Nenechte si ujít v týdnu od 3. do 9. října

nenechte_si_ujit
Podzim je už definitivně zde, proto není nic lepšího než strávit čas s knížkou. Knihovny a knihkupectví si připravily opět mnoho zajímavých literárních událostí, které vám jistě zlepší náladu. Neváhejte a vybírejte z nabídky!

Tento týden je nabitý zajímavými událostmi. Probíhá Týden knihoven, proto opravdu bude z čeho vybírat. Radost vám udělají křty nových knih, ale také besedy či autorská čtení.

Hned v pondělí 3. října se můžete těšit na křest knihy Blanky Řezníčkové. Uskuteční se od 17.00 Paláci knih Luxor v Praze. Kniha Jednou úžasnou cestou okolo Islandu vypráví o cestě okolo celého Islandu, během které cestovatelé natáčeli dokument. Žádný přesný plán cesty neexistoval, vytvářely ho samy krásy tohoto ostrovu. Kniha je psaná formou cestovatelského deníku a dozvíte se také o reáliích a skutečnostech ostrova. Knihu pokřtí moderátor Honza Musil a oceánolog, geolog a oceánograf Zdeněk Kukal.

V Praze ještě zůstaneme. V pondělí 3. října se v Literární kavárně Academia koná křest knihy Miroslava Bárty Příběh civilizaceTato kniha je jako stvořená pro všechny, kteří jsou okouzlení světem starých Egypťanů a stavitelů pyramid. Autor hledá odpovědi na to, jak tyto civilizace vznikaly, fungovaly, jak se vyrovnávaly s krizemi, a také jak zanikaly. Miroslav Bárta je uznávaný egyptolog a archeolog. Knihu pokřtí prof. Evžen Neústupný. Akce začíná v 17.00.

úterý 4. října zavítejte do Knihovny města Ostravy, kde se od 16.30 koná beseda se spisovatelkou Evou Tvrdou. Návštěvníci si mohou užít autorské čtení i průřez dosavadní tvorbou autorky. Zároveň zde také bude představena nová kniha této spisovatelky nazvaná Mrtvou neměl nikdo rád. Hrdinkou této detektivky je Nina, která svou chytrostí předčí všechny zločince. Neváhejte a běžte se dozvědět o této novince něco víc.

V úterý 4. října se přesuneme do Městské knihovny v Třebíči, kde si můžete v rámci Týdne knihoven přijít poslechnout Maraton čtení 2016V letošním roce je maraton věnován dětem. Svoji knihu jim bude předčítat spisovatelka a ilustrátorka Renáta Fučíková, která byla za svoji tvorbu několikrát oceněna a nominována na Zlatou stuhu a Magnesii literu. V knihovně bude dětem číst ze své knihy Karel IV. – ilustrovaný život a doba, která dětem přiblíží našeho nejslavnějšího panovníka a jeho dobu. Všechny zvídavé děti si tuto událost jistě nenechají ujít. Akce začíná v 9.00.

V Liberci se v úterý 4. října koná Setkání začínajících literárních tvůrců. V Knihovně pro děti a mládež se jednou měsíčně scházejí mladí nadějní literární tvůrci. Všichni, kdo píšou básně, povídky či jinou prózu, mají dveře otevřené. Budou mít příležitost představit svoji tvorbu a slyšet také názory a doporučení ostatních mladých spisovatelů. Žáci základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií se sejdou v 16.00, středoškoláci a vysokoškoláci mají začínají v 17.00. 

Ve středu 5. a ve čtvrtek 6. října se v rámci akce Poprvé do školy – Poprvé do knihovnyKnihovně Jiřího Mahena v Brně uskuteční slavnostní pasování dětí na rytíře knih a čtenáře knihovny. Již od prvního září se děti v Brně mohou bezplatně registrovat na pobočkách knihovny po celém Brně. Také pro ně byl připraven bohatý doprovodný program. Nyní, na závěr celé akce, proběhne slavnostní pasování prvňáčků na čtenáře, a to na všech pobočkách. Do přesného rozpisu pasování můžete nahlédnout na stránkách knihovny.

Ve středu 5. října můžete opět zavítat na křest zajímavé knihy. V Praze v Paláci knih Luxor pokřtí svou novou knihu botanik Václav Větvička. Kniha nazvaná Vlastivěda krajiny mého srdce provede čtenáře naší zemí a poukáže na mnoho zajímavých skutečností. Vlastivěda už tak pro vás nebude nudným předmětem ze školy, ale zábavou, při které se dozvíte plno nových věcí o naší vlasti. Neváhejte a vydejte se objevovat krásy naší krajiny. Akce začíná v 17.00 za účasti mnoha významných hostů.

Ve čtvrtek  6. října se vydáme do Městské knihovny v Jihlavě. Od 17.00 se zde můžete zúčastnit akce Talkshow nad knihouNávštěvníci se mohou zaposlouchat do autorského čtení české spisovatelky Markéty Harasimové, autorky románů pro ženy a dívky. Tato rodačka ze severomoravského Krnova začala psát již během svých studií, v poslední době vydává také romány s detektivní zápletkou, jako například Vražedná vášeň či Pouta z pavučinV říjnu vyjde její nová kniha nazvaná Mrazivé hry. Milovníci románů a napětí si tuto akci určitě nenechají ujít.

V sobotu 8. října v Praze začíná Festival spisovatelů 2016Slavnostní zahájení se koná ve Valdštejnském paláci. Hlavním tématem večera bude Zločin a trest. Diskuse se zúčastní Chuck Palahniuk, autor slavného Klubu rváčů, alžírský spisovatel Kámel Daúd a egyptský básník Mohamed Metwalli. Moderování večera se ujme ekonom a spisovatel Tomáš Sedláček. Návštěvníci se také mohou těšit na taneční vystoupení a úvodní slovo básníka Michaela Marche. Slavnostní večer začíná v 19.00.

Nechte se zlákat naší nabídkou a navštivte některou z prezentovaných akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář