Když bylo peklo na zemi…

tipy2
Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco o jednom z nejdůležitějších mezníků světové historie, pro nadšence zabývajícími se obdobím druhé světové války, či jen pro ty, jenž hledají obohacující četbu, jsou tu dnes dvě knihy, které by v takovém případě neměly v jejich knihovně chybět.

S Petrem Lapáčkem se v knize Vojenské a válečné vlaky podíváme na železnici a její klíčovou roli ve válce – a to jak v první světové válce, tak v té druhé.

Vojenské a válečné vlaky

Autor: Petr Lapáček

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 216×291 mm
ISBN: 978-80-264-1193-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vojenské a válečné vlaky vydalo nakladatelství CPress.

Rozvoj železnice v 19. st. rychle ocenili vojenští generálové a železnice se tak stala jedním z nejdůležitějších článků všech vojenských tažení. V této publikaci autor poutavou formou přibližuje historii a vývoj železnice ve válečných dobách, od prvopočátků přes první a druhou světovou válku a období protektorátu, až do doby poválečné.

Ukázka z knihy

Tažení na východ Německo, které rozpoutalo druhou světovou válku, před jejím začátkem vůbec neřešilo hromadnou dopravu vojsk a materiálu. Hitler sice z propagandistických důvodů začal stavět rozsáhlou síť dálnic, ale chyběl vhodný vozový park pro jejich využití pro vojenské účely. Nejrozšířenějším vozidlem Wehrmachtu byla třítuna Opel Blitz. Naštěstí trochu opomíjené železnice DR si zachovaly pruského i organizačního ducha z první světové války a měly k  dispozici výkonné traťové lokomotivy. Proto pro ně nebyl problém zajistit přepravu v období bleskové války. Porážka Polska v roce 1939, vpád do Dánska a Norska, západní tažení zakončené porážkou Francie v roce 1940 byly tak krátké konflikty, že se na nich slabá výkonnost dopravní sítě neprojevila. Rovněž při tažení na Balkán nemusely železnice podávat enormní výkony

Zaujala vás ukázka? Prolistujte si celou kapitolu.

cpressNakladatelství CPress systematicky rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda, také kuchařky, jak pro dospělé tak i pro děti. Knižní perlou je unikátní edice Muzeum v knize. Výbornou obsahovou i grafickou kvalitu knih potvrzují získaná ocenění za nejkrásnější knihy na předních knižních veletrzích z posledních let.

————————————————

Již třetí kniha od Flinta Whitlocka vás zavede do koncentračního tábora Buchenwald, pekla pro každého, kdo je do něj umístěn… či o něm třeba jen čte.

Buchenwald – Peklo na kopečku

Každodenní život mezi mučením, hladověním a pseudolékařskými pokusy
Autor: Flint Whitlock
Přeložil: Martin Vondrášek

Počet stran: 446
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-247-5441-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Buchenwald – Peklo na kopečku vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Na území obývaným civilizovaným německým národem existovalo místo, kde stráže SS bez omezení mučily, vraždily a nechávaly hladovět desetitisíce bezbranných vězňů. Kde nacističtí lékaři mohli volně provádět děsivé pseudolékařské experimenty a studnice zla neměla žádné dno. Kniha popisuje každodenní život v koncentračním táboře Buchenwald, kterému vládli lidé bez svědomí a zábran. Až ji budete číst, je pravděpodobné, že budete prožívat velmi nepříjemné pocity, avšak díky ní budete moci porozumět, co koncentrační tábor Buchenwald přesně znamenal.

Nečetli jste předchozí dva díly? Ukázky k nim jsou vám k dispozici na našem webu: Buchenwaldské bestie, Přežil jsem Buchenwald

Ukázka z knihy

VYSOKO NA KOPCI nad německým barokním městem Výmar je dodnes ošklivá jizva, která hyzdí jinak krásnou venkovskou scenerii. Kopec vysoký 478 metrů se jmenuje Ettersberg. Před rokem 1937 se na jeho vrcholku rozkládal nádherný, nedotčený bukovo-dubovo-jedlový les. Všude byl slyšet zpěv ptáků a v královské honitbě se lesním podrostem proháněla hojná divá zvěř. Nedaleko od vrcholu stále stojí královský letní zámek. Na tento kopec chodil Johann Wolfgang Goethe – jeden z nejvýznamnějších spisovatelů a filozofů všech dob –, aby zde odpočíval, rozjímal a čerpal inspiraci.

Celou ukázku si můžete přečíst na našem webu.

O autorovi

Po třiceti letech ve světě reklamy se Flint Whitlock rozhodl změnit kariéru a následovat svou vášeň: historii, přesněji historii vojenskou. Absolvent University of Illinios a bývalý důstojník americké armády v letech 1965-1970 je autorem či spoluautorem celkem 13 knih a desítek článků v časopisech, které vycházely od roku 1992 a získal za ně mnoho ocenění. Vedl zájezdy po bojištích a památných místech dne D ve Francii a Anglii pořádané National Geographic, objevil se v řadě dokumentů na The History Channel, Fox News a také v pořadu „War Stories with Oliver North“ a od roku 2010 je editorem časopisu WWII Quarterly, který se zabývá obdobím druhé světové války.

Z anglického životopisu, který v případě zájmu najdete zde, přeložila redakce.

logo_Cosmopolis_120x60

Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Přináší svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Proč považujete druhou světovou válku za významnou část naší historie vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVojenské a válečné vlaky

Lapáček, Petr

CPress, 2016

zobrazit info o knizeBuchenwald – Peklo na kopečku
Každodenní život mezi mučením, hladověním a pseudolékařskými pokusy

Whitlock, Flint

Grada, 2016

Napsat komentář