Románová generační výpověď

Tipy_Sestry hurikanu_Spulka modre nite
Co mají společného dvě dnešní knižní novinky? Vyprávějí o rodině a jejích tajemstvích, o složitých mezilidských vztazích, o životě plném lásky i zklamání. Jsou vám tato témata blízká? Pak si přečtěte Sestry hurikánu či Špulku modré nitě!

Nechte se vtáhnout do příběhu z malebného kraje v Jižní Karolíně, kde sezona hurikánů začíná brzy a trvá až do podzimu. A kde lidské životy často odrážejí rozmary počasí…

Sestry hurikánu

Autorka: Dorothea Benton Frank
Přeložil: Tomáš Novotný

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-267-0616-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sestry hurikánu vydalo nakladatelství Motto.

Babička Maisie, matka Liz a dcera Ashley. Každá z nich skrývá svá tajemství a prožívá i vypráví vlastní příběh. A protože drží při sobě, jejich životy se navzájem prolínají. V dobrém i ve zlém…
Zatímco Maisie oslavila osmdesátiny a zdá se být nad věcí, Liz prochází manželskou krizí a umělecky nadaná Ashley se rozhodla vydat vlastní cestou a splnit si svůj sen o studiu malířství v Paříži. Když se seznámí se ctižádostivým politikem Peterem Gallowayem, události naberou rychlý spád a na povrch vyplave dávno pohřbené rodinné tajemství.
„Začínat příběh ve vězení může vypadat nevhodně, já si však myslím, že je nejlepší, když se dozvíte, jaká moje rodina opravdu je. Příliš často jsme všichni představováni lidem, kteří vypadají naprosto skvěle, jenže později zjistíme, že jsou padlí na hlavu. Takže jdu rovnou k věci, jak se říká, a povím vám to po pravdě.“

 

Ukázka z knihy

POSLYŠTE, JÁ SI NESTĚŽUJU. Jsem nadmíru šťastná ženská, když jsem se dožila tolika let, a od mé dcery a její rodiny bylo hezké, že pro mě a Skippera uspořádali rodinnou večeři na oslavu mých narozenin. Skipper je můj mládenec, který mě doprovází po městě jako panoš. Je mu pětašedesát. Já vím. Je to ode mě docela skandální, to teda jo.
Takže se to konalo v Charleston Grillu, já měla svoje nejlepší perly – trojitou šňůru, jako nosí Barbara Bushová –, upíjela jsem svoje suché bombajské martini s ginem a dvěma olivami a čekala, až dorazí ostatní. Usedala jsem akorát v pět třicet. Byl pozdní květen, a přestože se ulicemi valili návštěvníci festivalu Spoleto a dopravní špička, byla jsem přesná. A to bydlím pěkný kus cesty, až na Jamesově ostrově. Moje dcera Liz a její manžel Clayton bydlí v Church Street hned za rohem a mají zpoždění. Není to typické? Ti mladší nemají ponětí o hodnotě času. Zatímco já si intenzivně uvědomuju plynutí každého dne. To s vámi udělá osm desetiletí života. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Dorothea Benton Frank

Dorothea Benton Frank (* 1951) se narodila a vyrostla na Sullivanově ostrově v Jižní Karolíně. Záliba v módě ji po střední škole zavedla do Atlanty, kde roku 1972 vystudovala The Fashion Institute of America. V oděvním průmyslu se pohybovala třináct let a za prací se stěhovala nejprve do San Franciska a poté do New Yorku. Vdala se roku 1983 a narodily se jí tři děti. Když byly malé, stala se dobrovolnicí v neziskových organizacích. Její románová prvotina Sullivans Island, vydaná roku 2000, se umístila na žebříčku bestsellerů New York Times, celkem pětadvacetkrát se dotiskovala, prodalo se jí více než milion výtisků a byla přeložena do deseti jazyků. Následující romány měly podobný ohlas. V současnosti žije střídavě v Lowcountry v Jižní Karolíně a v New Jersey. Ráda vaří, muškaří, cestuje a čte.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

Motto-AM

Nakladatelství Motto vydává kvalitní českou beletrii a romány. Významnou součástí portfolia jsou i kvalitní detektivky severských, anglických a amerických autorů. Uvádí na trh knihy nových žánrů, například foodwritingové romány. Nejen ženám jsou pak určeny tituly psychologické.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, Egmont, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

————————————————

Náš druhý tip se dostal dokonce až do užších nominací na prestižní Man Booker Prize. Získal nevšední úspěch a není divu! Vypráví příběh jedné výjimečné rodiny…

Špulka modré nitě

Autorka: Anne Tylerová
Přeložila: Marcela Nejedlá

Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 150×233 mm
ISBN: 978-80-249-3179-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Špulka modré nitě vydalo nakladatelství Ikar.

Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy – a některé kousky skládačky vyplouvají na povrch až po mnoha letech. Jako ve všech rodinách i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru děje jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se.
Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie, a pokračuje až k Abbyiným a Redovým vnoučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe.

 

Ukázka z knihy

Ze čtyř Redových a Abbyiných dětí byl Denny vždycky nejhezčí (škoda, že děvčata nezdědila aspoň něco z jeho krásy). Měl rovné, černé vlasy Whitshankových, úzké, pronikavé modré oči a ostře řezané rysy, ale pleť měl o stupeň snědší, než byla papírově bledá pleť ostatních, a zdálo se, že je lépe sestavený, ne jen pytel kloubů a kostí. Ale přesto v jeho obličeji bylo něco – nějaká nevyrovnanost, nějaká nepravidelnost nebo asymetrie – co mu bránilo být doopravdy hezký. Lidé, kteří se vyjadřovali k jeho vzhledu, to dělali opožděně, s jakýmsi překvapením, jako by si blahopřáli ke své soudnosti.
V pořadí narození byl třetí. Amandě bylo devět, když se narodil, a Jeannie pět. Bylo pro chlapce těžké mít starší sestry? Zastrašující? Ponižující? Ty dvě si bývaly děsivě jisté samy sebou – zvlášť Amanda, která měla panovačné způsoby. Ale Amandu víceméně přehlížel a k divoké malé Jeannie měl mírně láskyplný vztah. Takže odsud žádné varovné signály nepřicházely. Jenže Stem! Stem se objevil, když byly Dennymu čtyři. Hm, to by mohl být ten faktor. Stem byl prostě přirozeně dobrý. Občas na takové děti narazíte. Byl poslušný a mírný a laskavý; ani se o nic nepokoušel. (str. 14–15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Anne Tylerová

Anne Tylerová se narodila roku 1941 v Minneapolis v Minnesotě a vyrůstala v Raleigh v Severní Karolíně. Po absolutoriu na Dukeově univerzitě studovala ruský jazyk a literaturu na Kolumbijské univerzitě. Za román Breathing Lessons obdržela v roce 1988 Pulitzerovu cenu. Špulka modré nitě je její již dvacátý román. Vzbudil velký ohlas u čtenářů i kritiků. Byl jmenován jednou z nejlepších knih roku 2015 několika americkými a britskými prestižními deníky a magazíny. Především se pak dostal do užší nominace na prestižní Man Booker Prize. Anne Tylerová se kromě psaní věnuje umělecké a literární kritice. Je členkou American Academy of Arts and Letters. Žije v Baltimore v Marylandu, kde se také odehrává většina její tvorby. V češtině doposud vyšly její romány Večeře v restauraci domov (Odeon 1991) a Amatérská svatba (Baronet 2005).

Informace o autorce byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

Nakladatelství Ikar patří do portfolia nakladatelských značek společnosti Euromedia Group, k. s. Zaměřuje se především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková či Hana Marie Körnerová.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete plno báječných knih za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSestry hurikánu

Frank, Dorothea Benton

Motto, 2016

zobrazit info o knizeŠpulka modré nitě

Tylerová, Anne

Ikar, 2016

Napsat komentář