Ženské hrdinky a jejich životní kotrmelce

read
Každodenní stereotyp občas ubíjí každou z nás, a tak hledáme únik ve filmech, knihách a obdivujeme životy hlavních hrdinek. Je opravdu o co stát? Zkuste najít odpověď v dnešních knižních tipech.

Pád z výsluní až na samé dno románově zpracoval Vítězslav Jareš. Fiktivní příběh slavné herečky, která se ocitne v protialkoholní léčebně najdete v knize Hlavní role.

Román talentovaného spisovatele a scenáristy přibližuje filmové zákulisí a odvrácenou stranu slávy. Filmová herečka Marie Polková, několikrát oceněná Českým lvem, si sáhne až na samé dno. Jako klientka protialkoholní komuny se v rámci terapie musí vrátit k minulosti, která ji dostala až sem… Není to tak dávno, kdy Marie šla od úspěchu k úspěchu. Přesto touží po větší výzvě. Po roli, která ji zapíše do historie. Zdá se, že její sen je nadosah, ale její neúspěšná kolegyně se jí pomstí. Šikmá plocha, na kterou Marie nedobrovolně vstoupí, je náhle stále strmější. Jediné špatné rozhodnutí zničí vše, co dřív tvrdou prací vybudovala. Dokáže se ještě někdy postavit zpátky na nohy?

Hlavní role

Autor: Vítězslav Jareš

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-249-3177-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Hlavní role vydalo nakladatelství Ikar.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Zírala jsem na ni, neschopná promluvit. Vždyť ona měla pravdu. Nic mi nechybělo. Měla jsem všechno. Všechno. Co jsem dělala, že jsem se ocitla tady? Ano, také se mi zhroutil svět, také jsem se dostala až na konec skalnatého srázu a mé podpatky se marně zarážely do jílového okraje. Neměla jsem pevnou půdu pod nohama a připadalo mi, že kloužu směrem do propasti a nic mě nemůže zadržet a zachránit. Ale musela jsem se tomu vzepřít a bránit. Jinak by mě to zničilo úplně. Najdi sílu, najdi v sobě sílu, říkala jsem si poslední dobou každé ráno, hned jak jsem se probudila.

O autorovi

Vítězslav Jareš se narodil v roce 1969 v Praze. Vystudoval filmovou, rozhlasovou a televizní produkci. Pracoval několik let v Krátkém filmu Praha jako asistent produkce. Podílel se na natáčení seriálu Dobrodružství kriminalistiky. Následně dvacet let působil v reklamě. Debutoval thrillerem Intrikáni. Za tuto prvotinu získal Výroční cenu nakladatelství Mladá fronta v kategorii původní česká tvorba a filmová práva odkoupila Česká televize. Následovaly knihy Všichni proti všem, Dědeček a Zloději času. V současnosti píše scénáře pro televizi.

zdroj: www.bux.cz

————————————————

O lásce mezi ženami, ale také zradě a vypočítavosti vypráví nový román Charlotte Roche Holka pro všechno. Z dívky na výpomoc v domácnosti se stane milenka hlavní hrdinky a nejen to!

Kristýnin život je perfektní. Perfektně nudný, perfektně osamělý. Něco se musí změnit, musí přijít pomoc. Ta pomoc se jmenuje Marie. Vypere, uvaří, postará se o dítě, je to zkrátka holka pro všechno. Komu by se to nelíbilo? A navíc i skvěle vypadá, což si nemyslí jen Kristýna, ale i její manžel Jörg. Než ale Jörg stihne Marii svést, Kristýna ho předběhne! A dobře ví proč. S Marií se totiž dá zažít všechno, na co si jen člověk vzpomene. Kristýna proto Marii zasvětí do svého plánu a společně se vydají na cestu k nebezpečnému cíli. Chce to pevné nervy a odvahu. Její manželství? Horor. Její dítě? Jakbysmet. Její budoucnost? Zářivá. Protože teď má holku pro všechno. A navíc i docela dobrý plán. Nový román Charlotte Roche je nepokrytě zlý i komický zároveň.

Holka pro všechno

Autorka: Charlotte Roche
Přeložil: Pavel Sojka

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 136×200 mm
ISBN: 978-80-7252-645-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Holka pro všechno vydalo nakladatelství Práh.

Najednou se před domem ozve šramot. A sakra! Okamžitě se rozběhnu tím směrem, tedy ze zadní zahrady do ulice a odtud do přední zahrady. Proč to vlastně dělám? A proč s sebou nemám aspoň nějakou zbraň? Zapomněla jsem na ni. Ale toho člověka, který mě v noci budí a obchází kolem našeho domu, chci vidět. Určitě ho sem poslala Karolína. Nebo je to ona sama. To by teda byla věc, kdybych na našem pozemku někoho zabila. To by se přece mělo hodnotit jako sebeobrana, nebo ne? Anebo to platí jenom v Americe?

O autorce

Charlotte Roche (*1978) se narodila v High Wycombe ve Velké Británii. Její první román Feuchtgebiete (česky vyšlo pod názvem Vlhká místa), pojednávající radikálně otevřenou formou o nejintimnějších místech ženského těla, vyvolal v Německu rozsáhlou společenskou debatu a stal se nejprodávanější knihou roku 2008. Charlotte Roche žije s manželem a dcerou v Kolíně nad Rýnem.

zdroj: www.prah.cz

————————————————

Dílo klasické literatury Na Větrné hůrce Emily Brontëové opět vychází. Najdete v něm všechno, co se od žánru romantické literatury očekává, ale především nenaplněnou lásku a touhu po pomstě.

Do usedlosti Větrná hůrka přivede otec Hindleyho a Kateřiny malého cikánského chlapce. Dají mu jméno Heathcliff. Hindley k němu od počátku cítí nenávist, která po smrti otce přeroste v ponižování a týrání. Heathcliff to kvůli lásce ke Kateřině snáší, jenže ta, přestože ho také miluje, se nakonec vdá za někoho jiného. Od tohoto okamžiku žije Heathcliff jen pomstou.

Na Větrné hůrce

Autorka: Emily Brontëová
Přeložila: Květa Marysková

Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×300 mm
ISBN: 978-80-7543-073-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Na Větrné hůrce vydalo nakladatelství Alpress.

Prolistujte si ukázkovou kapitolu z knihy.

Zamrazilo nás úděsem, ale vzápětí jsme viděli, že se chudáčku klukovi nic nestalo. V pravou chvíli se totiž Heathcliff octl přímo pod ním, bezděky ho zachytil a postavil na nohy. Pak se podíval nahoru, aby zjistil, kdo tu nehodu zavinil. Představte si lakomce, který za pět šilinků prodá svůj výherní lístek a druhý den pozná, že na tom prodělal pět tisíc liber, nejinak se tvářil Heathcliff, když nad sebou spatřil stát pana Earnshawa. Obličej mluvil za něho – jak je zoufalý, že si sám překazil vytouženou pomstu. Stát se to někde potmě, věřím, že by byl zkusil svůj omyl napravit a rozbil by Haretonovi hlavu o schody. Ale takhle jsme všichni byli svědky, že mu zachránil život, a já už seběhla dolů a přitiskla drahého chráněnce k srdci. Hindley šel za mnou pomaleji, tou hrůzou vystřízlivěl a styděl se.

O autorce

Emily Brontëová (1818–1848) Narodila se v Thorntonu Patricku Brontëovi a Marii Branwellové jako páté dítě. Její otec si změnil jméno na vznešeněji znějící Brontë. Matka Marie porodila šest dětí – dcery Mary, Elizabeth, Charlotte, Emily, Anne a syna Patricka. Velmi mladá zemřela a o děti se starala její sestra, která zavedla přísnou výchovu. Otec vybral pro čtyři starší dcery internátní školu v Yorkshiru, kde panoval velmi tvrdý režim. Mary a Elizabeth zde zemřely na tuberkulózu a domů se vrátily pouze Emily s Charlotte. Charlotte pak popsala poměry v internátu ve svém slavném románu Jana Eyrová. Emily pak proslavil román Na Větrné hůrce, ale až dva roky po její smrti, kdy vydala Charlotte knihu znovu jako samostatný román pod jejím skutečným jménem. Teprve v této době bylo její dílo objeveno a doceněno.

zdroj: www.kosmas.cz

————————————————

Srze smrt kamarádky se stala matkou dvou roztomilých holčiček, ale dokáže hlavní hrdinka knihy Rodina ze dne na den nalézt cestu i k jejich otci? Dozvíte se v románu Rowan Colemanové, který je přímým pokračování knihy Matkou ze dne na den.

Někdy zažíváme tolik štěstí, že se tomu zdráháme uvěřit.

Před šesti měsíci se Sophie Millsová vzdala všech vymožeností velkoměsta a odstěhovala se z Londýna na venkov. Neměla jinou volbu: do jejího života nečekaně vpadly děti její zemřelé kamarádky, o které se musela postarat. Začátky byly těžké, ale dnes už Sophie ví, že obě holčičky miluje. A zároveň v ní sílí pocit, že miluje také jejich otce, i když ho vlastně moc nezná…
Značkové lodičky skončily ve skříni – ostatně kam by je tady v Cornwallu nosila? Dříve bývaly téměř součástí její osobnosti, ale teď se staly nepotřebným krámem, který dala dětem na hraní. Sophie nad tou proměnou žasne: najednou nepotřebuje nic z toho, co pro ni bývalo nezbytné, a je prostě šťastná. Ano, občas se vyděsí obrovské odpovědnosti, kterou přijala, ale po většinu času je z ní spokojená máma.
Sophie váhá jedině nad tím, jestli má do svého života přijmout i Louise. K tomu, aby se stala matkou ze dne na den, ji donutily okolnosti. Ale založit ze dne na den rodinu, to už je otázka volby. A Sophie váhá: miloval by ji Louis i za jiných okolností? Nevidí v ní jen jakousi náplast za zemřelou ženu? A dokáže ona sama žít s vědomím, že její případné partnerské štěstí stojí na smrti kamarádky? Spousta otázek, na které Sophie hledá odpovědi… Bude je umět nalézt?

Rodina ze dne na den

Autorka: Rowan Coleman
Přeložila: Květa Palowská

Počet stran: 432
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×211 mm
ISBN: 978-80-7498-161-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Rodina ze dne na den vydalo nakladatelství Domino.

Podívejte se na ukázku z knihy.

Nás oslovil tento úryvek.

„Pracuje u mě na částečný úvazek a přitom studuje.“ Wendy se odmčela a přitom pozorovala Sophii chladnýma šedýma očima. „A je to tak. Ano, Louis je jeho otec. Ale Seth to neví. A Louis se nikdy nic nedozvěděl – neměl ani tušení, že jsem těhotná. Neviděla jsem Louise déle než dvacet let – až jsem na něj tuhle náhodou narazila. Poslyšte Sophie, nám se synem nic nechybí. Jsme bez něj šťastní. Vede se nám opravdu dobře. A jestli se vy dva s Louisem chcete brát, pak předpokládám, že jste také šťastní. Nic se nemusí měnit, rozumíte?“

O autorce

Rowan Coleman žije se svým manželem a pěti dětmi v poněkud přeplněném domě v hrabství Hertfordshire. Rowan je regulérní dyslektička, přesto si psaní zvolila za svou hlavní profesi. A ve svých knihách se věnuje velkým tématům.

zdroj: www.dominoknihy.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlavní role
Vzestupy a pády filmové hvězdy

Jareš, Vítězslav

Ikar, 2016

zobrazit info o knizeHolka pro všechno

Roche, Charlotte

Práh, 2016

zobrazit info o knizeNa Větrné hůrce

Brontëová, Emily

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeRodina ze dne na den

Coleman, Rowan

Domino, 2016

Napsat komentář