svými kamarády i nepřáteli se musí vydat na výpravu na území orků. Podaří se jim splnit jejich misi? A za jakou oběť?

Fletchera s Ignatiem uvěznila inkvizice pro zločin, jehož se nedopustili. Když pak král chystá výpravu na nebezpečné území orků, povolá i Fletchera. Právě k němu se upírají naděje celého království. Hrozí totiž, že orcké armády se pozvednou v takové síle, jakou říše dosud nikdy nezažila.

Ukázka z knihy

Fletcher otevřel oči, ale kolem něho stále panovala tma. Zasténal a šťouchl do Ignatia, který měl roztažené drápy jedné nohy opřené o jeho bradu. Démon protestoval ospalým zavrněním a pak se sesunul na studenou kamennou podlahu.
„Dobré ráno… nebo co vlastně je,“ zamumlal Fletcher a rozsvítil bludičku. Visela ve vzduchu jako maličké slunce a pomaličku se otáčela.
Místnost zalévalo chladné modré světlo, jež odhalilo těsnou celu bez oken,vydlážděnou hladkými kameny. V rohu se skrývala latrína, prostá díra do země přikrytá otlučeným plátem břidlice. Fletcher upíral oči na velké železné dveře vsazené v protější stěně.
Jako by to sám přivolal, ozvalo se rachocení malé klapky na spodku dveří a ruka v rukavici od kroužkového brnění šátrala po prázdném kbelíku postaveném u dveří. Následoval bublavý zvuk, kbelík se vrátil do cely a tentokrát v něm šplouchala voda. Fletcher s očekáváním pozoroval klapku, a když slyšel ozvěnu vzdalujících se kroků, zasténal. (str. 1)

Co se dále odehrálo ve vězení, poodhaluje následující ukázka.

Učedník a pyramida Orků

Autor: Taran Matharu
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-7543-058-8
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Učedník a pyramida Orků vydalo nakladatelství Alpress.

O autorovi

Taran Matharu pochází z Londýna, narodil se v roce 1990, po otci je napůl Brazilec a po matce napůl Ind. Obě rodičovské země navštívil a mluví plynně portugalsky. Už jako malý se zamiloval do kníže a literárních příběhů,sám tvrdí, ýe začal psát jako devítiletý. Po absolvování obchodní akademie se na pracovní stáži v divizi Penguin Random House detailně seznámil s moderní nakladatelskou praxí. Brzy po této zkušenosti se pustil do titulu Učedník a zaznamenal úspěch.

Zdroj informací: kniha Učedník a pyramida Orků

————————————————

Pokud se spíše než o příběhy zajímáte o faktografii a vývoj fantastiky v českém prostředí, zajisté vás potěší titul Anatomie pocitu úžasu, který dokumentuje vznik a následný vývoj tohoto žánru a zasazuje jej do sociokulturních souvislostí. Možná budete překvapeni, jaká tajemství skrývá komunita fandom.

Monografie Anatomie pocitu úžasu přináší první tuzemský syntetický pohled na domácí populární fantastiku (science fiction, fantasy) v jejích sociokulturních souvislostech. Zabývá se vznikem, strukturou a současnou podobou subkultury, jejíž příslušníci – fanové byli dlouho považováni za asociální podivíny. Jsou to však často tvůrčí osobnosti, ponořené do vod populární kultury, z nichž pro sebe loví zajímavé artefakty a upravují je k obrazu svému, a jejich komunita nazývaná fandom ve skutečnosti tvoří nesmírně zajímavý svět, který je s každodenním životem spojen více, než si myslíme.
Československý fandom, vzniklý v atmosféře pozdní normalizace, se po listopadu 1989 přetvořil do podoby formálně organizovaného sdružení, kolem něhož se pohybuje rovněž množství neorganizovaných, i když aktivních fanů. Jejich komunita se podle některých svých představitelů nachází ve specifické pozici mezi „vysokou“ a „nízkou“ kulturou. Svou vnitřní různorodostí a oscilováním mezi profesionalitou a amatérismem i mezi uzavřeností a komunikací s okolím se fandom řadí mezi typicky postmoderní subkultury.

Ukázka z knihy

Cesty odborného zkoumání určitého tématu bývají rozmanité, ale svým způsobem se základními rysy vzájemně podobají, vždyť jde vlastně o specifický druh hry s předem danými pravidly. Na počátku většinou stojí osobní zaujetí, spíše emocionální vznět než racionální úvaha, následuje ohledávání terénu a zjišťování souvislostí. V této fázi zpravidla výzkumník ze všech stran ohmatává materiál a vydává o tom svědectví zatím ve formě dílčích studií, nezřídka publicistického charakteru. Teprve když před ním vyvstane celý obraz ve velkém měřítku a všechny detaily do sebe zapadnou (nebo si to badatel alespoň myslí), naznačuje čas na syntézu, tedy na vědeckou monografii, která do jisté míry uzavírá výzkumníkovu cestu k pochopení věci. (str. 9)

Pokud vás zaujal úvod, neváhejte pokračovat dál.

Anatomie pocitu úžasu

Česká populární fantastika 1990–2012 v kulturním, sociálním a literárním kontextu
Autor: Antonín Kudláč

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-764-6
Doporučená cena: 269 Kč

 

 

Knihu Anatomie pocitu úžasu vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Antonín Kudláč (*1971) vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, na Filozofické fakultě téže univerzity získal doktorát z kulturologie a v současnosti působí na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. Odborně se zaměřuje především na dějiny a teorii populární literatury a obecně na české kulturní dějiny 19. a 20. století. Knižně dosud vydal monografii Příběh(y) Volné myšlenky (2005) a výbor publicistických textů Literatura přes palubu (2010).

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize2084 – Konec světa

Sansal, Boualem

Argo, 2016

zobrazit info o knizeUčedník a pyramida Orků

Matharu, Taran

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeAnatomie pocitu úžasu
Česká populární fantastika 1990–2012 v kulturním, sociálním a literárním kontextu

Kudláč, Antonín K. K.

Host, 2016

Napsat komentář