Vyrábějte a tvořte, udělejte radost sobě i druhým

tipy_vyrabejte-a-tvorte
Potěšte sebe i své blízké vlastnoručně upletenými šálami či ušitými sukýnkami. Ozdobte si pro potěšení květináče nebo se naučte batikovat. To vše s čtyřmi skvělými knihami, které vám dnes představíme.

Nejprve něco pro šikovné švadlenky, které se chtějí líbit… Nápaditá knížka Blanky Bobotové je plná návodů na šití báječných sukní, jež zkrátka musíte mít.

Šití sukní, sukýnek a doplňků

Autorka: Blanka Bobotová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 210×270 mm
ISBN: 978-80-7413-338-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Šití sukní, sukýnek a doplňků vydalo nakladatelství Zoner Press.

Úžasně točivé, kolové, barevné, nařasené, tylové, volánkové, balonové, no prostě… Pestrý svět sukní a sukýnek se vám otevírá. Co může být krásnějšího a pohodlnějšího než slušivá a dobře padnoucí sukýnka? A co může být mazanějšího, než umět si takovou sukýnku vlastnoručně ušít… Blanka Bobotová jako zkušená „sukýnkářka“ a zběhlá prodejkyně na Fler.cz si pro vás připravila víc jak dvacet návodů na sukně a sukýnky všech druhů pro malé princezny i elegantní, a někdy taky trochu rozpustilé, dámy a k tomu návody na výrobu jednoduchých, ale slušivých doplňků. V knize najdete například pohodlnou dětskou balonovou sukýnku s hvězdičkami, v pravdě princeznovskou volánkovou sukni z brokátu, úchvatnou čtyřvrstvou sukni ze svatebního tylu nebo praktickou teplákovou sukni s kapsou.

 

Ukázka z knihy

blanka-bobotova_siti-sukni_sukynek-a-doplnku-krok-za-krokem-ukazka2Balonková sukýnka s hvězdičkami
Sukýnka z rifloviny je velmi praktická, slušivá k punčoškám i legínám. Dostatečná šířka podšívky umožní pohodlnou chůzi i běh slečny, úpletový lem v pase je příjemný, přizpůsobí se, netlačí. Čelenka ze stejného materiálu může sukýnku hezky doladit.

Co budeme potřebovat:

  • riflovina s hvězdičkami 30 cm x 120 cm
  • podšívka 20 cm x 70 cm modrá nebo růžová
  • gumička do pasu
  • bavlněný úplet do pasu 12 cm x 48 cm
  1. Připravíme vše pro zhotovení sukýnky. Látky můžeme předeprat, pečlivě vyžehlíme. Sukýnka bude pro 18měsíční holčičku, celková délka sukýnky bude 25. cm, pas 48. cm.
  2. Sešijeme boční části rifloviny i podšívky. Švy rozžehlíme.
  3. V horní části rifloviny začneme tvořit sklady. Tři vepředu a tři vzadu.
  4. Šírka naskládané rifloviny bude stejná jako šířka podšívky. Pokud bude riflovina o něco širší než podšívka, po stranách vytvoříme ještě dva sklady. (str. 31)

blanka-bobotova_siti-sukni_sukynek-a-doplnku-krok-za-krokem-ukazka1

Prohlédněte si další ukázky.

————————————————

Vždycky jste si chtěli vyzkoušet batikování, ale nevíte, jak na to? S praktickou příručkou Pepy Martinové a Karen Davisové to bude hračka! Obohaťte svůj šatník o pěkné oblečení a svůj byt o působivé dekorace!

Batika

Autorky: Pepa Martinová, Karen Davisová
Přeložila: Růžena Pokorná

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-7359-496-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Batika vydalo nakladatelství Metafora.

Vytvořte si vlastní unikátní ručně barvenou módu a bytové doplňky. To vše jednoduchými technikami, které lehce zvládnete ve vlastní kuchyni. Batika se vrací na výsluní a opět přichází do módy – a to ve velikém stylu. V tomto superpraktickém průvodci se dozvíte všechno, co o téhle efektní technice barvení potřebujete vědět. Nejprve se naučíte základním krokům potřebným k tomu, aby se i naprostý začátečník mohl pustit do práce. Začneme výběrem vhodných látek, barviv a pracovních pomůcek. Pak se naučíme připravovat barvicí lázně, volit odstíny a design, a nezapomeneme ani na skládací a upínací techniky. Díky ilustrovaným postupům snadno zvládnete všech 25 kreativních způsobů batikování. Bělení, stínování, klasické kruhy a mnoho dalšího. Ke každé technice pak patří jeden batikovaný projekt, na kterém si ji vyzkoušíte, abyste nakonec získali originální módní kousek. Přesně takový nebude mít nikdo jiný. Duhové šaty jako z pohádky, mramorovaný šátek, pruhovaná kabela přes rameno, pastelové povlaky na polštářky, pestrý ubrus… To je jen pár věcí z mnoha, které vám zkrášlí byt nebo přispějí k eleganci vašeho šatníku.

 

Ukázka z knihy

Jak vytvořit vzor pavoučí sítě

  1. Hedvábnou látku vyžehlete.
  2. Párátko vložte pod tkaninu a udělejte pomocí něho vrcholek.
  3. Tkaninu obtočte kolem párátka, aby se vytvořily malé záhyby.
  4. Spodní část párátka a nit stále přidržujte. Nit začněte obtáčet od spodní části vyvýšené oblasti směrem k vrcholku a zase zpět. Na niti pak udělejte uzlík a konec odstřihněte.
  5. Opakujte, dokud nebudete mít ovázaných několik párátek
  6. Tkaninu ponořte na 20 minut do kbelíku s vodou. Pak ji z vody vyjměte a přebytečnou vodu ručníkem vysajte.
  7. Barvu reagující na vlákno rozpusťte v tak teplé vodě, aby se vytvořil roztok. Přiveďte k varu 2 l vody a roztok do ní přidejte. Do barvy pak vložte tkaninu a zcela ji ponořte. Ponechte ji zde 30 minut. Pravidelně s ní pohybujte.
  8. Vymáchejte pod studenou vodou a odstraňte z ní ovázanou nit a párátka. Tkaninu vymáchejte znovu, dokud voda nezůstane průzračná. (str. 54–55)

karen-davisova_pepa-martinova_batika_ukazka

 

Pepa Martinová a Karen Davisová

Pepa Martinová a Karen Davisová jsou dvě mladé dámy, které společně probudily k životu jednu pradávnou barvicí techniku. Kromě toho, že o tom napsaly už dvě knihy, pořádají také workshopy. Aby neztratily kontakt s novými trendy, spolupracují s předními bytovými architekty, módními návrháři a stylisty. Jejich práce bývají k vidění v mnoha předních australských časopisech. Objevily se také v publikacích návrhářů interiérů, jako jsou Jason Grand a Sibella Courtová nebo módní návrhářka Fleur Woodová.

Informace o autorkách byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.

————————————————

Připadá vám, že jsou vaše květináče takové nijaké a květinky v nich vypadají všedně, nezajímavě? S tím je konec! Miroslava Kubišová přináší ve své knize nápady, s jejichž pomocí můžete oživit své květináče, a to nejen barvami na sklo, ale i mnoha jinými, méně známými způsoby.

Zdobíme květináče

Autorka: Miroslava Kubišová

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-247-5637-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Zdobíme květináče vydalo nakladatelství Grada v edici Šikovné ruce.

Autorka předkládá zajímavé nápady, jak si ozdobit nádoby na pokojové květiny, např. mramorování, malba barvami na sklo, obal na květináč z plsti a twist artu, vánoční zdobení květináče, papiermaché na květináči, s krakelováním, s découpage, proutěný obal na květináč z pediku, z lýka, drátovaný obal a mnoho dalších.

 

Miroslava Kubišová

miroslava-kubisovaVýtvarnice Miroslava Kubišová spolupracuje v oblasti kreativní tvorby s vydavatelstvím Borgis a.s., Českým zahrádkářským svazem, o.s., Pražskou vydavatelskou společností, s.r.o., vydavatelstvím sanomamagazines.cz, a nyní i s nakladatelstvím Grada. Fotografuje, píše články a kreslí pro děti. Je absolventkou Střední odborné školy výtvarné v Praze a celý život pracovala ve svém oboru. Posledních 14 let je ve svobodném povolání, přičemž také maluje pro děti. Je autorkou např. těchto knih: Kreslené hlavolamy pro malé školáky, Kreslené hlavolamy pro předškoláky.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

Edice Šikovné ruce

Edice nabízí populárně-návodné publikace zaměřené na různé rukodělné a řemeslné techniky, volené tak, aby byly vhodné pro děti a mládež bez náročného technického vybavení. Každá publikace je zaměřena na jedno téma a jeden nebo více druhů materiálu, obsahuje 10-20 vyráběných předmětů, fotografii hotového díla a popis výroby včetně rozpisu materiálu. Vyšly zde mj. knihy Fimo, Cardmaking nebo třeba Neobyčejné tvoření s dětmi.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Blíží se zima, a tak je potřeba myslet na to, jak před ní ochráníte svůj krk. Samozřejmě bude jenom dobře, když ho přitom navíc i krásně ozdobíte. Co třeba některou z pletených šál, které vám přináší kniha Kari Cornellové?

Pletené šály z celého světa

Autorka: Kari Cornellová
Přeložila: Eva Fuková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 216×250 mm
ISBN: 978-80-7359-493-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pletené šály z celého světa vydalo nakladatelství Metafora.

Různé styly, vzory, techniky a provedení pletených šál… Upleťme si šály ze všech koutů světa! Ať se podíváte kamkoli, všude narazíte na úžasné inspirativní vzory. Proč bychom měli mít stále stejné nudné šály, jaké má každý, koho potkáváme? Pořiďme si místo toho modely pocházející například z Norska, Švédska, Islandu, Skotska nebo Estonska. Najdete tady vzory pro překrásné krajkové šály, pro šály dvoubarevné i vzorované. Přinášejí vám je mistrné návrhářky a pletařky: Nancy Bushová, Lily Chinová, Donna Druchunasová, Teva Durhamová, Candace Eisner Stricková, Melissa Leapmanová, Lucy Neatbyová a další. Donna Druchunasová vás pozve i na krátký výlet do historie pletení šál. Aby se dílo podařilo, s tím vám pomohou srozumitelné návody, barevné nákresy a fotografie. Tuhle knihu – a tyhle nádherné originální šály – prostě musíte mít.

 

Ukázky z knihy

kari-cornellova_pletene-saly-z-celeho-sveta1

kari-cornellova_pletene-saly-z-celeho-sveta2

kari-cornellova_pletene-saly-z-celeho-sveta3

kari-cornellova_pletene-saly-z-celeho-sveta4


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠití sukní, sukýnek a doplňků

Bobotová, Blanka

Zoner Press, 2016

zobrazit info o knizeBatika

Davisová, Karen – Martinová, Pepa

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeZdobíme květináče

Kubišová, Miroslava

Grada, 2016

zobrazit info o knizePletené šály z celého světa

Cornellová, Kari

Metafora, 2016

Napsat komentář