Petr Koukal zahájil novou životní kapitolu důvěrnou zpovědí

koukal-nahled
Nedávným exhibičním zápasem ukončil svou badmintonovou kariéru. Jak je vidět, v novém období svého života Petr Koukal rozhodně zahálet nebude. O tom svědčí i právě vycházející kniha Jsem., zpověď o úskalích seriózního sportu a tabuizované nemoci.

„Kdyby Petr hrál tenis, tak tady sedí Leoš Mareš. Protože badminton je chudý sport, tak si křest knížky musí odmoderovat jeden z autorů,“

koukal10chopil se mikrofonu Martin Moravec a ujistil přítomné, že ačkoliv se kniha Jsem. badmintonisty Petra Koukala zaobírá nelehkým tématem, její křest se rozhodně ponese v odlehčeném duchu. Právě s novinářem Martinem Moravcem trávil v poslední době český sportovec valnou většinu svého volného času. Jejich společné roční úsilí dalo vzniknout právě zmíněné knize.

Zuzana Švadlenková

Zuzana Švadlenková

Je zavedeným zvykem, že se role kmotrů a kmoter většinou zhostí známé osobnosti českého showbusinessu. Tvář blondýnky sedící po levici Petra Koukala byla až do chvíle, kdy byla představena, většině přítomných neznámá. Byla to ovšem právě Zuzana Švadlenková, jíž se badmintonista svěřil se zdravotním problémem.

Díky Zuzce tu dnes sedím. Byla to ona, která mě dokopala, abych si došel k lékaři, u nějž můj příběh nabral velice rychlý spád. Říkali jsme si, že bychom mohli pozvat všelijaké osobnosti, ale náš příběh je specifický.

koukal5Do své literární prvotiny nevložil Petr Koukal pouze barevné fotografie z turnajů a rady začínajícím sportovcům, ale především své zkušenosti s rakovinou varlat, dodnes tabuizovaným tématem. Událost, které byla kmotřenka knihy přítomná, změnila jeho život ze vteřiny na vteřinu. Z cestování po světě bylo cestování po ordinacích. Záhy se ukázalo, že právě tato neblahá zkušenost může pomoci mnoha lidem. Český sportovec vzpomínal, jak se k jeho nemocničnímu lůžku během čekání na chemoterapii začali sbíhat novináři a požadovali rozhovor.

To pro mě bylo něco nového. Když jsem vozil ze světa výsledky, objevilo se to v malém textíku v novinách. Najednou ležím v nemocnici, nikdo neví, co bude, a novinářů je tam nespočet. Rozhodli jsme se, že příběh budeme vyprávět tak, jak se stal, protože jsme se nechtěli za nic schovávat.

S Martinem Moravcem, spoluautorem knihy

S Martinem Moravcem, spoluautorem knihy

Odezva na kompletní transparentnost na sebe nenechala dlouho čekat a v následujících týdnech od tiskového prohlášení začaly do nemocnice chodit vzkazy v papírové i digitální podobě. Petru Koukalovi děkovaly nejen ženy, ale také muži, jež mnohdy konečně sebrali odvahu a sami si na vyšetření zašli. Druhou etapou jeho rekonvalescence podmínila právě zpětná vazba ze strany jeho příznivců. Rozhodl se založit nadaci STK pro chlapy a podílí se na mnoha dalších aktivitách, během nichž se tým obklopující sportovce snaží mužské téma rakoviny detabuizovat a „vtisknout do povědomí společnosti“. Během besed se ukázalo, že příběh má u posluchačů pozitivní odezvu, nabízela se tak myšlenka přetvořit ho do knižní podoby. Martin Moravec s českým badmintonistou natáčel 13. komnatu a spolupráce s ním tak nebyla náhodná.

V průběhu křtu zazněla i ukázka z knihy. Petr Koukal si vybral úsměvný úryvek popisující důvěrný okamžik, během nějž kmotřenka knihy Zuzana Švadlenková zjišťuje vážnost jeho nemoci.

Mohlo být tak deset večer, když jsme se zvedli a šli na záchod. Měl jsem ze zvyku nakročeno na pánský, ale zastavila mě. „Já jsem doktorka, já tady určuju podmínky,“ oznámila rázně a mně to docela imponovalo. Zároveň už při tom otvírala dveře se značkou pro dámy. Dokonce nás tam někdo přistihl a utrousil, jestli bychom si to nemohli nechat na doma. Nemohli. Kluci u stolu si pořád mysleli, že jen dohráváme scénku a půjdeme si každý po svém, nebo že se maximálně za dvě minuty vrátíme. Jenže my jsme se opravdu zavřeli na dámy, šli jsme do kabinky a nastala jedna z nejdivnějších situací, které jsem v životě zažil.

koukal13Zuzana Švadlenková nebyla zaskočena důvěrností kapitoly, a jak sama podotkla, je především ráda, že Petr Koukal mohl knihu napsat a že je křtu přítomen.

„Možná budeme mít ještě jednu kmotřenku, ale ona je zvyklá chodit i na starty pozdě,“

oznámil na závěr s úsměvem Martin Moravec. Biatlonistka Gabriela Koukalová na představení knihy svého manžela však nakonec přeci jen dorazila a publikace Jsem. se tak dočkala dvojího křtu.

Petr Koukal mnohokrát zmínil, že po uzavření badmintonové životní kapitoly načíná novou. Vyvrátil však spekulace, že se vydá na dráhu trenéra. Do budoucna se totiž hodlá soustředit především na kariéru manžela a otce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize

Napsat komentář