Život autora špionážních románů

frederick-forsyth_vypravec_vlastni-zivotopis
Máte rádi Fredericka Forsytha? A chtěli byste ho poznat blíže? Nejen jeho dílo, ale především život? Přečtěte si jeho novou knihu Vypravěč: Vlastní životopis!

„Během svého života jsem těsně unikl hněvu obchodníka se zbraněmi v Hamburku, za občanské války v Nigérii na mě střílel MiG a ocitl jsem se uprostřed krvavého převratu v Guineji-Bissau. Zatkla mě Stasi, postarali se o mě Izraelci, IRA mě přiměla ke spěšnému přesunu z Irska do Anglie a jistá přitažlivá agentka československé tajné policie – její počínání bylo zkrátka trochu intimnější. A to je jenom začátek,“ říká Frederick Forsyth, světoznámý autor špionážních románů, který proslul především legendárním Dnem pro Šakala, o knize, jejímž je autorem i hlavním hrdinou. A dodává: „Tohle všechno jsem zažil na vlastní kůži. Přesto jako bych celou dobu stál stranou.“

 

Vypravěč: Vlastní životopis

Autor: Frederick Forsyth
Přeložil: Michal Prokop

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 154×234 mm
ISBN: 978-80-242-5468-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vypravěč: Vlastní životopis vydalo nakladatelství Knižní klub.

 

Ukázka z knihy

Občas můžete spisovatele spatřit ve městě, jak popíjí víno, večeří a navštěvuje večírky, kde působí přátelsky, společensky či dokonce rozjařeně. Mějte na paměti, že to je jen jedna jeho polovina. Ta druhá čeká opodál, dívá se a píše si poznámky. Tohle je další symptom podivínství – nutkavá nestrannost.
Zpoza masky spisovatel neustále pozoruje, nemůže si pomoci. Sleduje, analyzuje, ukládá do paměti, shromažďuje perly z rozhovorů a chování pro pozdější využití. Herci dělají totéž ze stejného důvodu. Jenomže spisovatel má k dispozici jen slova, skoupější než filmová scéna nebo jeviště s jejich barvami, pohyby, gesty, výrazy tváře, rekvizitami a hudbou.
Bezpodmínečná potřeba naprosté samoty a stálého odtržení od toho, co Malraux nazval „lidským údělem“, vysvětluje, proč se spisovatel nikdy nemůže doopravdy zapojit. Účast vyžaduje odkrytí sebe sama, přizpůsobení a poslušnost. Spisovatel však musí být samotář, a proto vždy zůstává cizincem a stojí stranou. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Frederick Forsyth

forsyth_frederickAnglický spisovatel a novinář Frederick Forsyth se narodil roku 1938 v Ashfordu. V sedmnácti letech utekl do Španělska, protože ho okouzlilo toreadorské řemeslo; studoval tam na granadské univerzitě a po návratu domů se stal nejmladším pilotem Britského královského letectva. V necelých dvaceti letech se rozhodl pro novinářskou dráhu. Jako reportér agentury Reuters pracoval nejprve v Paříži a později se věnoval Východnímu Německu a Československu. Zkušenosti, které ve zpravodajských kruzích získal, jej přivedly k napsání knihy, jež svého autora proslavila doslova po celém světě – také česky byl Den pro Šakala poprvé vydán již čtyři roky po premiéře originálu v roce 1971. Následovaly romány Spis ODESSA, Žoldáci, Ďáblova alternativa, Čtvrtý protokol, Vyjednavač, Mistr klamu, Boží pěst, Ikona, Fantom Manhattanu, Mstitel a Afghánec. Kromě nich však Frederick Forsyth publikoval též reportážní příběh z válečného konfliktu v africké Biafře (The Biafra Story), novelu Pastýř a dva svazky povídek – soubor Kvintet (anglicky The Veteran) a sbírku Žádné stopy.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.


Nakladatelství Knižní klub nabízí především českou a světovou literaturu, detektivní romány a thrillery, historické a válečné romány a dětskou literaturu.
Je součástí společnosti Euromedia Group, dceřiné společnosti Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVypravěč: Vlastní životopis

Forsyth, Frederick

Knižní klub, 2016

Napsat komentář