Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. října

nenechte_si_ujit
I v následujícím týdnu si přijdou milovníci knih a literatury na své. V nabídce je mnoho velice zajímavých událostí, které každého potěší a leckoho možná i inspirují. Začtěte se do našeho článku a vybírejte ty nejzajímavější!

Podzim je pro všechny fanoušky knih obdobím zaslíbeným. Nakladatelství se předhánějí ve vydávání knih všech žánrů a ve snaze přilákat pozornost právě ke svým knižním novinkám pořádají jednu literární akci za druhou. Ani nadcházející týden není výjimkou. Kromě obvyklých křtů, prezentací a autogramiád je pro nadcházející týden připraveno i několik akcí spojených s Velkým knižním čtvrtkem, který se letos konal v minulém týdnu.

Hned v pondělí 17. října mohou fanoušci známého pořadu StarDance zavítat do pražského Paláce knih Luxor. Od 17.00 se zde uskuteční křest knihy StarDance …když hvězdy tančí. Autory knihy jsou Bohuslava Holubová a Jan Onder. Samotného křtu se zúčastní i některé hvězdy tohoto pořadu. Oblíbená televizní taneční soutěž baví své diváky již desátým rokem a získala si mnoho příznivců. Patříte-li mezi ně, nenechte si tuto událost ujít, o zábavu bude postaráno.

V Brně čeká v pondělí 17. října návštěvníky Moravské zemské knihovny autorské čtení spisovatele Jiřího Padevěta. Jiří Padevět – spisovatel, knihkupec a nakladatel – je autorem knihy Průvodce protektorátní Prahou, která získala v roce 2014 cenu Magnesia Litera. Kniha zavádí své čtenáře do míst, kde se psala historie tohoto nejen pro náš národ tak smutného období. Nyní autorovi vychází nová kniha Krvavé léto 1945, která přibližuje poválečnou dobu v českých zemích. Všichni, které tato tematika zajímá nebo by se chtěli potkat s Jiřím Padevětem, se jistě od 17.00 autorského čtení zúčastní.

Ještě pořád v pondělí 17. října se můžete zúčastnit křtu další knihy. V Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově se koná křest knihy Dany Šimkové Útěk do Mombasy. Tato nová kniha navazuje na úspěšnou prvotinu Uvězněni, která vyprávěla o skupině českých novinářů ohrožených lavinou v Alpách. Útěk do Mombasy čtenáře zavede do doby pět měsíců po tomto dobrodružství. Nyní se skupinka přátel vydává do Afriky s cílem vystoupit na Kilimandžáro. Taková cesta vyžaduje dobrou fyzickou, ale i psychickou kondici. Jak to naši hrdinové zvládnou, to si můžete přečíst v novém románu Dany Šimkové. Křest knihy začíná v 16.30. 

V úterý 18. října se opět podíváme do Paláce knih Luxor v Praze. Od 17.00 se zde bude křtít kniha známého římskokatolického kněze Zbygniewa Czendlika. Titul Postel hospoda kostel přiblíží čtenářům život tohoto netypického kněze, který je známý svým netradičním přístupem k mnoha církevním otázkám. Zbygniew Czendlik vás nechá nahlédnout nejen do svého soukromí, ale také vás seznámí se svými postoji k životu i k Bohu. Kniha je jistě nesmírně zajímavá i pro nevěřící čtenáře, proto neváhejte a přijďte se podívat!

Ve středu 19. října se v 18.00 sejdou všichni příznivci Kateřiny TučkovéMoravské zemské knihovně v Brně. Koná se zde autorské čtení Kateřiny Tučkové z jejího posledního románu Fabrika, který napsala společně s Andreou Březinovou a Tomášem Zapletalem. Vypráví příběh rodiny Johanna Heinricha Offermanna, který založil v Brně manufakturu a stal se jedním z nejvýznamnějších textilních baronů. Samotnému čtení bude předcházet dopoledne plné přednášek na téma „Historické rodiny brněnských textilních průmyslníků“.

VondruškaVe středu 19. října se podíváme taky do Ostravy. V Domě knihy se koná beseda se známým spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou. Bude se týkat vlastenectví, vlastizrady a historické zkušenosti. Autor právě vydává knihu Breviář pozitivní anarchie, v níž se věnuje tématu uprchlické krize a začleňuje ji do historické kontextu a sleduje stále se opakující chyby, které civilizace dělají již po staletí. Vlastimil Vondruška se v knize snaží o co největší objektivitu a historickou analýzu situace. Beseda začíná v 16.00. 

Ve čtvrtek 20. října se vrátíme do Prahy. V čajovně Setkání se od 19.00 koná již druhý večer autorského setkávání Papyro. Můžete si popovídat s ostatními, přečíst něco ze své vlastní tvorby a samozřejmě si i vyměňovat zkušenosti. Papyro jsou webové stránky, které podporují české spisovatele i ilustrátory ve vydávání vlastní autorské tvorby. Podílí se na vzhledu knihy a částečně také na distribuci knižních novinek. Nenechte si ujít tuto zajímavou akci.

Ve čtvrtek 20. října se můžete v Knihovně Jiřího Mahena v Brně setkat s autory, kterým vychází na Velký knižní čtvrtek nová kniha. Návštěvníci se mohou potkat například s Evženem Bočkem, který představí svou Aristokratku, Jiřím Padevětem a jeho Krvavým létem 1945, či Jiřím Hájíčkem a jeho Dešťovou holí. Vzácným hostem bude římskokatolický kněz Zbygniew Czendlik, který představí svoji knihu Postel hospoda kostel. Tato úžasná akce plná literatury začíná v 17.00. 

V pátek 21. října mohou do Krajské vědecké knihovny v Liberci zavítat i ti nejmenší. Od 17.00 se děti mohou těšit na tradiční Podvečerní čtení pohádekTentokrát se děti vydají na putování za podmořskými bytostmi a poslechnou si pohádku O rybáři a zlaté rybce. Pro ty kreativnější je k dispozici i malá výtvarná dílna pod vedením Jitky Novákové. Akci pořádá pobočka Vesec.

Nechte se inspirovat naší nabídkou a navštivte některou z akcí.

Další událostí naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář