Historické příběhy

abbey
Vydejte se s knihami na výlet do hluboké i méně vzdálené historie. Možná pak pocítíte spokojenost se svým stávajícím životem, vděk za každodenní jistoty a oceníte často zatracovaný stereotyp.

Během druhé světové války se v Polsku odehrává příběh malého chlapce, který má tu smůlu, že se narodil do židovské rodiny. Rodiče se rozhodnou ukrýt jej v katolickém klášteře. Morris Gleitzman přichází s příběhem Kdysi.

Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější.

Kdysi

Autor: Morris Gleitzman
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 164
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-1885-8
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Kdysi vydalo nakladatelství Argo.

Nemůžu tomu uvěřit. Jsem v tomhle sirotčinci už tři roky a osm měsíců, a ještě nikdy jsem v polévce nenašel celou mrkev. Ani nikdo jiný. Dokonce ani jeptišky nedostávají celé mrkve, a to mají větší porce než my děti, protože spotřebují víc energie na zbožnost.

Tady v horách nemůžeme pěstovat zeleninu. Ani když se modlíme sebevíc. Kvůli mrazům. Takže když se na tomhle místě objeví celá mrkev, nejprve je zahrnuta obdivem a pak se naseká na tolik dílků, aby na dvaašedesát dětí, jedenáct jeptišek a jednoho kněze zbyl na každého kousíček.

————————————————

Život Lucrezie Borgie v románové podobě představuje Christopher Gortner v knize Vatikánská princezna. Jednalo se o vypočítavou mrchu, která se neštítila ničeho, nebo naopak o nešťastnou ženu sloužící jako mocenský nástroj v rukách své nejbližší rodiny?

Byla legendami opředená pověstná kráska Lucrezia Borgia zákeřnou femme fatale, anebo nevinnou dívkou, kterou příbuzní neváhali zneužít pro své cíle? Vztahy v rodině Borgiů jsou bouřlivé. Prchlivý bratr Cesare ji miluje, zato s bratrem Juanem se nenávidí, a otec, jehož zbožňovala, se neštítí ničeho. Lucrezia nemá na výběr. Pro své bezpečí se musí podrobit, a zda bude šťastná, nikoho nezajímá.

Vatikánská princezna – román o Lucrezii Borgii

Autor: Christopher Gortner
Přeložila: Lenka Faltejsková

Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-062-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Vatikánská princezna – román o Lucrezii Borgii vydalo nakladatelství Alpress.

Podívejte se na ukázkovou kapitolu z knihy.

V duchu jsem slyšela Giuliino kázání a rozhodla jsem se, že si s Giovannim promluvím. Nechoval se ke mně hrubě ani nelaskavě a přece jen jsme byli manželé. Snad bychom mohli společně vymyslet, jak se vyvarovat intrik našich rodin. Giovanni nepochybně netouží po anulování našeho sňatku o nic více než já.
Sundala jsem si střevíce a po špičkách sešla po schodišti dolů do arkády. Uvědomovala jsem si, že jednám impulzivně, málem jsem se vrátila zpátky, znepokojená bouřkou a obavami, že by mě někdo mohl přistihnout, jak se plížím po domě. Měla bych se vrátit do postele. Ať už mé manželství dopadne jakkoli, nezbývá mi než vše přijmout. Přesto jsem šla dál a nevnímala křeče v břiše. Jen si promluvíme, říkala jsem si. Mám snad alespoň právo znát názor svého manžela.

————————————————

Pamětníci si možná ještě vybaví komiksové seriály, které na pokračování vycházely v legendárním časopise ABC. Kdo si však pamatuje konkrétní komiks Václava Šorela Tvrz? Nyní vychází v knižní podobě.

Komiksový seriál Tvrz vycházel v časopise ABC v letech 1980–1981 s kultovními ilustracemi Františka Kobíka. Název odkazuje k tvrzi v jihočeské Lásenici, dříve Hlásenici, která byla vypálena a srovnána se zemí bezprostředně před bitvou u Lipan. Nejednoznačná pověst o jejím zániku autora natolik zaujala, že hlavního hrdinu knihy, pilota Martina Hrubého, nechal propadnout v čase právě do 15. století, do období husitských válek. Martin Hrubý si na nenadálou situaci poměrně rychle zvykne a spolu se statečným panem Jindřichem, zbrojnošem Matoušem a krásnou Johankou se snaží hlásenickou tvrz ubránit před loupežníky najatými panem Menhartem.

Tvrz

Autor: Václav Šorel
Ilustrace: František Kobík

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 155×213 mm
ISBN: 978-80-7505-415-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tvrz vydalo nakladatelství XYZ.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Z Prahy se Martin vymanil kupodivu snadno. Kvůli nesnesitelnému vedru, které panovalo i teď večer, byl provoz mírný. Lidé spíš vyhledávali vodní plochy, než aby trávili čas na cestách. Zanedlouho se ocitl na dálnici.

Po odbočení na Benešov mu ve stráni zasvítil známý kostelík nad obcí Lštění, a než se nadál, byla tu další dálnice, tentokrát na České Budějovice. Protože už bylo šero, uhodila Martina do očí záře Benziny. Mrkl na ukazatel paliva a polilo ho horko. Tentokrát však nebylo na vině počasí, ale Martinova zapomnětlivost. Teprve teď si totiž všiml, že ručička palivoměru byla téměř na nule. Zapomněl na benzín jako smrt!

————————————————

Vydání se dočkal prostřední díl trilogie o cestovali Marcu Polovi. Ze směsi historických faktů a fikce vytvořila Muriel Romana knihu Marco Polo II. – Za velkou zdí. Tentokrát o cestě do Číny.

V druhém díle napínavé románové trilogie se Marco Polo vydává do Číny, aby se stal vyslancem na dvoře Kublajchána. Čínský vládce si ho záhy oblíbí. Jako jeho host a diplomat cestuje po všech provinciích, s úžasném poznává zvyky středověké Číny, je zasvěcován do tajemství medicíny, filosofie a rafinované erotiky. Získává diplomatické zkušenosti, stýská si po domově a potkává nové lásky. Autorka využila historických znalostí i vlastní fantazie a vytvořila poutavý příběh plný exotiky a dobrodružství.

Marco Polo II. – Za velkou zdí

Autorka: Muriel Romana
Přeložil: Jan Hlavička

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-209-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Marco Polo II. – Za velkou zdí vydalo nakladatelství Slovart.

Jeden dozorce napřáhne oštěp a opatrně jednu klec otevře. Šelma spokojeně zavrčí a s řevem, při němž se chvěje země, se vrhne do houštin. Před ní v panické hrůze prchá divoké prase. Lev je jistě a rychle dohání. Větve jakoby se před ním rozestupovaly. Skočí a vrhne se na oběť. Prase přiražené k zemi kvičí. Šelma mu zaryje tesáky do hrdla. Po zvucích agonie následuje slastné vrčení. Lev vstane a hrdě složí kořist k nohám svého pána, který ho odmění nejdříve pohlazením a potom kusem krvavého masa.

Přečtěte si i první díl trilogie:

zobrazit info o knize


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdysi

Gleitzman, Morris

Argo, 2016

zobrazit info o knizeVatikánská princezna – román o Lucrezii Borgii

Gortner, Christopher W.

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeTvrz

Šorel, Václav

XYZ, 2016

zobrazit info o knizeMarco Polo II. – Za velkou zdí

Romana, Muriel

Slovart, 2016

Napsat komentář