První republika 1918–1938

prvni-republika-kniha
Nakladatelství Extra Publishing vydalo v edici magazínu Živá historie jakožto svou první knihu publikaci První republika 1918–1938 s podtitulem Dějiny, osobnosti, denní život. Křest s prezentací knihy se konal v pondělí 26. září 2016 v Paláci knih Neoluxor na Václavském náměstí v Praze.

Upoutal-li nás plakát Neoluxoru zvoucí na křest knihy První republika 1918–1938, jejímiž kmotry budou herci stejnojmenného seriálu, a to Veronika Arichteva, Markéta Plánková a Jan Vlasák, pravděpodobně nám vytanul na mysli právě tento seriál České televize. Mohli jsme se domnívat, že titul přináší jeho knižní podobu. Avšak tato domněnka se ukázala být mylnou.

Za konferenční stůl v Café Neoluxoru sice zasedli představitelé hlavních rolí filmu Veronika Arichteva a Jan Vlasák (Markéta Plánková se musela z pracovních důvodů omluvit), ale na stole vystavená publikace již na první pohled signalizovala, že s televizní jmenovkyní nemá – vyjma společného názvu – téměř nic společného. Co je tedy obsahem této již dle svého zevnějšku exkluzivní, do kartonového boxu vložené knihy? Na tuto otázku i na další odpovídala třetí osoba usednuvší před přítomné auditorium, editorka díla Andrea Poláčková, již spolu se dvěma zmíněnými herci přivítal moderátor prezentace pan Petr Jílek.

prvni-republika-krest-1

Paní Poláčková ve svém příspěvku představila knihu z dvojího úhlu pohledu: pohovořila jednak o genezi publikace a jednak o jejím obsahu. Přítomným posluchačům sdělila, že První republika 1918–1938 náleží k těm knihám, které zpočátku knihami nebyly. Vznikla na základě článků postupně otiskovaných v časopise Živá Historie a pocházejících z pera různých autorů, což se promítlo do mnohovrstevnaté tematiky textů: široké spektrum námětů nabízí čtenáři možnost vhlédnout jak do každodenního života, tak pochopit přelomové okamžiky dané doby. Navíc – jak upřesnila – doby, která není striktně ohraničena jmenovanými roky; autoři rozpínají svůj badatelský zájem od revolučního roku 1848 až po období tzv. 2. republiky uzavřené vstupem hitlerovské armády na české území a vyhlášením Protektorátu Čech a Moravy v březnu 1939. Editorka obrátila pozornost publika také na bohatství doprovodného materiálu. Do knihy jsou průběžně vkládány artefakty – reprinty dobových dokumentů různého charakteru (vedle zásadních historických dokumentů, jakými byly např. první zákon ČSR psaný rukou A. Rašína či Mnichovská smlouva, také dokumenty prozaičtější povahy, např. občanský a řidičský průkaz, legionářské dopisnice, jídelní lístek, školní zpráva).

prvni-republika-krest-2

A právě tyto „banální“ artefakty mohou vytvořit jakousi pomyslnou spojnici se seriálem První republika. Neboť – jak řekl pan Jan Vlasák – televizní seriál přinesl příběhy, které onu dobu kolorují, vysvětlují. Oba herci společně s editorkou publikace a moderátorem podvečera knihu s přáním, ať se dostane k co nejširšímu okruhu čtenářů a dá jim nahlédnout do doby náležející k těm šťastnějším v historii českého národa, přípitkem pokřtili.

Nuže, neváhejme, a ať už jsme sledovali seriál či nikoli, vnořme se do kroniky, encyklopedie a především krásné a záslužné knihy První republika 1918–1938 a jejím prostřednictvím poznejme důkladněji tuto kapitolu našich dějin.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvní republika 1918–1938

, kol.

Extra Publishing, 2016

Napsat komentář