52 cvičení pro lepší život

Staci_jen_malo
Se stresem či špatnou náladou se občas potýká každý z nás. Ale jak se těchto nežádoucích pocitů zbavit? K tomu vám pomohou cvičení mysli, která vás mají mimo jiné naučit zdravé sebelásce, umění všímat si detailů kolem sebe a mnoho dalších užitečných věcí pro život.

Tato kniha nabízí jednoduchá cvičení, která mají chránit proti stresu, zlepšovat náladu a budovat větší emoční odolnost. Autor jako neuropsycholog vychází z výzkumy podloženého zjištění, že i malé úkoly, které svému mozku dáme, mohou v dlouhodobé perspektivě vést k velkým změnám. Proto nabízí právě 52 cvičení; jednou z možností je vyhradit na každé z nich jeden týden a svou mysl cvičit po celý rok. Většinu cviků lze provádět kdykoli, kdekoli a pouze v mysli. Předkládané úkoly souvisejí se schopností zaměřit se na tom, co je dobré, odpustit si, přijímat vlastní tělo, všímat si krásy, projevovat vděk a pokoru, usilovat o věci bez ulpívání, smířit se s nedokonalostí, nebrat si věci osobně, mít víru, zaplnit díru v srdci, milovat a s řadou dalších ctností. Kniha, v níž autor spojuje svůj zájem o vědu a meditaci, neupřednostňuje žádné náboženství a obsahuje také mnoho poznatků z neurověd. Zatím byla přeložena do 14 jazyků.

Stačí jen málo

Autor: Rick Hanson
Přeložil: Ondřej Fafejta

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1088-7
Doporučená cena: 289 Kč
Datum vydání: 08/2016

Knihu Stačí jen málo vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

32 BUĎ ZVÍDAVÝ

Před několika lety jsme můj otec a já jeli k oceánu poblíž místa, kde žiju, na sever od San Franciska. Můj táta se narodil na ranči v Severní Dakotě v roce 1918, je to zoolog v důchodu, který miluje ptáky, a já mu chtěl ukázat nějaké mokřiny. Serpentina byla vytesána do úbočí kopců, které se nořily do moře. Po chvíli jsme udělali krátkou přestávku. Když jsem se vrátil zpoza keřů, nalezl jsem tátu, jak zkoumá uschlé stonky divoké trávy, jež trčí z miniaturního útesu vedle našeho auta. „Podívej, Ricku,“ řekl nadšeně, „vidíš, jak jsou tyhle vrstvy hlíny rozdílné, a proto se liší i rostliny, které v nich žijí?“ Vypadal jako malé dítě, jež na dvorku objevilo slona.

Ale takový je můj táta: nekonečně zvídavý, nikdy se nenudí. Já jsem stejně jako deset tisíc jiných řidičů v téhle zatáčce spěchal dál a neviděl nic jiného než bezvýznamnou silnici. Jenže on tu běžnou scenerii jako samozřejmost nevnímal. Přemýšlel o tom, co vidí, a hledal spojitosti a vysvětlení. Pro něj jako by nad světem visel otazník.

Přímé pokračování této ukázky naleznete na nakladatelství Portál, stejně jako další ukázky.

Rick Hanson

Rick Hanson, Ph.D., je neuropsycholog a učitel meditace. Pracuje jako odborný asistent v Greater Good Science Center na Kalifornské univerzitě. V češtině zaujal svou knihou Buddhův mozek (2013).

Informace o autorovi byly převzaty z nakladatelství Portál.


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStačí jen málo
52 způsobů, jak rozvíjet klid mysli pomocí neuropsychologie

Hanson, Rick

Portál, 2016

Napsat komentář