Smrt novodobých nomádů

zranitelna_obet_nahled
Jsou neustále v pohybu, nemají mobily, nikomu nechybí a nikdo po nich nepátrá, což z nich činí snadnou kořist. Nenápadní baťůžkáři putují křížem krážem americkými státy, volní jako ptáci. Když si je vyhlédne šílenec pro zvrácené rituály, nemají šanci se ubránit…

Kriminalista Lucas Davenport je hlavní postavou celé série knih amerického autora, který píše pod pseudonymem John Sandford. V českém překladu vyšlo již dvacet čtyři dílů z tohoto cyklu. Novinka s názvem Zranitelná oběť, kterou vydalo nakladatelství BB/art, je dílem pětadvacátým.

John Sandford (*1944), vlastním jménem John Roswell Camp, je americký novinář, který pracoval jako reportér a sloupkař. Za jednu svou reportáž dokonce obdržel Pulitzerovu cenu. Od roku 1989 se však naplno věnuje jen psaní knih.

V zatím posledním dílu série o obětech je Lucas Davenport požádán svojí adoptovanou dcerou Letty o nalezení zmizelého baťůžkáře Henryho. Letty se s ním a jeho přítelkyní Skye před časem setkala a Skye se na ni teď obrátila plná strachu, protože Henry zmizel. Má podezření, že se stal kořistí „ďábla“, kterému zřejmě říkají „Pilot“. Toto podivné individuum kolem sebe shromažďuje své učedníky a hlásá jakési „převrácené“ učení. K tomu prodává drogy a říká se, že vraždí lidi. Je také neustále na cestách jako baťůžkáři, ale na rozdíl od nich se vozí v obytném voze.

Kupodivu Davenport Skye věří, protože jejím slovům věří Letty, a tak se všichni tři ponoří do pátrání, které je však velice nebezpečné a může je všechny stát život!

Jméno Lucas Davenport mi bylo velice povědomé, ačkoli Zranitelná oběť byla mým prvním setkáním s tvorbou Johna Sandforda. Upoutala mě již anotace, která je příslibem napínavého čtení a na rozdíl od mnoha jiných knih je tento příslib bezezbytku naplněn. Očekávala jsem napínavý detektivní příběh a dostala ještě něco navíc. I když jsem mohla současně sledovat kroky pachatele i těch, kdo po něm pátrají, rozhodně to knize neubíralo na čtivosti. Naopak – výsledkem je napínavý thriller, při jehož čtení jsem se takřka neustále bála. Navíc tím, jak se děj přesouval, spolu s hlavními protagonisty putujícími z místa na místo, jsem měla pocit, že čtu nějakou zběsilou road movie. Z chladu, s jakým „Pilot“ (později zjištěno „Pilát“) a jeho učedníci vraždí své oběti, jde strach. Neméně děsivé je i velké finále budící dojem, že nikdo nezůstane naživu.

Pokud jste na tom stejně jako já a ještě jste se Sandfordovou sérií nepotkali, neváhejte a některý z dílů si přečtěte. Je sice trochu zvláštní vidět do karet jak jedné, tak druhé straně, ale garantuji vám, že si snadno zvyknete. Mrazit v zádech vás i přesto bude více než dostatečně. Hrůzy líčeného navíc autor vyvažuje svým suchým humorem. Román oplývá dobře napsanými dialogy, v nichž si protagonisté neberou servítky. Navíc souběžně s hlavní linií vlastně soukromého vyšetřování Lucase Davenporta běží i další kauzy, kterými se zabývají jeho kolegové z SKÚ. I když jsou zmíněny jen okrajově, rozhodně jsou také zajímavé a celek působí kompaktně a živě.

Pro mne tedy trošku pozdní objev pozoruhodné thrillerové série, pro vás možná další korálek v náhrdelníku oblíbených detektivek, v každém případě poctivě napsaný román – to je Zranitelná oběť, zářijová novinka z pera Johna Sandforda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZranitelná oběť
Mučení, znásilnění, vražda – šílený vrah se před ničím nezastaví…

Sandford, John

BB/art, 2016

Napsat komentář