Najděte Krásu lidskosti s Jeanem Vanierem

krasa_lidskosti
Jean Vanier je v křesťanském světě známou osobností. Kniha Krása lidskosti obsahuje jak životopisný medailon tohoto teologa, tak i jeho nejznámější filosofické i duchovní texty na rozličná témata.

V roce 2015 probleskla tiskem zpráva, že Templetonovu cenu získal Jean Vanier, zakladatel komunity Archa. V knize předkládáme jeho životopisný portrét, spolu s výběrem těch nejlepších textů z jeho knih. Jean Vanier miluje lidi, ale především miluje Krista a jeho evangelium. V jeho světle se zamýšlí nad všelidskými tématy, jako je odpuštění, důstojnost člověka, bolest v našem životě, modlitba, sexualita a láska hodná toho jména.

Krása lidskosti

Autoři: Jean Vanier, Carolyn Whitneyová-Brownová

 

Počet stran: 220
Vazba: brožovaná
Formát: 117×180 mm
ISBN: 978-80-7195-885-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Krása lidskosti vydalo Karmelitánské nakladatelství.

 

Ukázka

Ježíš mě přivedl do blízkosti lidí, kteří trpí mentálním postižením, a oni mě pozvali, abych se vydal jinou cestou: cestou vlídnosti, soucitu a společenství. Naučili mě slavit. Když jsem s nimi sdílel svůj život, objevil jsem, jak je důležité naslouchat a komunikovat neverbálním i verbálním jazykem. Nemohl jsem s nimi jednat tak, jak jsem dosud měl ve zvyku při práci se studenty, kteří přicházeli, aby se něčemu naučili. Raphaël a Philippe i každý další ode mě chtěli něco jiného: chtěli mé přátelství, a to předpokládá porozumění. Musel jsem se naučit naslouchat tlukotu jejich srdce, chápat jejich nejdůležitější potřeby a odhalovat, co by jim pomohlo, aby nalezli smysl života a naději i důvěru v sebe sama. Oni mě zase vedli ke společenství srdce. Abych ale dokázal žít tuto novou lásku a společenství věrně, potřeboval jsem nový dar Ducha svatého.

Bezmocní a zranitelní lidé vyvolávají to nejkrásnější a nejzářivější z lidí silných: vybízejí je totiž k soucitu a přemýšlivé lásce, která se neomezuje jen na sentiment. Ti, kdo jsou slabí, pomáhají schopnějším lidem objevit vlastní lidství a nechat za sebou svět soupeření, aby mohli vložit energii do služeb lásky, spravedlnosti a pokoje. Slabí učí silné, aby přijali a do svého bytí začlenili i slabost a porušenost vlastního života – všechno to, co obvykle skrývají za maskou.

 

Jean Vanier

Jean Vanier (* 10. 10. 1928 Švýcarsko) je zakladatelem komunit L’Arche (česky Archa), kde žijí ve společném domově lidé s mentálním postižením spolu s asistenty. Zároveň založil hnutí Víra a Světlo. Původem je voják – námořník v anglickém a kanadském námořnictvu. Během svého duchovního hledání udělal doktorát z filosofie na Katolickém Institutu v Paříži. Následně pak filozofii vyučoval.

Roku 1964 se s knězem Thomasem Philipem začal věnovat postiženým. Tak vzniklo hnutí Archa, které nadále rozrůstalo a dnes působí ve 35 zemích světa. Jean Vanier říká, že „všichni jsme handicapovaní před Bohem“ a vytváří tak odrazový můstek pro vztah mezi lidmi s viditelným handicapem a mezi „normálními“ lidmi, z nichž si každý nese(me) nějaké handicapy, které zjevné na první pohled nejsou. „V první řadě je každý z nás lidskou bytostí se srdcem schopným lásky“.

Nyní byl Jean Vanier za své dílo oceněn Templetonovou cenou, tedy jakousi „Nobelovou cenou“ na duchovním poli. Nominace byla oznámena v Londýně 11. března 2015, k slavnostnímu předání ceny došlo 18. května 2015.

Informace o autorovi byly převzaty ze stránek nakladatelství.


Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydali více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu.
Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život.
Mezi jejich kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří například Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrása lidskosti

Vanier Jean, Whitneyová-Brownová Carolyn

Karmelitánské nakladatelství, 2016

Napsat komentář