Soudní antropologie v detektivní literatuře

obrtisk_3163 (1)
Jak to dopadne, když soudní antropoložka napíše detektivku? Že překvapivě dobře, to se čtenář může přesvědčit díky nové knize americké autorky Kathy Reichs.

Detektivní román Svědectví kostí, který roku 2016 vydalo nakladatelství BB/art, je již osmnáctou knihou série Temperance Brennanová. Její autorství patří americké spisovatelce a především soudní antropoložce Úřadu vrchního soudního lékaře státu Severní Karolína a Laboratoire de sciences judiciaires et de médecine légale pro provincii Quebec Kathy Reichs. Kathy Reichs je jednou z šedesáti pěti soudních antropologů certifikovaných Americkou radou soudní antropologie a působí ve výkonném výboru správní rady Americké akademie soudních věd. Je rovněž profesorkou antropologie na Univerzitě Severní Karolíny v Charlotte. Tato vědkyně se proslavila již svým prvním románem Přijdu tě zabít, který se stal bestsellerem New York Times a získal Ellisovu cenu za nejlepší prvotinu. Nejznámější je její série o soudní antropoložce Temperance Brennanové, podle níž byl natočen seriál, u nás vysílaný pod názvem Sběratelé kostí.

V nejnovějším případu se Temperance Brennanová popere nejen se svým osobním životem, ve kterém musí vyřešit jedno velké dilema, ale, jak se dalo očekávat, i s nějakou tou vraždou. Zápletka začíná návštěvou. Temperance navštíví žena, patřící mezi amatérské detektivy, kteří se snaží spojit identity zmizelých lidí s nalezenými neidentifikovanými ostatky. Temperance se tak dostává k případu dívky pohřešované již tři roky. I přesto, že nábožensky fanatičtí rodiče zmizelé dívky trvají na tom, že utekla pryč se svým přítelem, aby se mohla vytrhnout z lůna jejich církve, tvrdohlavá soudní antropoložka se nevzdává. Ve svém nebezpečném pátrání se tak dostává až k rituálu exorcismu, který někdy vede ke smrti ďáblem „posedlé“ oběti.

Spisovatelčina profese soudní antropoložky zanechala na textu zřetelnou stopu. Její příběh je velmi přesvědčivý, ať již jde o postup vyšetřování trestného činu nebo o pitvu, kterou Kathy Reichs dokáže popsat tak dokonale, až se čtenář cítí, jako by jí nahlížel přes rameno při práci (což nemusí být pro choulostivějšího čtenáře zrovna výhra). Povedená není pouze kriminální dějová linie, pracující s čtenářsky atraktivními tématy, autorka se dokázala vžít i do Temperance coby citlivé a nerozhodné ženy, mající problémy s nalezením toho pravého životního partnera. To vše spojené s živým vyprávěním a napínavým příběhem dává dohromady detektivní román, jenž zaujme nejednoho náročného čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvědectví kostí

Reichs, Kathy

BB/art, 2016

Napsat komentář